Hogyan találhatnám meg, hogy melyik sport való nekem?
16 éves lány vagyok, egy ideje már nem járok sportolni, viszont szeretnék újra elkezdeni. Sajnos híztam is ez idő alatt, ezért egyrészt szeretnék fogyni, másrészt csak szimplán valamilyen mozgásformát végezni, mivel elég fontos lenne, és a közérzetem is rosszabb lett, mióta nem járok rendszeresen sportolni. Úgyhogy ezen szeretnék változtatni, viszont fogalmam sincs, hogy milyen sportot próbáljak ki, ami viszonylag nagyobb testmozgással jár és nem kell hozzá feltétlen profinak lenni ebben a korban. (Úgy értem, hogy vannak egyes sportok, ahol ha kezdő az ember, akkor általában az óvodás vagy alsós gyerekekkel kerül egy csoportba, mivel általában ilyen korban kezdik normál esetben). Az otthoni edzéssel csak az a problémám, hogy azt hajlamos vagyok elhalasztani, vagy egyszerűen nem szorítok elég időt neki, míg ha lenne valamilyen sport, ahova rendszeresen járnék, arra kénytelen lennék elmenni, időt szánni. Tehát külső unszolásra lenne szükségem (személyi edző, kondi sajnos nem játszik).
Régebben több sportot kipróbáltam, amit hosszabb ideig csináltam az az úszás volt. Azt egészen kedveltem, és tudom, hogy egy nagyon jó sport (szinte minden izmot megmozgat) viszont a legközelebbi uszoda is elég messze van a lakhelyünktől, és a szüleim egyedül nem engednek el odáig (viszont ők sem tudnak elvinni). Labdasportokban nagyon rossz vagyok, egyszerűen nem az én terepem, max. még azok a sportok mennek jobban, ahol valamilyen ütőt kell használni (tenisz, tollaslabda stb.) A futással az a bajom, hogy nagyon nem szeretem, így lehetőleg azt is kilőném. Szeretnék valamit élvezetből csinálni. Tudom, hogy elég válogatós vagyok, de esetleg ha végigolvastátok ezt tudnátok ajánlani valami olyan sportot, ami megfelel a feltételeknek? Próbáltam már a wikipédia listáját böngészni, hogy milyen sportok vannak, de biztos, hogy sok elkerülte a figyelmem, és különösebben egyik sem keltette fel az érdeklődésem csak elnevezés alapján.
Kipróbálhatnál valamilyen küzdősportot. Önbizalmat ad, nagyon jól átmozgat és plusz motiváció az övszerzés lehetősége. Én veled egykorú vagyok, tavaly kezdtem, kicsikkel (is)... Nem telt sok időbe, míg elkezdhettem a "nagyokhoz" járni a kisebbekkel való edzés mellett. Még mindig sehol nem vagyok hozzájuk képest, de már velük egy edzésre járhatok, nagyobb tere van a fejlődésnek, látom a profikat :).
Szóval próbáld ki, ha nem tetszik, nem baj, mész tovább más sporthoz :). Hajrá!
Kemények a küzdősportos erősítések, de mindenki elkezdte valahogy. Esetleg otthon végezhetnél erősítő gyakorlatokat, motiválhatna, hogy élesben is jobban bírd.
De ha nem küzdősport, akkor kipróbálhatsz valamilyen táncot, salsához pl nem kell párral érkezned és sok helyen oktatják, de van olyan suli, ahol társastáncolni is mehetsz partner nélkül, majd ők kerítenek neked.
Vagy lovaglás, az is jól megmozgat, főleg a lábizmaidat. Hátránya, hogy nagyon megdrágultak az órák.
Esetleg jóga, lazának tűnik, de hidd el, egy dinamikus órán baromi sok izmot meg kell dolgoztatni, hogy kitarts percekig is egy-egy nyakatekertebb pózt. A jóga mellesleg relatíve olcsó (még) és ha van kedved, otthon is űzheted, nincs is túl nagy eszközigénye. Állóképességet ad, fogyasztásra kevésbé alkalmas.
Jó lenne megtanulnod unszolás nélkül dolgozni, mert most a covid miatt egyre elfogadottabb lett a home office. Egy ilyen edzéssel pont' fel tudnál készülni erre.
A futás minden sportnak az alapja. Én sem szeretek futni, de telente mindig futok, mert nem kell hozzá semmi más, csak egy cipő. 5-10 km-t le lehet futni speckó ruha nélkül is. Futni lehet esőben és hóban is, nappal és éjszaka is, tehát most télen egyértelműen a legjobb. Közben lehet gondolkodni is, mert nagy koncentrációt nem igényel.
Tervezd meg az edzésedet az edzésedet 1 hónapra előre és után az ésszerűség határain belül ragaszkodj hozzá! Tavasszal meg bringára pattanhatsz, sokkal szórakosztatóbb, mint a futás.
Köszönöm a válaszokat! Lovagolni is jártam pár évig, de az nem igazán tetszett meg, és valóban elég drágák is az órák.
5# teljesen igazad van. Nem is úgy értettem, tudom, hogy rengeteg sporton belül futni kell, én a "sima" futásra gondoltam, írtad is, hogy az nem igényel olyan nagy koncentrációt, és pont emiatt nem szeretem, mert számomra unalmas (mondjuk az is igaz, hogy eddig még csak egy adott pályán futottam körbe vagy fel-le, nem az utcákban ami lehet izgalmasabb). Régebben asztmás voltam, amin az úszás rengeteget segített, viszont a légzésem szerintem még mindig nem a legjobb sportoláskor, kicsit ezért is félek a hosszabb ideig tartó futástól.
Azon gondolkodtam még, hogy lehet itthon el kéne kezdenem kardiózni, az kicsit formába hoz és megerősít, mire oda érek, hogy elkezdjek egy sportot (kezdtek meggyőzni a küzdősportokkal kapcsolatban, szóval lehet, hogy végül azt választom elsőként kipróbálásra.)
#7!
Pár év múlva megérted, hogy miért jó a futás. :)
Futás közben csak akkor unatkozhatsz, ha amúgy túl sok időd van.
Még a gyaloglást is azért szeretem, mert nincs előttem semmi, nem semmi feladatom és koncentrálnom sem kell annyira, mint bringázás közben. Lehet gondolkozni, lehet kitalálni dolgokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!