Mi okozza az izom savasodását?
Az élet speciális szerveződött makromolekulák alkotta szubmikroszkópos szerkezet biokémiai folyamatai által determinált életjelenségek összessége.
Dr. Pethő Menyhért : A mezőgazdasági növények élettana
A sejtek energiatermelési folyamatai többfélék, különböző körülmények közt más-más úton termel energiát a sejt (amit ATP formájában raktároz). Ideális esetben (oxigén jelenlétében) alig termelődik tejsav, a köztes termékként megjelenő piroszőlősav (illetve ennek sója, a piruvát) acetil-koenzim-A-n keresztül vesz részt az ADP->ATP szintézisben.
Oxigén hiányában azonban a piroszőlősav tejsavvá alakul. Ehhez egy protont fel kell vennie, ezt a protont a NADH szállítja (Nikotinamid-Adenin-Dinukleotid), miközben NAD+ lesz belőle. Innen lesz a tejsavnak az extra hidrogénje. A tejsav aztán (extra protonjával együtt) kilép a sejtből, és a májban, illetve oxigéntartalékkal rendelkező izomban piroszőlősavvá alakul (vissza), mely piroszőlősav belépve a terminális oxidációba (mely nevében is benne van, oxigént igényel) acetil-koA-n keresztül hasznosul, jelentős ATP-többletet eredményezve. Ez az, amire a kérdésben úgy hivatkozol, hogy "amikor egy lassú izomrost felhasználja". Nem használja közvetlenül, hanem átalakítja egy köztes termékké, amit el tud oxidálni.
A tejsav-> piroszőlősav átalakuláskor adja le az extra protonját a tejsav, ennek a felvételét megint csak a NAD végzi, miközben NADH-vá alakul.
És akkor itt maga az izomfáradás a nagy tejsav arány miatt érződik? Úgy értem, hogy nem adja le, hanem ez az extra hidrogén okoz fáradást?
Tehát növekszik a koncentrációja a sejtplazmában(a tejsavnak) és egy idő után eléri azt a szintet amikor az izom elfárad. Vagy a kevés ATP eredményezi ezt (ugye mert csak 2db képződik 1 glükózból)?
Illetve ha kilép a tejsav a sejtből, akkor a máj/szív/izomokon kívül mi használja ezt fel? Mert az még megvan, hogy a szervezet a savas termékeket kiválasztja a vesén vagy kiizzadja, de nem tudom ez mire vonatkozik. Tejsavra is? :D Érzem hogy egyre jobban összeáll a kép de valahogy mégsem akarom megérteni azért kérdezek ennyit :D
Ez sokkal összetettebb - a felhalmozódó tejsav, és ezzel a savas irányba tolódó pH önmagában fáradtságérzetet kelt. Amikor egy 800 méteres futás végén "beöntik az ólmot" a hajrázó futóknak, és a mozgásuk teljesen darabossá válik, az pl. közvetlenül a magas tejsavtól van. Szúr, csíp, "szét akar szakadni", elnehezül az izom.
Itt egy nagyon jó jegyzet: [link]
(Remélem, működik a link. Ha nem működik, akkor keress rá arra, hogy
- Oktatási segédanyag a biokémia tantárgy előadásokon
elhangzottak könnyebb elsajátításához. - az jó eséllyel erre a jegyzetre vezet. A 24. oldaltól kezdi a tejsavat taglalni. Nem egy könnyű esti olvasmány, sűrű szöveg, de ha érdekel a sejtbiokémia - és sportélettani megközelítésből - akkor jó keretet ad a mélyebb összefüggések megértéséhez is.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!