Most akkor 120-130-as, max 140-es pulzussal jó futni, vagy pedig 150-160-assal?
Konkrétan mindkettőt hallani, olvasni.
Amúgy nem tudom, hogy milyen pulzussal futok, okosórám van, de az fölémér, legalábbis ha 160-as ÁTLAG pulzus mellett megy az orron át légzés és teljesen jól vagyok, akkor le a kalappal magam előtt. Inkább fölémért. :D
Mindenesetre nekem jól esik, ha kicsit "meghajtom" magam.
30 körüli vagyok, tehát a nyers képlet alapján 190 a max pulzusom.
Nade mi lenne a cél?
Neked mi a célod a futással?
Ezt ismerem meg az alkalmazás is ezt mondja, de ez alapján a 150 már sok. Viszont sokan mondják, hogy nyugodtan menjen az a 150.
Egészségmegőrzés, állóképesség javítása, szív-érrendszer, tüdő erősítése, egészségmegőrzése a cél.
Egyén függő. A max. pulzus is más-más különböző embereknél, de ugyanakkora max pulzusnál is eltérhetnek a pulzusszónák, illetve a savasodási küszöb. Szóval van akinek 120-130 az alapozó, könnyű iramú aerob futás, van akinek akár 150-160. Egy ismerősöm például hozzám nagyon hasonló, kicsivel 1:30 alatti félmaratont tud futni, annyi idős, mint én vagyok, de 20-30-al magasabb a versenypulzusa, és az aerob edzős pulzusa is. Szóval még az életkoros képlet sem szentírás.
Nekem aúgy 130 alatt ideális a könnyű futás, 150 körü ltempófutás, 160 felett interval futás gyors szakaszai.
Amúgy az is bezavarhat, hogy órák csuklós pulzusnérése gyakran rossz, gyakori hogy beáll a lépésszámra (cadence lock), ahogy ütemesen rázkódik a kezeden. Ezért van, hogy sokaknak a kocogásra konstans 160-170 körüli pulzust írnak ki az ilyen órák, ilyenkor érdemes akár kölcsönbe kapott mellkaspántoa mérővel összevetni.
Sajnos az óra tuti rosszul mér és pont rázásra. De ha nem rázkódik, akkor jó. Stepperen pl keresztellenőriztem pulzoximéterrel és semmi hiba nem volt.
Úgy egyébként pl a stepperen 120-130-as a pulzusom, ha gyorsan használom és a szervezetemnek ez semmi, nagyon lájtos, mintha semmi edzéshatása nem lenne.
Nade a lényeg.
Egyfelől köszönöm a kimerítő választ. Sokmindnere rávilágított.
Másfelől honnan lehetne választ kapnom a kérdésemre? Hogy nekem mi a jó? Ha orron be, orron ki megy és nem fáradok nagyon ki futás közben, akkor oké, vagy mondjuk sportorvos tud válaszolni kivizsgálás után? Laikus elmehet/érdemes elmennie?
Az utóbbiak olyanok voltak, hogy végtelenig nem tudtam volna elfutni (ismerem ezt az érzést), de nem is fáradtam el túlságosan, nem görcsölt sehol, nem gyengültem el, nem volt semmi problémám és valamennyit még bírtam volna.
A szervezetem amúgy az elmúlt kb 1 évben (2 éve veszem komolyabban a sportot) igényli azt, hogy valamennyire meghajtsam. Különben az edzések után 5 perccel már semmit se érzek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!