Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Támogatnátok a fekete munka...

Támogatnátok a fekete munka szigorúbb büntetését?

Figyelt kérdés

Jelenleg ha valakit feketén vagy szürkén dolgoztatnak, kap és cég egy bírságot és szevasz, el van intézve.

Támogatnátok, hogy sokkal súlyosabb büntetés legyen? Értem ezalatt: fekete munka esetén a céget bezárják, a tulajdonost megbírságolják, eljárást indítanak ellene és akár börtönbe is küldhetik ( a mértéktől függően nincs börtön, letöltendő vagy felfüggesztett börtön büntetés ). Szürke foglalkoztatás esetén extrém magas bírság, amelyre részlet fizetési lehetőséget biztosítanak, továbbá a tulajdonos ellen eljárás indul ( nincs, vagy maximum felfüggesztett börtönbüntetés ).

2019. júl. 2. 09:05
 1/4 anonim ***** válasza:
63%

Igen.

Anyukám már nyugdíjas lehetne, becsülettel ledolgozott 40 évet.

De nagyjából 5 éve volt összesen, amikor egyáltalán nem volt bejelentve.

A válság után pl egyáltalán nem volt választása, örült, hogy van munkája és pénzt keres.

Apukám ugyan egész életében be volt jelentve, de az utóbbi években csak minimálbérre, a többit borítékban kapja.

Nyílván kevesebb nyugdíja lesz így.

Ráadásul az egész társadalomnal kiszúr az ilyen főnök. Nem mindegy, hogy mennyi adó folyik be.

Én nagyon szigorúan büntetném. De ugyanakkor csökkenteném a járulékokat is.

2019. júl. 2. 09:09
 2/4 anonim ***** válasza:
75%
Ahol én dolgozom most, szintén borítékos fizetés van, de mivel kezdő vagyok én nem sokat tudok tenni ez ellen. Ennél a cégnél már évek óta ez megy az idősebbek nem szólnak miatta. Ha majd több tapasztalatom lesz átmegyek másik céghez, de addig ez van.
2019. júl. 2. 09:13
 3/4 anonim ***** válasza:
88%

Azt támogatom, ami nagyjából most van, ha fekete dolgoztatáson kapnak egy céget, akkor ne a munkavállalót baxogassák emiatt (neki ne kelljen fizetnie semmit), hanem az őt addig feketén fizető cégnek visszamenőleg ki kelljen fizetnie a munkavállaló összes elmaradt adóját és járulékait és még mellé egy kis büntetést. Ez éppen elég szerintem.

Másik oldalról nézve a dolgot, az sem jó hozzáállás, ami az elmúlt évtizedekben volt, hogy a cégekkel kapcsolatban feltételezik, hogy csal, vagy ha elsőre nem találnak valamit, akkor addig erőlködnek az ellenőrök, amíg bele nem tudnak kötni valamibe. Ez a végén megint a munkavállalók fizetésén csapódik le, mert sok cég tartogat és gyűjtöget jelentős vésztartalékot büntetések esetére még akkor is, ha mindent rendesen csinál, mikor azt az összeget magasabb fizetésekre, vagy a cég fejlesztésére is lehetne fordítani. Ugyanis az államkasszába nem csak az adókból érkezik a pénz, hanem jelentős összegek származnak büntetésekből is, a cégek pedig ezzel számolnak. Mármint aki teheti, aki nem, az becsukhatja a boltot. Még a legbecsületesebb vállalkozónál is becsúszhat egy ilyen, elfelejtett, túllépett határidő, késedelmes, vagy hibás számla bejelentés és akkora büntetést kap a nyakába, hogy meggebed.

Egyes nyugati országokban az adóhatóság azért is van, hogy segítse a vállakozókat és nem a büntetés a cél, az már akkor van, amikor visszaeső, szándékos.

2019. júl. 2. 09:57
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ugye főleg az építőiparra és a mezőgazdasági idénymunkákra jellemző. Utóbbival nemigen tudsz mit kezdeni, mert felbérelik a C gépsort felszedni a krumplit-hagymát akármit és mire két nap múlva egy ellenőr egyáltalán megtalálja, hogy merre van a krumpliföld már rég otthon vannak.

Az építkezés más téma, ott van mit keresni. Ugye van ez az alvállalkozói lánc, ahol a melót elvállaló fejes 8. alvállalkozójának a feketén melózó emberei végzik el a valós munkát, a többi csak a pénzt nyúlja le, ezt kellene megszüntetni. Pár éve megpróbálkoztak vele, nem tudom mennyire sikerült, jelzem gyanítom.

2019. júl. 2. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!