Temetési költség a hagyatéki tárgyaláson?
Nagyapám után én vagyok az egyenesági örökös: az unokája (édesapám elhunyt). Hamarosan hagyatéki tárgyalás lesz.
Viszont van egy nevelt lánya nagyapámnak. Neki járna az 1/4-e anyai rész.
A temetési költséget én álltam. (számlák vannak)
Közüzemi számlák díjait szintén.
Követelhetem-e tőle a temetési költség 1/4-ét, illetve a közüzemi díjak 1/4-ét?
Köszönöm a válaszokat előre is!
szerintem igen
Mert az örökséget csak akkor adják oda ha a temetést is állta az örökös, és mivel ő is örököl, szerintem logikusan neki is be kell szállnia a költségekbe is.
A nevelt gyermek nem törvényes örökös, így a temetési költség negyedére Ön tőle nem tarthat igényt - 1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről, 20. § (1) bekezdés.
Viszont a hagyatéki tartozásokért (pl. közüzemi díj) az örökösök egyetemlegesen felelnek, ez azt jelenti, hogy a kifizetett díj arányos részét Ön követelheti a nevelt gyermektől.
És a ház 1/4 összegének egyben való kifizetésére kötelezhet engem?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
(2-esnek: az anya már nem él és nagyapámmal közös a ház ezért csak negyed rész az övé.)
Az a 1/4 rész nem a mostani örökség része, hanem a csaj tulajdona. Semmi köze nincs jogilag a temezési költségekhez, nem kötelezheted fizetésre.
Ha nem veszed meg a házrészét, de nem akar közös tulajdont, akkor indíthat közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert, eladhatja másnak a tulajdonrészét vagy megveszi a te részedet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!