Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy béríró felelősségre...

Egy béríró felelősségre vonható bármiképpen ha nem teljesíti az általa vállaltakat?

Figyelt kérdés

Jogi felelősségvonásra gondolok. Elvette a pénzt de nem készítette el a dolgozatot. Magánszemély, nem cég.

Leginkább a jogi aspekktusra lennék kiváncsi, tiszában vagyok a dolog etikai oldalával.

2019. máj. 29. 10:31
 1/8 anonim ***** válasza:
70%

Ha van szerződés róla, akkor igen.

Ha nincs, akkor így jártál.

Tanuld meg, hogy csak elvégzett munka után fizetünk.

2019. máj. 29. 10:40
 2/8 anonim ***** válasza:
64%

persze. csupán az a kérdés mit tudsz bizonyítani.

A. tudod bizonyítani, hogy megkapta a pénzt?

B. tudod bizonyítani, hogy megállapodtatok?

C. tudod bizonyítani, hogy sosem állt szándékában megcsinálni?

A igen: vissza lehet követelni. pl. fizetési meghagyással.

A+B igen: vissza lehet követelni. pl. fizetési meghagyással, illetve akár pert is lehet indítani a kifizetett összegért, kamatokért, a neked okozott kárért.

A+B+C igen: ez a csalás büntetőjogi kategóriája.

2019. máj. 29. 10:46
 3/8 anonim ***** válasza:
42%

"Ha van szerződés róla, akkor igen."

a PTK a szóbeli szerződést is elismeri, persze ennek bizonyítása nem annyira egyszerű, illetve ismeri a ráutaló magatartás fogalmát is, ami azt jelenti, hogy a felek viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy megállapodtak, függetlenül attól, hogy leírták-e vagy sem.

ezen felül nem túl életszerű, hogy csak úgy odaadsz X összeget valakinek, akit nem is ismersz, úgyhogy ha a pénzmozgás bizonyítható, akkor a bíróság abból fog kiindulni, hogy volt valamiféle megállapodás és innentől kezdve már a pénzt kapónak kell bizonyítania, hogy eleget tett a megállapodásnak és jár neki az összeg.

2019. máj. 29. 10:53
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A kérdést azzal egészíteném ki, hogy amennyiben szakdolgozat megírásáról van szó,vádolhatják e a "vevőt" magánokirat hamisítással (illetve kísérlettel mert ugye még nem követett el semmit) ?

2019. máj. 29. 11:05
 5/8 anonim ***** válasza:

Ezt a szöveget ismerem, pont egy ügyem kapcsán.

Csakhogy a valóságban nem működik!

Próbálj te az okmányirodán adásvételi nélkül átíratni egy autót, még ha 8 tanút is viszel, hogy megbeszéltétek.

2019. máj. 29. 11:05
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nézd én nem vagyok jogász, de józan paraszti ésszel, egy büntetendő cselekmény el nem végzése miatt nem perelhetsz be senkit!

Ez olyan, mintha beperelnél egy bérgyilkost, hogy nem ölte meg az anyósodat, holott a pénzt felvette.

2019. máj. 29. 11:09
 7/8 anonim ***** válasza:
49%
Én egyszer felbéreltem egy bérgyilkost, hogy öljön meg valakit, kapott is négy milliót előre, de eltűnt. Bepereltem és a bíróság megölette vele az embert akire szerződött és még a pénzt is visszaadatták vele.
2019. máj. 29. 12:19
 8/8 anonim ***** válasza:

"Próbálj te az okmányirodán adásvételi nélkül átíratni egy autót, még ha 8 tanút is viszel, hogy megbeszéltétek."

az okmányiroda írott szerződést kér, ezt ők megtehetik.

ha azonban van 8 tanúd, hogy megbeszéltétek és annak is van nyoma, hogy odaadtad a pénzt, akkor a bíróság vagy a pénzt fogja visszaadatni vele, vagy az autót fogja a tulajdonodba adni. aztán meg az okmányiroda jön.

2019. máj. 29. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!