Különvagyonnak számít így a lakás?
Házasságkötés előtt volt a nevemen egy lakás. Idáig nekem is tiszta, hogy ez különvagyon.:)
Ezután elköltöztünk, de mivel férjemnek sok adóssága volt, jobbnak láttuk, ha az új lakásnak is én leszek a 100%-os tulajdonosa.
Majd pár év múlva ismét költöztünk, ismét 100%-os tulajdonos vagyok, az ingatlan adás-vételi szerződésben egy mondat erejéig szerepel az ügyvéd kézírásával, hogy ez az én saját tulajdonom.
Tudom, hogy ez nem egy hivatalos házassági vagyonszerződés (ha egyáltalán ez a rendes megnevezése), igy ha most esetleg elvàlnánk, még különvagyonnak szàmítana ez a lakás? Vagy 50%-át már automatikusan vinné párom?
Ha házassági vagyonjogi szerződést szeretnének kötni, mely felülírja a házastársi vagyonközösséget, akkor azt közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
Tehát a példában szükséges, hogy derüljön ki, a férj beleegyezését adta abba, hogy a feleségé legyen az ingatlan (különvagyon), s ezt a fentebb említett okiratfajták egyikébe foglalták.
Minden,amit a házasságkötésetek alatt vettetek - mindegy, hogy kinek a nevére van írva - az közös szerzemény.
Kivéve, ha bizonyított módon(!) valamelyikőtök különvagyonából (öröklés,ajándékozás, vagy a házasságkötés előtt megszerzett ingatlan eladásából) lett vásárolva.
A törvény szerint ha a hazasság kötés után veszitek akkor közös vagyon.
Gyakorlatban meg nem egyértelmű.
Nálunk úgy volt hogy anyukám újra férjhez ment és utána közösen megvették azt a lakást amiben addig lakott a nevelőapám és bérelte.
Anyukám halála után a nevelőapám azt mondta hogy semmi közöm a lakasból nekem jaró örökséghez. Bíróságra mentem ahol megállapították hogy az ingatlan házasságon belül szerzett közös vagyon,aminek a törlesztését és a rezsijét 25 éven keresztül együtt fizették,csekkekken szerződésen mindkét név ott van,ennek ellenére 100%ban a nevelőapamé a lakás. És még rám terhelték a 600ezer perköltséget is. Szóval ilyen is van.
Ha a férje is aláírta, akkor létrejött a szerződés és az ügyvédi ellenjegyzés is megtörtént.
A biztonság kedvéért bevezethetik ezt a szerződést a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába, ekkor a szerződés harmadik személlyel szemben is hatályos lesz, tehát nem hivatkozhat rá senki, hogy ő erről nem tudott.
Köszönöm szépen!
Jèzusom 4-es ez nagyon durva...!:(
Nem 50-50%, hanem a váláskori forgalmi érték 90-10%-ában részesültök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!