Hogyan zajlik ebben az esetben az orokles? Ki mit kap?
Felvazolnam eloszor is a helyzetet. 19 eves vagyok, ket noverem van, szuleink elvaltak, ettol fuggetlenul nagyon joba vagyunk, apunkkal ketnaponta talizunk, anyummal joba vannak.. Mindegy.. Apum szulei meghaltak, anyum apukaja halt meg szoval egy nagymamank van. De ami miatt a kerdest kiirtam az az, hogy apum anyuja tavaly nyáron halt meg, apum es a huga orokoltek mindent ugye.. DE elvileg mindent apum huga orokolt mert irtak a nagyszuleink végrendeletet vagy nem is tudom mit, ami azt irja hogy minden apum hugae. Egy kozel 30 millios lakast apam hugara irattak es most megy a bunyo hogy kinek mi jar.. Apum huga arra hivatkozva nem akar adni semmit, hogy anno apum szulei anyagilag tamogattak a apamat es anyamat hogy legyen egy lakasuk (nem lakast kaptak csak berleti jogot vagy valami ilyesmi, nem tudom pontosan) 5-700 e forintot meg 93ban. Utana olvastam kicsit es fuggetlenul a helyzettol, apum kene hogy kapjon orokosresz alapjan, azt olvastam hogy ha valaki a vegrendeletbol ki van hagyva es torv. orokos akkor is kell hogy kapjon, mert csak kitagadas eseten lehet teljesen kizarni valakit.. Eleg erdekes lenne ha kitagadtak volna a nagyszuleim a fateret, raadasul indokolni kell es semmilyen alapja nincs a kitagadasnak, fater nem iszik nem cigizik, semmi buntetett eloelet vagy ilyesmi(parkolas gyorshajtas max xd), egyeni vallalkozo, szóval a kerdes az, hogy ilyenkor mi mehetunk (pontosabban apam) fellebbezni vagy valami, hogy apam kapjon valamit? Nem erzem jogosnak hogy azert mert 25 eve kapot az apam 500ezret akkor most egy 30millios lakasbol ne kapjon semmit. Raadasul azert ott meg vannak egyebek, arany, auto(utobbit tudtommal mar eladtak, azt is milyen alapon ok adtak el, vagy ha mar eladtak miert nem adtak apamnak belole).
Amit meg megemlitenek, hogy apumnak kellett egy auto ezert az anyuja adott neki asszem 1-1,5 milliot, de ez mondjuk volt 5 6 eve.. Oke azt mondom ne felezzenek, mert apam kapott nemi tamogatast ido kozben, de hogy ezek miatt teljesen kizarni az oroksegbol? Eros lenne..
Aki picit ert hozza vagy volt hasonlo helyzetben az leirna hogy ilyenkor mi a szitu? Apum kap valamit vagy sem? Nem akarok egybol jogaszhoz fordulni, kezdetnek eleg, ha valaki tud itt segiteni, utana megyunk tovabb
Koszi a segitseget 🙂
Nem irtam bele, de apam felvallrol veszi kicsit a dolgot, nem patttog, es mar bocsanat de azert mert valamelyikuk kapott a masil meg nem, attol meg nem kene hogy mindent az egyik kapjon, nem fele fele aranyban, de valamit azert kapjon mar, mert osszehasonlithatatlan most 30-40millio es 20 eve 500e meg 6 eve 1millio.. Nem kell 20 - 20milliot kapniuk de hogy 40 semmi az azert szerintem igazsagtalan.
Apam huganak nem kellett tamogatas, de ha apam kapott a huga is kapott volna, apam vallalkozo azert kellett a tamogatas
Ha apádat nem érdekli, akkor nyilván ő is érzi vagy tudja, hogy ő már megkapta a részét, most a húga jön. Neked meg megcsapta az orrod a könnyű pénz szaga és most mint a kisördög duruzsolsz apád fülébe, remélve, hogy neked is csurran cseppen valami.
És azt az 500ezret se úgy számold, mint ha ma lenne 500ezred. 25 éve az nem kevés pénz volt.
Összefoglalva:
A kérdező leírja a családi viszonyokat, amik a kérdés szempontjából lényegtelenek (elvált, de jóban levő szülők felnőtt gyerekekkel: 2 nővér és ő, a nagyszülők közül már csak az anyai nagymama él)
Van egy lakás, ami először még közel 30 millió, aztán már 40, de nem tudja a kérdező, hogy kinek a nevén van.
Valószínűleg a nagynénién, de hogy mikor és milyen módon került a nevére, nem tudja.
A kérdező apja kapott pénzt lakásra, kocsira (lehet kisebb összegeket is erre-arra)
Az apai nagymama 7-10 hónapja halt meg, hagyatéki tárgyalása még nem volt.
Valószínűsíthető, hogy az apai nagyapa már régebben elhunyt.
Az ő hagyatéki tárgyalásáról és az akkor keletkezett örökségről semmit nem ír a kérdező.
mint ahogy arról sem, hogy a nagymamáról kellett-e gondoskodni, ki látogatta, segítette.
Ki intézte és fizette a temetési költségeket?
Ki rendezte a hagyatéki leltárt?
Nekem szűk 1 éve halt meg édesapám. A halála után 1 hónappal volt a hagyatéki leltár és 6 hónapra a hagyatéki tárgylás (amire több mint 1 hónappal előtte kiküldték a hagyatéki idézést)
Lehet, hogy a nagymama nevén nem volt semmi a halálakor, ezért örökség sincs.
Amúgy voltunk hasonló helyzetben, pont az apai nagymamámmal. Ráíratta a házát a nagynénémre abban a hitben, hogy majd idős, beteg korában gondoskodik róla a lánya. Pár év alatt elmúlt a nagy gyermeki szeretet, javarészt a szüleim gondoskodtak nagymamámról. Mikor meghalt nagymamám, még el se volt temetve, a lánya kipakolta a lakásból a neki kellő cuccokat, a többi holmit és a lakást eladta. Apukám semmit nem kapott örökségként. Ő nem akart ebből ügyet csinálni, mi pedig tiszteletben tartottuk az akaratát (annak ellenére, hogy nagymamám mindig a lányát támogatta anyagilag is, a gondozásból meg nekünk, a fia gyerekeinek is kijutott)
Kérdező, nem kellene agresszívkedni a segítő szándékú emberekkel.
Azt írod, nem volt még hagyatéki tárgyalás, akkor hogy lehetne a nagynénéd nevére írva a ház? A hagyatéki végzés az alapja a névre írásnak.
Egyébként, ha a nevére van írva, de a faterod nem vett részt a hagyatékin, akkor 1 éven belül kérheti az eljárás megismétlését, vagy 1 év után megtámadhatja a végzést.
A lényeg, hogy egy sima végrendelettel a gyereket nem lehet kizárni az örökségből, mindenképpen jár neki a kötelesrész, ami a végrendelet nélküli öröklésnél járó rész egyharmada. Azaz, az örökség értékének egyhatoda, 30 M esetén 5 M.
Ezt csökkenti az autóra kapott összeg. Úgy hívják, hogy osztályrabocsátás, és az elhunyt halála előtti (ha jól emlékszem) 10 évben adott ajándékok beszámítását jelenti.
Meg csökkenti az, ha a nagynéni ápolta halála előtt a nagymamát, ő vásárolta neki saját pénzen a gyógyszereket, stb., amit bizonyítani is tud.
Egyébként, '93-ban 700 E kb. annyit érhetett, mint most 13-14 M Ft. Vagyis, erkölcsileg nem nagyon van alap követelni, lehet, ezért nem erőlteti a faterod. (De az osztályrabocsátásba persze nem számít bele ez a régi összeg, vagyis jogilag lehet a kötelesrészt követelni.)
1-2millio is penz, es azert lássuk be, nem keves. Nem vagyok agressziv senkivel, koszonom a segitseget mindenkinek, de amikor mas azt irja hogy en magam miatt csinalom mikozbe nem is ismer, akkor azt hiszem jogosan vagyok indulatos.
Ossze fogunk ulni es atbeszeljunk sajnos meg en sem tudok mindent, az egesz csak annyi hogy valamennyi jarna azert, ugye? Ahogy azt fent irta egy valaszolo 1-2 millio akar, de nem 0 (egyebkent apam nagyimnal lakott az utolso 3-4evben, apu segitette mindenbe, hozta vitte orvoshoz stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!