Mi a módja annak, hogy ne kelljen többet részt vennem egy ügyben, mint szemtanú?
Szemtanúként eddig összesen kétszer fáradtam be az egyik budapesti rendőr kapitányságra, az ügy nem halad semerre, engem pedig borzalmasan stresszel az elkövetővel találkozni, beszélni, és attól is tartok, hogy esetlegesen a későbbiek során valamilyen -nem törvényes- úton fellép ellenem.
Alapvetően szívesen mentem el a kapitányságra elmondani, mi történt, mit láttam, de a következő körben, a szembesítés során olyan helyzetben találtam magam, amit lehetőleg többször nem szeretnék átélni.
Minden esély meg van rá, hogy tovább megyünk a bíróságra, és bár a rendőr idáig minden alkalommal elmondta, hogy köteles vagyok megjelenni, különben pénzbírság, én nem tudom elhinni, hogy nem mondhatok nemet.
Szeretem az igazságot képviselni, de ha mérlegelnem kell, akkor azért, hogy egy félidegen embernek egy kicsivel "jobb" legyen, magamnak nem szeretnék több "rosszat" okozni.
Némi cinizmus vegyül az 1-es számú válaszolótárs szavaiba, de alapvetően igaza van, ahogy igaza van a rendőr elvtársnak is, hogy köteles a kérdező az idézésre megjelenni.
Akkor miért írok?
Nos, csak azért, mert írásban is lehet tanúvallomást tenni, az talán nem jár akkora megpróbáltatással.
Jogszabály: 2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról, 181. §.
Köszi a válaszokat.
#1: Azért ez az egész úgy indult, hogy szívesen segítek, és ide kapcsolnám az utolsó válaszadó kapcsán azt is, hogy a cselekedeteimben (ettől az ügytől függetlenül is) mindig ott van az, hogy ha segítek, majd én is kapok segítséget.
#2: Egyrészt, kizárt dolognak tartom, hogy egészségügyi állapotra hivatkozva (akár orvos által) ne lehessen kiszállni ebből a játékból (igen, inkább valamiféle bohóckodás ez, mint sem komoly eset), másrészt pedig, újabb példa, miért inkább a jogszabályokat, törvényeket kellene már általános iskolától kezdve tanítani a diákoknak, nem pedig mondjuk szolmizálást...
#3: Több tanú látta az esetet, én csak az egyik vagyok, és pontosan értem, amit leírtál, ez az egy dolog van, ami motivál az ügyben, de mint azt talán már írtam, nem szeretnék belebetegedni. (Itt természetesen lehetne arról beszélni, hogy már miért kellene rosszul lenni egy bírósági ügytől, de nincs sok értelme.)
Egészségi állapotra hivatkozva is megtagadható a tanúvallomás, akitől testi vagy szellemi állapota miatt nem várható el helyes vallomás (például süket, s egy beszélgetéssel összefüggésben kellene tanúskodni vagy szellemileg sérült), de Önnél ez nem áll fenn szerencsére.
Arra pedig, hogy a tanúzásra felhívott épp náthás, nincs tekintettel a törvény abból a szempontból, hogy a felgyógyulás után meg kell jelenni a bíróságon.
Ha a testi, vagy szellemi állapotot figyelembe veszik, akkor feltételezem, hogy a lelki-t is.
Nem vagyok fogyatékos, semmilyen tekintetben sem, de lelkileg könnyen megtörök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!