Hagyaték visszautasítása?
Figyelt kérdés
Apám után egy ház egynegyedét öröklöm.mindenképp szeretném visszautasítani, de akkor a gyerekem örökli. Az elég indok a gyámhatóságnak, hogy az alkohilsta, munkanélküli nagybátyám továbbra is ott lakik, nem fizeti a számlákat, és nem szeretném hogy ezt rajtunk hajtsák be, mint tulajdonos? Jóváhagyja így?2019. júl. 21. 09:16
1/5 anonim válasza:
Ha a nagybátyja halmozza fel az adósságokat, akkor az ő munkabéréből, ingóságaiból, s ha van, ingatlanjából elégítik majd ki a szolgáltató(ka)t, tehát a kérdéses apai ház marad tehermentes. Így én azt mondom, hogy a gyámhivatal nem fogja jóváhagyni a lemondást az örökségről, hisz az tehermentes lesz.
2/5 A kérdező kommentje:
Nem lesz tehermentes, mivel egy és ugyanazon házról beszélünk.
2019. júl. 21. 11:17
3/5 anonim válasza:
Kérdező, attól hogy a nagybátyád nem fizeti a rezsit az még nem azt jelenti hogy a másik tulajdonos tulajdonosrészére ráterhelhetik a felhalmozott rezsi tartozást. Szép is lenne. A keletkezett (vagy a jövőben keletkező adósságok) még akkor is ha az ingatlan gáz, víz, szemét, villany, tv, net szolgáltatások díjai a szolgáltatóval szerződő fogyasztó adósságai. Behajtani is csak rajtuk lehet. Mivel a leírtak alapján a nagybátyád max részben tulajdonos ezért csakis kizárólag az ő tulajdonrészére terhelhetik a felhalmozott adósságot. A te tulajdonrészed - ha öröklés pillanatában tehermentes volt- tiszta marad. Egyébként meg nagy butaság lenne lemondani az örökségről, hiszem - ha nincs haszonélvezete a nagybátyádnak- akkor csak kérned kell a tulajdonrészed árát tőle. Ha nem fizet ki, akkor bíróság eladatja a házat és akkor megkapod a ház árának az 1/4-ét.
4/5 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom, h mint tulajdonost engem is terhelni a felelősség.
2019. júl. 21. 14:24
5/5 anonim válasza:
Rosszul tudod kérdező. Ha lemondasz akkor a gyámhivatal simán elfogadja az örökséget és a gyerekedé lesz az ingatlan rész. Sokkal jobban jársz ha pozitív az örökség - most tehermentes amit örökölsz vagy kevesebb a teher rajta mint a tulajdonrész ára- elfogadod az örökséget. A többit csak a teljes ügy ismeretében lehet mondani, hogy mit tudsz tenni. De amitől félsz az nem reális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!