Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Tradicionális íjászversenyekre...

Tradicionális íjászversenyekre milyen íjjal lehet benevezni? Vagy adnak külön íjat? Angol jellegű longbow-val be lehet nevezni vagy csak magyaros jellegűvel?

Figyelt kérdés
És ha valaki esetleg ért a longbowokhoz: milyen húzóerő az optimális (fontban) versenyre? Minél kisebb (20), mert nem az átütőerő, hanem a célzás számít?
2021. júl. 21. 09:40
 1/4 anonim válasza:

Írsz a verseny szervezőinek egy email, hogy milyen íjjal lehet nevezni és ők majd válaszolnak.

Ami a kérdésed másik felét illeti, menj el egy íjász szaküzletbe, és ott az eladó segítségével kiválasztjátok a számodra megfelelő erősségű íjat. Ha túl gyenge az nem jó, mert nem fogod érezni az erejét, nem úgy fogják tartani az izmaid, ahogy kellene. A túl erős sem jó, mert nagyon hamar el fog fárasztani. Ha mondjuk neked a 25 fontos pont kényelmes, akkor érdemes attól egy pár fonttal erősebbet (27-28) venni, mert hozzá fogsz erősödni az íjhoz ahogy azok az izmok dolgoznak vele, amiket előtte lehet, hogy nem nagyon használtál. Ha pedig megvennéd a pont kényelmes erősségűt, akkor azt 1-2 hónapon belül már gyengének éreznéd, mert mint mondtam, hozzáerősödtek/hozzászoktak az izmaid.

2021. júl. 21. 11:12
 2/4 Metionin ***** válasza:
Én 15 évvel ezelőtt kezdtem lőni, akkor 35 font volt a legkisebb, amivel versenyre lehetett menni. Versenyeken nem láttam soha más típusú íjat, csak a sima visszacsapó valamelyik verzióját (csigásra pl. külön verseny volt) de érdemes megkérdezni az adott verseny szervezőitől, hogy odamehetsz-e egy longbow-val.
2021. júl. 21. 11:30
 3/4 anonim ***** válasza:

Versenyszabályzatban benne van, milyen típusú és minimum hány fontos íjat lehet vinni. Olyan versenyen még nem voltam, ahol tradit és longbow-t is lehetett vinni (bár én csak tradiban utazom).

Fontnál én azt ajánlom, olyan íjat vegyél, amit éppen csak, minden izmot megfeszítve tudsz kihúzni. Meglepően hamar hozzáerősödik az ember. 30 font alatt szerintem nem éri meg íjat venni, azok inkább gyerekíjak.

Amikor annó elkezdtem, egy röhejesen apró 20 fontost tudtam csak kihúzni. Na, úgy egy hónap után az addigi kedves, támogató mentoromat leváltotta egy jóval keményebb fickó. Ő rögtön a kezembe nyomott egy szerinte koromhoz illőbb íjat (olyan 30 fontost) és feladott házifeladatnak napi 50 fekvőt. Továbbá az is szokása volt, hogyha nem találtad el a táblát vagy egyéb nagyon amatőr hibát vétett, ott helyben 10 fekvő a füvön. Mondanom se kell, hamar meglett az a bicepsz.

2021. júl. 21. 17:26
 4/4 anonim ***** válasza:
Azt ugye tudod, hogy a longbow az 70 - től felfele tradícionális? A történelmi longbow 70 - 200 fontig terjedt. Az átlag csataíj olyan 150 font volt. Ezek az íjak átütőerőre lettek tervezve. A végek fele keskenyedő, D alakú longbow az nem a tradícionális változat. Az gyenge. A viktoriánus korban jelent meg. Olyan, mint a vadászreflex a magyar tradinak. Mindkettő visszacsapó, de az egyik tradícionális csak, a longbowwal is így van. A C alakban hajló, vaskos longbiw a tradi, a D alakú vékonyodó a modern.
2021. júl. 21. 21:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!