Ingatlan "kötelesrész"járhat ebbe az esetben?
Sziasztok! Próbálom nem bonyolítani a kérdésem.
Van 4 gyermekem, ebből kettő régi kapcsolatomból van, a másik kettő a mostaniból.
Na most, anyukám szeretne ajándékozni a nálam lévő 2 gyermeknek egy ingatlant.
Mivel a mamájuk ajándékozná az ingatlant, esetleges halálozás esetén,a másik kettő gyermek meg tudja támadni ezt a szerződést?
Van ilyenkor kötelesrész?
Köszönöm a segítséget.
Köszi,
Azért nem vagyok benne biztos, mert csak a mamája mind a 4-nek..
Az anyukád annak adja az ingatlanát, akinek akarja.
Ha úgy tetszik, akkor a sarki rendőrnek, nincs hozzá köze senkinek.
Egy esetben támadható meg az ajándékozás 10 éven belül - akkor is csak a részedről, mert te lennél az örökös - ha bebizonyosodna, hogy anyád az ajándékozáskor nem volt beszámítható, vagy kényszer hatására cselekedett.
Ha Ön az édesanyja előtt meghal, akkor az édesanyjától a gyerekek fognak örökölni. A törvény szerint kötelesrész illeti meg az örökhagyó törvényes örökösét - 2013. évi V. törvény - a Polgári törvénykönyvről (a továbbiakban: Ptk.) 7:75. §, vagyis a fent leírt esetben a négy gyermeket.
A kötelesrész alapjához hozzá kell számítani a bárkinek juttatott ingyenes adomány tiszta értékét, ha ezután a másik két (ajándékban nem részesült) gyermek nem szerzi meg öröklés útján a kötelesrész alapjának harmadát - Ptk. 7:82. §, akkor erre ki kell egészíteni a hagyatékukat.
Köszönöm 5-ös,semmi gond 6-os.
Még az enyém az ingatlan, most ajándékozom anyunak, ő pedig majd neki akarja a kettő gyereknek.
Iyet lehet ugye?
Direkt nem én ajándékozom a kettő gyereknek, mert azt tudom 10 évig megtámadható!! (Kötelesrész)
A másik kettőnek már van háza, épp ezért akarom így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!