Amikor valaki hidegben kimegy futni hogy hogy nem fázik meg?
Akár mostanában, akár február/március környékén.
Láttam többször is rövid nadrágban futókat.
A hideg levegőt belélegzi, hidegben van a teste.
Az ilyenek nem betegszenek meg, de miért nem?
(Én is aktívan sportolok, de csak zárt edzőteremben és uszodában. Szóval bocsi, ha buta a kérdés.)
Szerintem ez emberfüggő is.
Én pl. megfogadtam, hogy hidegben többet nem futok... nem igazán éreztem, hogy jót tett volna.
Egyetértek az előttem szólókkal, abszolút megszokás kérdése...
Ugyan nem futás, hanem bicajozás: amikor 40 fölött elkezdtem (térdproblémák miatt) áttérni a futásról a bicajozásra, kb. október-november táján, 10-15 fok körül már abbahagytam. Aztán mindig tovább és tovább tudtam csinálni, anélkül, hogy aránytalanul vastagabban kellett volna felöltöznöm. Mostanra (7-8 év után) gyakorlatilag csak akkor nem megyek tekerni munka után, ha jeges v. havas az út, vagy nagyon mínuszok vannak. Mínusz 2-3 fokban még simán megy a fél-egy óra kerekezés.
attól nem betegszik meg ha belélegzi a hideg levegőt vagy hidegben van a teste. ha vírusos hideg levegőt lélegzik be, attól már igen.
vagyis nem magától a hidegtől fázol meg, hanem a vírusoktól, amik jobban terjednek. pl. az influenza vírus elvileg 5 fokban érzi a legjobban magát.
mármint úgy érted, hogy ezt úgyis mindenki tudja?
jó, ok, értem, csak úgy tűnt, hogy a kérdező nem, ezért írtam le.
"spontán"?? :)))) az milyen?
persze, fűtetlen lakásban, hosszú ideig tartózkodva, legyengíti az immunrendszered egy idő után, megbetegszel.
de ez a "megfújt a szél", amit szoktunk mondani, az max. egy kis köhögés, ami elmúlik egy nap alatt. a rendes megfázást vírusok okozzák.
8as
Ne erőlködj,igazad van,de ezt a "hidegtől leszel beteg" felfogást nehéz kiverni az emberek fejéből. :)
A sport erősíti az immunrendszert, plusz aki így edz,valószínűleg vitamint is visz be egészséges étrenddel. Így kevesebb esélye van,hogy beteg lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!