Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Versenydrukk, hogyan oldjam...

Versenydrukk, hogyan oldjam meg? (többi lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Van egy sportoló barátom, aki jelenleg egy hatalmas nagy falba ütközött versenyzés terén. Nem kimondottan lámpalázas, inkább túlságosan jól akar teljesíteni, ezért nem tudja megcsinálni a versenyeken azt, amit az edzővel megbeszéltek.

Nem kifejezetten a teljesítményével van a probléma, hanem mentálisan kéne változtatnia a hozzáállásán. Szeretnék neki segíteni valahogy, ezért gondoltam kicsit jobban tájékozódnék hasonló témákban.

Tudnátok valami ötletet mondani, vagy valami szakiodalmat, könyvet ajánlani, amivel felülírhatjuk ezt a mentális blokkot nála? Valami sportkönyv, vagy valami emberismereti könyv, ami hasznos lehet, esetleg valami gyakorlat, bármi megfelel, ami kicsit is segíthet áttörni ezt a gátat.

#fal #versenydrukk #mentális gát
2021. máj. 12. 07:56
 1/2 anonim ***** válasza:

Az a nagy kérdés mi okozza azt a mentális gátat, ami miatt alulteljesít/nem jó a koncentrációja. Ha arra vannak elképzelések, válaszok (valódi gyökerekkel), akkor azokon lehet dolgozni, de nem fog azonnal megoldódni, ugyanúgy idő kell hozzá.

Tapasztalatlanság is okozhatja, önbizalomhiány (főleg ha még nem nyert semmit), negatív hozzáállás, de rossz látásmód is, pl. hogy neki tökéletesen, hiba nélkül kell versenyeznie, közben nem fogja fel hogy mindenki más is hibázik.

Ha "túlságosan jól akar teljesíteni", akkor benne van hogy nem is ismeri magát, nem ismeri a határait, nem ismeri a pozitív tulajdonságait, azaz nem tud építeni azokra és meríteni magából, hanem a kudarc lesz előtte és bepánikol hogy nem fog neki sikerülni.

Legjobb lenne akár rendes, akár külön sportokra szakosodott szakemberhez fordulni és vele együtt dolgozni ezeken. Szóljon az edzőjének, hogy van-e erre lehetőség, egyébként kb. minden sportban ugyanolyan komolyan foglalkoznak a mentális állapottal is.

2021. máj. 12. 14:45
 2/2 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, ez egy nagyon hasznos és összeszedett válasz volt.

Most már egy kicsivel biztosabb vagyok abban milyen irányból kéne megközelítenem a helyzetet.

Igen, gondolkoztam, hogy ajánlok neki mondjuk egy sportpszichológust, de sajnos nem áll túl jól ezekhez a dolgokhoz, ezért is jutottam arra a következtetésre, hogy megpróbálok hiteles forrásokból magam utána járni komolyabban ezeknek a témáknak.

2021. máj. 12. 15:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!