Utálom a tesit, hogy vonhatom ki magam alóla?
Ahhoz képest ti ne panaszkodjatok. Amikor én voltam iskolás és nem is volt ez annyira régen akkor nekünk lányoknak tornadresszt kellett hordanunk tesin. Szerintem te kérdező nem is tudod mi az, de leírom egy egyrészes fürdőruha szerű ruhát képzelj el rövid ujjal vagy hosszú ujjal anyaga mint a fürdőruhának, csak nincs belül bélés, maximum a bugyijánál és ennyi.
Mi anno a 90-es évek végén 2000-es évek elején ebben tesiztünk, sőt 2005 ben kerültem gimibe, igaz ott már nem volt kötelező mindenkinek csak 1 tanárnak volt mániája aki még kérte, de már ő sem igazán erőltette, a lényeg hogy akkor vehettünk rá nadrágot meg komplett melegítőt ha úgy volt.
De anno általános iskolásként hidegbe is csak dresszbe voltunk, fiúk meg ujjatlan felsőbe és rövidnadrágban. A terembe se volt sokkal melegebb télen mint odakint, annyi különbséggel hogy nem kellett mínuszokban lennünk. de volt rá példa amikor kint alig volt plusz 10 fok egy szál dresszbe kellet kimennünk futni a nagy pályára és olyan is volt hogy szitált is valami, de rendesen meg is lettünk mozgatva, bemelegítés futás előtt, után, szigorúan, futva kellett kimennünk, és folyamatosan mozogtunk így nem fáztunk egyáltalán és futva kellett bemennünk a terembe, és már öltöztünk is át mert vége volt az órának.
Nálunk anno ebből állt egy tesióra, megállás nélkül mozogtunk. Amikor osztályzás volt valamiből akkor az aki épp bemutatott valamit a többieknek gimnasztikázniuk kellett a terem másik végén, vagy a pálya egyik felében. Nem állhattunk meg! Az igaz hogy első órába kidöglesztett minket ez az egész, nagyon kemény tanárunk volt, de még a leglustább, legpuhányabb osztálytársunk is mozgékonyabb lett tanév végére, sokkal jobban ment neki a futás, akik elvoltak hízva ők igaz ettől nem fogytak le, de fittebbek lettek, jobban bírták a terhelést. Hidegbe kint megedződtünk a tanárnak ez volt az elve hogy jobban bírjuk, ne fázzunk meg mindenféle kis hideg szellő miatt. Ebben igaza is volt valamennyire, nem is voltunk betegesek, én is 1 évben talán egyszer voltam beteg 2-3 napig volt ilyen náthám de ennyi volt a maximum. Arról nem is beszélve hogy a mai napig sem vacogok ha reggel már csípős hideg van olyan 0 fok körül. Azok az ismerőseim akik hidegben nem mozogtak így mint én jóval fázósabbak, meg kényesebbek. Szóval ennek volt valami alapja.
Én is utáltam gyerekként, gyűlöltem, hisztiztem, de utólag tudom hogy nem szívatásból meg kínzásból kellett csinálnunk, hanem ezért hogy megedződjünk rendesen. Akkor még mi is fegyelmezettebbek voltunk, sokkal jobbak voltak akkor az iskolák mint manapság. Ha ma egy igazi normális tanár némi jót akar tanítani már lázadnak a diákok a szülőkkel együtt. Ebből is látszik hogy a mai fiatalok többsége sajnos egy puhány senki lesz ha kikerül az életbe. Sajnos egyre több ilyet látok , munkahelyemen is ha jön 1-2 új kolléga akik 18-20 év körüliek kb semmit nem lehet velük kezdeni. Persze vannak kivételek vannak ügyesek, meg olyanok akik rosszul kezdik de beletudtak tanulni és szépen haladnak előre. De vannak akik csak nyafognak, hisztiznek minden bajuk van ha egy kicsit dolgozniuk is kellene.
Mozogj többet, kevesbé fogsz fázni...
Nincs semmi ami ennél jobban erősítené az immunrendszert...
33 eves vagyok, ennél sokkal nagyobb hidegekben tesiórákon nem kötelező jelleggel, hanem önszántunkból fociztunk kint egész tesiórákat rövidgatyában, rövidujjúban... nem is voltunk betegek szinte soha... ha hiányoztunk a suliból, akkor lógtunk...
Norvégiában, ami egy minden tekintetben sokkal "modernebb" ország mint mi vagyunk, főleg oktatás téren... már az óvodás gyerekeket is viszik ki napi több órára a szabadba, a súlyos mínuszokba és kinti foglalkozások alkalmával tanulnak... nem ettől fog felfázni, meg megfázni senki... hanem ettől:
Utálom a tesit, hogy vonhatom ki magam alóla?
+ még annyit hozzátennék, legy egy kicsit felnőtt... tudom nem vagy az... de egy kicsi felnőttséget erőltess magadra, es tudd eldönteni, mikor milyen ruházatra van szükséged.. vagy mikor kell kimenned wc-re...
Rengeteg tanár ki nem állhatta, ha nekem pisilni kellett, akkpr felálltam es kimentem a wc-re... voltbolyan aki szabályosan hisztérikusan fröcsögő nyállal ordított, hogy ő nem engedett engem ki... én mindig higgadtan közöltem velük, hogy bocs, de had tudjam már, mikor kell kimennem mosdóba... altalanos 6-tól ez a mentalitásom.
Ráadásul hasznos, sok főnök a felnőtt életben is ezt hiszi, hogy ezt és az ilyeneket eldöntheti helyetted... a szomorú, hogy sok felnőtt, de még 50-60 éves emberek is, rettegve betartják...
Ha szükséged van egy pulcsira, meg egy hosszúnadrágra, hát tesizz abban... biztosan nem fogja lerángatni rólad... ha meg megteszi, legyen róla felvétel valamelyik osztálytársad mobilján, aztán már rúgják is ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!