Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Túl magas pulzus? Edzés tippek?

Túl magas pulzus? Edzés tippek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ma steppereztem fél órát, átlag tempóban, 70-90 lépés/perc. Pontosan 30 perc volt, az átlag szívverésem 162 volt, a legmagasabb 182.

Voltam kocogni is, 1,3 km-t tettem meg 12 perc alatt, pedig nem sétáltam! Itt 168 volt az átlag, 192 a max.

Régebben konditeremben voltak pulzus mérős gépek, cardio közben ott is 170-180 körül voltam a lightos edzéssel.

Van időpontom kardiológiára, de csúszik a covid miatt.

Addig is szeretnék edzeni, formásodni, főleg comb-fenékre, de itthon, lehetőleg lakásban, kertben anélkül, hogy összeesnék.

Normálisak ezek az értékek, csinálhatom és majd javul, vagy inkább ezeket ne, mert nem jó (ha ez, akkor tudnátok javasolni más edzést?)?

23/l

162 cm/ 60 kg

2021. márc. 15. 20:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Kocogásnál sokallom azt az értéket, a megtett táv és idő alapján nem volt túl erős az iram (nem leszólás), nálam sprinteléskor szokott 220-ig felmenni, de az fullon megy.

Miután végeztél visszaállt a normális értékre? Illetve nem szédültél?

Csinálj guggolást és kitörést, azt otthon is könnyen végrehajtod és a legjobb gyakorlatok a fenék + comb párosra.

Hajrá sporttárs! :)

2021. márc. 15. 20:42
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

1,3 km 12 perc alatt, az 6,5 km/h átlag, vagyis gyors gyaloglás, ami egy fiatal szervezet esetében nem indokol 170 körüli pulzust. Hogy érzed magad közben? Aránylag jól bírod, vagy össze akarsz esni? Mennyi a nyugalmi pulzusod, például reggel ébredéskor? A legfontosabb, hogy hogy érzed magad. Ha nagyon kivagy, vegyél vissza a tempóból! És persze amint lehet, menj el kivizsgálásra!

Erősítés során nem kell kidögleni. Ha combra, fenékre edzel, akkor például megcsinálsz 15 guggolást, vagy valami hasonlót, ami elég nagy terhelést jelent számodra, aztán pihensz 2-3, vagy akár 5 percet. Aztán jöhet a második sorozat, majd megint pihensz. Majd a harmadik sorozat. itt nem az a cél, hogy kalapáljon a szíved, hanem az, hogy elegendő terhelést kapjanak az izmaid. Annyi idő alatt végzed el az edzést, amennyi alatt jólesik.

2021. márc. 15. 20:43
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Alaphangon 75-95 között van, de gyakran mér random 100-115 közötti értéket napközben. Alvás közben 55-70 között van. De ott is van kiugrás, 48 és 103 álmomban a két széle.

Futásnál konkrétan úgy érzem, hogy nem bírok tenni még egy lépést, nem kapok levegőt. Körülbelül 2-3 perc alatt áll vissza 100 körüli értékre a kb 180ról.

A steppernél is volt légszomjam, de nem annyira, hogy abbahagyjam.

Szédülést nem érzek, csak kevés a levegőm nagyon.

2021. márc. 16. 09:32
 4/5 anonim válasza:

Szia!

Ha nem vagy edzésben az bizony ilyen, én is keményen megszenvedek a kardio edzésekkel, miután elhagyom magam. De ne aggódj, legyél türelmes és a szervezeted alkalmazkodni fog és a szíved is megerősödik és akkor majd jobban bírod, csak ne add fel! Gondolj arra, hogy jót teszel ezzel a testednek, hiszen az erős szív nem csak sportolás közben jön jól, hanem az élet minden más területén is, pl. stressz helyzetben nem fogsz annyira rosszul lenni, és alaphangon sokkal jobb a közérzete egy rendszeresen sportoló embernek.

Amúgy szerintem is érdemes elmenni egy orvoshoz ezzel, hogy nincs-e valamilyen konkrét szívbetegség. És igen, el kell érni egy kellemetlen terhelési szintet a fejlődés érdekében, viszont ha már tényleg rosszul vagy és úgy érzed elájulsz, vagy hányingered van akkor lassíts vagy állj meg ha nem hagy alább az érzés. Sok múlik egyébként a mentális hangoltságon is a sportban, sokszor rástresszel az ember a feladatra és ilyenkor még rosszabb, de ugyanígy el is lehet határolódni a fájdalomtól ha eltereled valamivel a gondolataid és hagyod, hogy a mozgás "automatikus" legyen, érdemes gyakorolni szerintem.

Hajrá!

2021. márc. 27. 14:58
 5/5 anonim válasza:
Ja meg még annyi, hogy mivel méred a pulzust? Ezek azért tényleg furcsán magas értékek ezekhez a terhelési szintekhez. Nekem van egy vérnyomásmérőm, ami teljesen pontatlan. Szerintem a legjobb a kitapintásos módszer. 10 másodpercig méred hányat ver a nyaki verőérnél és ezt a számot beszorzod 6-tal. Nyilván ez aktív mozgás közben nehezen vagy sehogy nem kivitelezhető, de ajánlom hogy nap közben néha, meg ébredés után méregesd így a pulzusod és irogasd, tartsd számon, az sok mindenről képet ad.
2021. márc. 27. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!