Japán ju-jitsu vagy az Aikido a hasznosabb?
Sziasztok!
Egy önvédelmi szituációban melyik válhat jobban a hasznomra a japán ju-jitsu (Kelemen féle) vagy esetleg az aikidó?
Két hasznos dolog van, amit itt tanultam a gyíkon a hozzászólásokból.
1. Minden harcművészet rossz. Ha mégis jó, akkor rosszul oktatják ( mert ők persze zöldfülűként tudják, hogyan kell oktatni)
2. Csak a küzdősportok hatékonyak, a harcművészet humbuk, és átverés; csak az a jó ahol az edzésen van lehetőség összeverni egymást. Ilyen az ökölvívás.
3. Ezek az emberek tapasztalatból írnak 10-20 év karate,aikido múlttal rendelkeznek.
4. A legjobb, ami hatékony: a, futás. b, kés
5. A kés legyőzhetetlen harcossá tesz, semmi sem kell hozzá, csak a kezedbe veszed. Nem kell tíz-tízen öt év tanulás. Minek vesződnél éveket az edzéssel, ha ott a kés?
Ne próbálj meg szarkasztikusan hozzászólni, ha egyszer minden, amit leírsz gyakorlatilag tény. Értem én, hogy harcművész vagy és rosszul esik tényeket olvasni, de az érzéseid ezen nem változtatnak.
1. Tény. Nem csak Magyarországon, a harcművészetek szülőhazájában is. Nézz utána Xu Xiaodong-nak.
2. Többé-kevésbé tény. A küzdősportokat nyomás alatt, teljes erejével ellenálló ellenfél ellen gyakorolják. Ha nem működik, veszítesz. Ezzel együtt jár, hogy bizony az edzéseken is oda kell tenni magad, nem csak pózolni és táncolni egy partnerrel, aki hagyja magát, hogy tankönyv szerint kivitelezd a technikát, hogy aztán nyomás alatt felsülj vele. A belterjessé vált harcművészetek pedig épp ezért rendre alulmaradnak a küzdősportokkal szemben.
3. Na most ez nyilván nem igaz mindenkire. Az eredményeket viszont az is látja, aki maga nem gyakorlott küzdősportoló vagy harcművész.
4. Féligazság. Vagy talán inkább egyharmad. A futás jó, ha gyorsabb és kitartóbb vagy, mint aki kerget. Mert ha utolérnek és még ki is fárasztottad magad, kevesebb erőd marad védekezni. A kés pedig tényleg nagyon hatékony, de az támadó fegyver, nem önvédelmi.
5. A kés is legyőzhető, de még a profik is elismerik, hogy eszetlen veszélyes (még nekik is) egy késes támadóval leállni verekedni. Önvédelmi eszköznek pedig alkalmatlan. Ha nincs tököd használni, elveszik tőled* és a saját késeddel szúrnak le, ha meg van, akkor a sittre juttat.
* Még középiskolás koromban voltam. Talán végzős vagy már szakmán. Egy srácot, aki ugyanarról a környékről járt be ugyanabba a suliba még a vonaton két falumbeli cigány (az egyik általános elsőben osztálytársam volt, de lebukott tőlünk, a másik egy évvel járt fölöttem) közrefogja és agyba főbe szivatja. A villamosmegállóban megálltam pár haverral beszélgetni, így csak egy vagy két villamossal később indultam tovább suliba. A villamosból láttam, hogy az előbbi srác kést rántott a két cigány gyerekre, azok meg kicsavarták a kezéből. Nem tudom, mi lett volna, ha nem fényes nappal egy forgalmas útkereszteződés mellett történik az eset.
A legjobb önvédelmi fegyver ha ki vagy gyúrva mint Arnold. Miért? Mert nem mernek beléd kötni. Akkor sem ha igazából úgy ütsz mint egy lány és senkit sem tudnál megverni. Magyarán a legjobb önvédelmi fegyver, ha ilyesztőbbnek tűnsz azoknak akik beléd akarnak kötni, mint ők maguk.
Ismertem olyat aki 120kg izom volt, kopasz stb. Senki, de komolyan senki nem mert neki sehol beszólni. C-k meglátták és átfolytak az utca másik oldalára csendben. Pedig valószínűleg közel sem tudott volna úgy verekedni mint egy profi küzdő sportoló.
Viszont a nagy izmok ilyesztőek és az egyszerű tolvaj csak ennyit lát, eddig tud gondolkodni.
Viszont hallottam olyan sztorit, hogy mma-zik meg nem tudom mit sportol és ezt meghallotta egy cigó csoport, akik a gyerekben egy nyikhajt láttak és bele is kötöttek. Megverte mindet a nyikhaj....aztán letöltendőt kapott mert rongyosra
vert 7 embert és örökree
eltiltották a sporttól. Mivel ha sportolsz, egyből a nyakadba varják, hogy egy profi sportoló valszeg eltudott volna futni egy pár átlag ember elől és senki nem sérült volna meg.
De ha kigyúrt vagy a c-k/csövesek annyit látnak, hogy "huuu getszi de nagy, ebbe nem kötök bele"
Persze egy szimplán kigyúrt alakot bármelyik küzdősportoló, profi harcművész helyben hagyna......Ezt minden értelmes ember tudja. Viszont egy értelmes ember nem fog beléd kötni az utcán, hogy kiraboljon, legalábbis szerintem.
Ez az én objektív véleményem. Persze ettől még hasznos a küzdősport mert tényleg kemény leszel tőle.
Kérdésedre kitérve, az hasznosabb a két harcművészet közül amelyiket jobban élvezed. Amelyiknek a mestere jobban vonz. Menj el mindkét edzésre, nézd meg az embereket, nézd meg az edzőt. Érezd hova akarsz tartozni mert csak úgy leszel jó benne, ha szívből, lélekből csinálod. Plusz mindkét helyen tanítanak hasonlóan erős alapokat szerintem, kár vitatkozni melyik jobb, biztos van olyan jujitsus akit helyben hagyna egy ai kidos meg olyan ai kidos akit helyben hagyna egy jujitsus.
Röviden csak akkor leszel jó harcművész ha olyat csinálsz amit élvezel és vonz. Enélkül mindegy mit tanulsz, nem leszel jó benne.
Na ez nem kivitelezhető. Az még egy dolog, hogy a legtöbb férfi sem fogja annyira kigyúrni magát, de mit szólnál hozzá, ha az összes nő is így nézne ki?
Plusz vannak, akik direkt a legnagyobb állatba kötnek bele szórakozóhelyen, mert az a dicsőség, még ha nem is jut el verekedésig a dolog, meg tudja játszani a tököst.
A legjobb önvédelmi fegyver egyébként bízni az ösztönökben. Nem rövidíteni a sötét kapualjon, ha rossz érzésed van vele kapcsolatban, átmenni az út másik oldalára, ha a tiéden egy rosszarcú társaság van, stb. Lehet, hogy 10-ből 9 alkalommal nem lenne baj, de ha 10-ből 10-szer nem kockáztatsz, akkor 10-ből 10-szer nem lesz baj.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!