Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni ebben az esetben?

Mit lehet tenni ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Édesapám tavaly elhunyt, van még egy gyereke rajtam kivűl. Köztemetés történt. Volt neki egy földterülete ami 278 ezret ér állitólag. A gond az lenne hogy állitólag 40-50ezret kell majd fizetni a hagyatéki eljárásért, de ezzel az a baj hogy nagyon kevés pénzem van, le vagyok százalékolva, és minimálbérért dolgozom. Ilyenkor lehet valami segitséget, méltányosságot kérni? Nekem ez nagyon megterhelő lenne!
2019. jún. 5. 12:30
 1/4 A kérdező kommentje:
Vagy ha lemondok az örökségről akkor nem kell fizetni?
2019. jún. 5. 12:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, sajnos rossz hírrel tudok szolgálni, a hagyatéki eljárásról alkotott 2010. évi XXXVIII. törvény 72. § (2) bekezdése szerint a hagyatéki eljárásban nem adható költségmentesség.

A szociális törvény azt mondja, hogy a jogosultnak jövedelme kiegészítésére különös méltánylást érdemlő esetben települési támogatás adható, talán keresse fel a helyi polgármesteri hivatalt, s kérjen települési támogatást. Nagyon rossz a kedvem, hogy nem tudtam segíteni jobban, de sajnos ez a törvényi előírás.

2019. jún. 5. 13:09
 3/4 anonim ***** válasza:
A másik kérdésére a válasz: a hagyatéki eljárásban a költséget annak kell előlegeznie, aki örökösként érdekelt, tehát ha Ön lemond az örökségről, akkor nem kell hagyatéki költséget viselnie, de én biztosan nem mondanék le az Ön helyében, valahogy egyezkedjen az édesapja másik gyermekével, kérjen tőle kölcsön, de ha Önnek kevés a jövedelme, szerintem eszébe ne jusson lemondani az örökségről.
2019. jún. 5. 13:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Viszont azt javaslom, hogyha a föld számodra vagy ismerősnek hasznos lenne, vagy eladható, akkor ne mondj le róla, mert értékesebb az a föld, hanem kérj ismerőstől kölcsönt (semmiképpen nem uzsorástól!)

Próbáld meg azt, amit az első mondott, ha az nem segít, akkor kérdezd meg a közjegyzőt, hogy az esetedben milyen lehetőség van. Az is lehet talán, hogy az örökölt ingatlant megterheli jelzáloghitellel, és amikor értékesíted, akkor rendezik.

2019. jún. 10. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!