Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » COVID után mennyivel kezdtetek...

COVID után mennyivel kezdtetek bele a laza, izomra történő edzésbe? Szerintetek egy héttel utána már esetleg szabad?

Figyelt kérdés

Egy hete kezdődött, ma már enyhe (tényleg enyhe) köhögésem van, de az is lehet, hogy csak azért, mert köptetőt is kaptam. Tegnap is már csak ez az enyhe köhögés volt.

Hétvégétől sétálni szeretnék (20-30 perceket, lassú tempóban, 4 km/h). Szerintetek 1-2 kg-os súlyzós gyakorlatokat és hasprést, hátizomgyakorlatokat (nem tudom, mi a neve, de a gyógytesis cucc, amikor pár centire felemeled a hátad figyelve, hogy ne farizomból menjen) csinálhatok szintén lazán, napi 10-15 percben?

Egyfelől tartok attól, hogy visszaesek nagyon, ha mindennel kivárom az 1 hónapot.

Másfelől nem hobbim a sport és időhiányos vagyok, így lélektanilag is számítana, hogy ne essek ki teljesen a rutinból, megszokásom maradjon, hogy a sportot beillesztem, még ha "fáj" is.

2022. febr. 21. 17:40
 1/10 anonim ***** válasza:
Én 1.5 hónapot vártam és így is túl korai volt az edzés
2022. febr. 21. 18:08
 2/10 A kérdező kommentje:
10-15 percre gondolok és enyhére...
2022. febr. 21. 18:09
 3/10 anonim válasza:
3 hónapot vartam. Sokkal rosszabb a teljesítményem. Hamar kifulladok
2022. febr. 21. 18:34
 4/10 A kérdező kommentje:
Még most is? De akkor az egy masszív poszt-COVID, nem tudnak segíteni orvosok? A Medrol szutyok gyógyszer, de lehet helyrerakna. Azért írom, mert ha 3+ hónap után is ez van még, akkor ki tudja, meddig marad nálad.
2022. febr. 21. 18:36
 5/10 anonim ***** válasza:
enyhe 30 perces főleg fekvős, pilates jellegű edzéssel kezdtem. jól vissza is estem a durva fáradtságba, pluszba kb 4 hónapot vártame dzésig és 6ot amíg visszajött a régi forma (#1 voltam)
2022. febr. 21. 21:39
 6/10 A kérdező kommentje:
ujuj :(
2022. febr. 21. 21:41
 7/10 anonim ***** válasza:

ujujj bizony, fogalmad sincs, hogy a covid a háttérben mit tett a testeddel, lehet választani hogy 1 hónap kihagyás, vagy 1 hét kihagyás, 2 hét edzés és 6 hónap kihagyás

egyébként nagyon enyhe köhögéssel sem edzünk, soha, ha covid, ha nem. az én edzőm megöl ha tünetmentesség után nem várom ki a 3 napot és úgy megyek a terembe. tessék szépen pihenni, az egy hónap kezdetnek tökéletes, esetleg a harmadik héttől 15-20 perces lassú séták, de semmi súlyzó

2022. febr. 21. 21:45
 8/10 A kérdező kommentje:

Az ember 4-5-ször is náthás egy évben, ha mindegyik után 1 hónapot várna...

Amúgy a köhögés normál esetben is elhúzódik 2-3 hetet, nekem alapbetegség miatt szinte állandóan van enyhe köhögésem (reflux, enyhe asztma).

Nem most edzenék, hanem 1 hét múlva sétálnék és laza gyógytesis jellegű gyakorlatok.

1 hónap kihagyás katasztrófa lenne most és vissza se térnék. Egyfelől minden célomnak lőttek, eddig is kényszerből sportoltam (plusz a céljaim) és jön a zh időszak egyetemen, amit munka mellett csinálok (és ott is segít a mozgás jó hatása).

(Amúgy enyhe náthákkal, ha pl. csak az orrom nem szelel, szoktam edzeni közben is. :D )

2022. febr. 21. 21:50
 9/10 anonim ***** válasza:

Hiába keresed a kifogásodat, amit leírtam, az lényegében ugyanolxan helyzetben történt mint te vagy. Két egyetem munka, aktív fogyás, edzésfüggőség, reflux asztma. Olyan rohamom már 7 éve nem volt mint a covid utáni első pár edzésnél.

Mielőtt bármit csinálsz, el kéne menni egy légzésfunkció vizsgálatra tüdőgyógyászatra

Képzeld, nekem is megkt a tömegnövelésem és a fogyásom is, kajdnem teljes 8 hónapra. Ez van, kellett nekem elkapni a koronát. Aztán szélen visszaálltam és fogytam tkvább, edzettem tovább, biztonságosan.

Vagy edzhetsz mint egy hülye a saját fejed után (bár akkor nemtom miért tetted fel a kerdést) és tönkreteheted magad. Én itt befejeztem a válaszolgatást.

2022. febr. 21. 22:42
 10/10 A kérdező kommentje:

Ha tényleg refluxod van és asztmád, akkor tudod, hogy van aktív fertőzés nélküli elhúzódó köhögés. A kettő külön-külön is okozza, nemhogy együtt.

Nem kifogásokat keresek.

Ha most abbahagyom és sétálni se megyek, akkor nem fogom folytatni. Ez ennyi.

Amúgy tüdővizsgálatról sehol se hallottam, csak szív, arról fogok is beszélni a belgyógyászommal. A háziorvos szerint nem kell, szerinte 1 hét lassú séta, 1 hét gyors gyaloglás és utána, tehát március közepe felé jöhet lassú kocogás is. Azért megkérdezem a belgyógyászt, akihez eleve megyek.

Tüdőgyógyásznál 12 éve voltam (elhúzódó köhögés miatt), akkor mondták az asztmát is.

2022. febr. 21. 22:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!