Ha valaki érdemtelen az örökségre akkor a gyerekéé lesz az örökség?
Erről nem találtam semmit a Ptk-ban, szóval, úgy gondolom, a gyereke örökölHET az érdemtelen személy helyett. Ha kéri.
Mivel pl. a lemondás esetében olvasható, hogy a lemondás a lemondó személy leszármazottaira nem hat ki, az érdemtelen személlyel kapcsolatban viszont nincs ilyen kitétel.
Viszont van egy ilyen rész:
"7:6. §
(4) Aki érdemtelenség miatt kiesik az öröklésből, nem jogosult törvényes képviselőként a helyébe lépő személy örökségének kezelésére. Az ilyen vagyon kezelésére a szülői vagyonkezelésből kivont vagyon kezelésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni."
Ez, szerintem, alapjában arról szól, hogy mi a helyzet akkor, amikor az érdemtelen személy helyett a gyereke örököl. Vagyis: a gyereke örököl.
Viszont: az érdemtelenség megállapítását csak az kérheti, aki az érdemtelenség kimondásával örökséghez jut. Tehát, ebben az esetben, a gyereke.
Úgy gondolom, jó választ adtam, de mivel nem vagyok jogász, ezért ha ilyen helyzetbe kerültél, akkor inkább kérj ügyvédi segítséget.
De azt, gondolom, tudod, hogy nem sok lehetőség van az érdemtelenség megállapítására, kb. azok az okok vannak, mint kitagadás esetén:
"(1) Érdemtelen az öröklésre,
a) aki az örökhagyó életére tört;
b) aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, a végakarat érvényesítését meghiúsította vagy ezek valamelyikét megkísérelte;
c) aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!