Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A 3 csapás törvény egy sima...

A 3 csapás törvény egy sima verekedésre is vonatkozik?

Figyelt kérdés

Tehát 3 verekedés és életfogytig bent ragadhat az ember?

Nekem már van egy garázdaságom, mert beleszóltam egy verekedésbe, jót akartam, de nem jól sült el.

Igazából ezért neheztelek, mert ugye aki járt már úgy, mint én, az tudja, hogy ha nem lehet egyértelműen bizonyítani valamit, akkor minden résztvevő kap egy garázdaságot, aztán helló.

Most ugye van még 2 lehetőségem, de nem hiszem, hogy lesz másik ügy, főleg, hogy ennek is már 11 éve.

Viszont zavar a tudat, hogy ha beleszaladok még 1 ilyenbe, akkor utána nem védhetem meg magam, mert akkor börtön.

2019. jún. 7. 17:06
 1/2 anonim ***** válasza:
Az a köznyugalom megzavarására alkalmas bűncselekménynek minősül, a három csapás meg az erőszakos bűncselekményekre vonatkozik.
2019. jún. 7. 17:17
 2/2 anonim ***** válasza:

A háromcsapás nem feltétlenül életfogytot jelent, hanem egy kicsit mást. Az a legszélsőségesebb lehetőség csupán. Ha háromszor adsz valakinek egy pofont, és mindháromszor elítélnek, azért még nem kapsz életfogytot.

"Az erőszakos többszörös visszaeső fogalmát a 2009. évi LXXX. törvény vezette be a régi Btk.-ba. A módosítás szerint erőszakos többszörös visszaesőnek minősül az a többszörös visszaeső, aki legalább három alkalommal személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el. Meghatározták azt is, hogy mik minősülnek személy elleni erőszakos bűncselekményeknek [1978. évi IV. tv. (továbbiakban: régi Btk.) 137. § 17.], valamint az ilyen elkövetők ellen megemelték az erőszakos többszörös visszaesés alapjául szolgáló bűncselekmény büntetési tételének alsó határát. E módosítás tekinthető a három csapás előfutárának, mivel itt határozták meg először az erőszakos többszörös visszaeső fogalmát, valamint itt sorolták fel a személy elleni erőszakos bűncselekményeket. A szűkebb értelemben vett három csapást a 2010. évi LVI. törvény vezette be. Ekkor már az erőszakos többszörös visszaesés alapjául szolgáló bűncselekmény büntetési tételének felső határát emelték kétszeresére. Ha ez a kétszeresre emelt felső határ meghaladja a 20 évet, vagy a bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, kötelező az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása (régi Btk. 97/A. §). Az új Büntető Törvénykönyv még tovább szigorította az erőszakos többszörös visszaesőkkel szembeni szankciókat azzal, hogy kimondta: ilyen elkövetők esetén kötelező kizárni a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét az életfogytig tartó szabadságvesztés esetén, azaz kötelező kiszabni a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést [Btk. 44. § (2) a)]."

2020. jan. 13. 20:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!