Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Támogatnád-e az ilyen börtönök...

Támogatnád-e az ilyen börtönök létrejöttét?

Figyelt kérdés

-Önellátó, ami azt takarja magában, hogy maguknak kell megtermelniük azt, amit megesznek, ha valami probléma történne a terméssel (jégeső, szélsőséges időjárás) akkor a fejenkénti kosztpénzt megduplázni (kosztpénz: 150FT/nap/fő (ennyi egy diáknak a menzapénze))

-Csak a világításhoz van bevezetve áram (mármint, ami az elítélteknek elérhető), víz, szennyvízelvezetés, semmiféle "luxuscikk" nem található az elítéltek részére (tehát nincs TV-szoba, konditerem)

-Mielőtt kiengedné őket az állam, kötelezően el kell végezniük legalább egy szakmát (ha nem lett volna nekik), illetve befejezni legalább a középiskolát

-Kötelező közmunka (szemétszedés, árvíznél segédkezés, útépítés stb.)

-Minimum 4 fő/cella, inkább 6, ha valakit a magatartása miatt magánzárkába kell zárni, akkor a börtönbüntetés meghosszabbítása

-Nincs cigi, csak ha megdolgoznak érte.

Szerintem a börtön célja az elrettentés kéne, hogy legyen, szerintetek ez megfelelő lenne? Esetleg van még ötlet? Az értelmetlen vitákat kérem, mellőzük.

2010. jún. 29. 17:16
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

18:04-nek szerintem igaza van. Nekem is rémlik egy ilyen büntetési tétel ezzel kapcsolatban, bár én több tokot is megnéztem, egyiken sem láttam ilyen felhívást.

Meg is van a pontos szöveg:

Btk.329/A. § (1) Aki az irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotás szerzőjének a művén, előadóművésznek az előadóművészi teljesítményén, hangfelvétel előállítójának a hangfelvételén, rádió- vagy televízió-szervezetnek a műsorán, illetőleg film vagy adatbázis előállítójának a teljesítményén fennálló jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését

a) jelentős vagyoni hátrányt okozva,

b) üzletszerűen

követik el.

(3) A büntetés

a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését különösen nagy vagyoni hátrányt,

b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését különösen jelentős vagyoni hátrányt

okozva követik el.

(4) Aki a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését vagyoni hátrányt okozva gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Btk.329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét szolgáló és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett

a) készít, előállít,

b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.

(4) Nem büntethető az (1) bekezdés a) pontja esetén, aki - mielőtt a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerüléséhez szükséges eszköz, termék, berendezés, felszerelés készítése, illetőleg előállítása a hatóság tudomására jutott volna - tevékenységét a hatóság előtt felfedi, és az elkészített, illetőleg az előállított dolgot a hatóságnak átadja, valamint lehetővé teszi a készítésben, illetőleg előállításban részt vevő más személy kilétének megállapítását.

2010. jún. 29. 18:29
 22/35 anonim ***** válasza:
66%

Így ez a módszer egy baromság. Gondolj már bele, csomó olyan ember kerül börtönbe, akiket nem kéne így büntetni (pl kocsmában részegen verekedők)

Ja és mi az már, hogy nincs nekik bevezetve a víz, meg a szennyvízelvezetés. Ezt remélem te se gondoltad komolyan. Abba körülbelül pár hét alatt belehalna az összes elítélt, olyan fertőzésveszélyes lenne.

De ha mondjuk űgy fogalmaznád át, hogy építenénk EGYETLEN EGY ilyen börtönt, a kemény sokszorosan visszaeső bűnözőknek, kegyetlen gyilkosoknak stb... akkor azt mondom hogy oké, mert azok tényleg nem érdemlik meg a jobb bánásmódot.

2010. jún. 29. 18:30
 23/35 A kérdező kommentje:
18:33 Elismerem, félreérthetően fogalmaztam, úgy értettem, hogy villany, szennyvízelvezetés, és víz VAN, egyéb, nem létszükséges eszköz NINCS az elítéltek számára hozzáférhetővé téve.
2010. jún. 29. 18:38
 24/35 anonim ***** válasza:
74%

Kedves Kérdező!

Azt gondoltad volna, hogy a börtönökben nem mindenki bűnözésért ül? Vannak nagyon-nagy százalékban előzetes letartóztatásban lévők hónapokig (nézz utána miért lehet valakit előzetes letartóztatásba helyezni, le fogsz rajta döbbenni), gondatlanságból elkövetett balesetet okozók, szabálysértési bírságot nem kifizetni tudók és még sorolhatnám.

Valószínűleg te is követtél már el vagy fogsz törvénybe ütközőt, csak eddig szerencséd volt, hogy nem derült ki.

Mint mondják, mindenkinek meg van a maga téglája...

Luxus cikkek a börtönben... hahaha Láttál már belülről börtönt?

Egy főre benn 2 nm jut, naponta max. 1 órás séta, heti 2 konditerem (1 óra), heti 2 zuhany (3 perces)...

A lényeg, hogy hetente 7-9 óra van összesen, amit nem azon a 2 nm-en kell eltölteni.

A cigiről annyit, hogy csak az szívja, akinek beküldik csomagba.

Előzetes letartóztatásban nem lehet dolgozni, csak elítélteknek, de közülük sem mindenkinek jut munka, ott ez kiváltságnak számít.

Hidd el, elrettentő a börtön, senkinek sem lesz honvágya szabadulás után. Aki meg többszörös visszaeső, annak úgy is mindegy, azt még trend city sem riasztaná vissza.

Bűn és bűn között is rengeteg különbség van, nem általánosíthatsz!

Egyébként szerintem sok embert annyira megviselnek a börtön évek, hogy utána képtelenek lesznek visszailleszkedni a társadalomba és ezért kerülnek vissza.

Az én véleményem szerint a rehabilitáció a legfontosabb.

Biztos rengeteg mindent kihagytam, meg bocs ha egy kicsit kusza lett.

2010. jún. 29. 22:32
 25/35 anonim ***** válasza:
52%

Ha kb. azok nevében beszélek, akiken ez múlik, akkor azt mondom: nem. Az átlagember támogatná, de mivel az átlagembert nem zavarja, hogy véleménye annyiban nyilvánítható ki, hogy 4 évente x-elhet a szavazáson, nem mérvadó.

Egy ilyen olcsó projekt megvalósítása során nem sok állami tőkét lehet magánosítani és az üzemeltetésen sem lehet komoly nyereséget összehozni. Drágának kell lennie.

2010. jún. 30. 09:06
 26/35 anonim ***** válasza:
70%

Én támogatnám. Esetleg annyival egészíteném ki azt, hogy nincs cigi csak ha megdolgozik érte, hogy mindenért meg lehetne dolgozni. Tehát az önellátó munkával azt érnék el, hogy az államnak nem lenne vesztesége a rabokon, A közmunkával haszna is lenne az államnak, és ha ezek mellet még plusz dolgozik, akkor tudna venni, cigit, üdítőt (alkoholt nem) vagy jobb ételt/több ételt. Ja és a pénzt nem KP-ban kéne kapniuk, hanem névvel, fényképpel ellátott "bankkártyán", így a rabok nem tudnák elkártyázni, ellopni.

Még annyi, hogy a 4-6 fős cellák tényleg rossz ötlet, mert akinek jobb kapcsolataik vannak és veszélyesebbek, azok elvehetnék az új raboktól a cigit vagy az ételt, vagy amiért megdolgoztak. Így akik pluszba dolgozna, lehet, hogy nem érnek el semmit; akik meg ellopják a többiek holmiját, élnének mint marci a hevesen. Persze el lehet kerülni több őrrel, meg szigorú büntetésekkel, de nem tudom, minek ez a 4-6 fős cella, szerintem nem kell erőltetni.

Jah, és ne lehessen használati- vagy a legkisebb mértékben is veszélyes- tárgyakat küldeni, vagy olyanokat amibe bármit is bele lehet rejteni csak családi fénykép naptár meg hasonlók (persze szigorú átvizsgálás után). A többi használati tárgyért (könyv, óra) szintén meg lehetne dolgozni.

2010. júl. 1. 11:55
 27/35 anonim ***** válasza:
75%

üss el egy gyalogost a zebrán haljon meg és ülj 30 évet azért mert egyszer nem figyeltél kellően vagy mert nem számítottál rá hogy annak ellenére hogy jössz elindul.

utána tedd fel a kérdést szerintem nem így gondolnád.

bocs az offért

2010. júl. 1. 13:38
 28/35 A kérdező kommentje:
Aki nem szándékosan öl meg valakit, hanem pl. a gyalogos jött elé szabálytalanul, az nem fog 30 évet ülni, mert még a szándékos, erőszakos gyilkosok sem ülnek annyit, sajnos. Ha meg minden szabályt betartottál (nem mentél gyorsabban, csak a gyalogos szabálytalankodott, és így történik haláleset) még csak ülni sem fogsz... Akik ott vannak, azok 99%-a megérdemli, hogy ül.
2010. júl. 1. 14:08
 29/35 anonim ***** válasza:
30%

"Ha meg minden szabályt betartottál (nem mentél gyorsabban, csak a gyalogos szabálytalankodott, és így történik haláleset) még csak ülni sem fogsz... Akik ott vannak, azok 99%-a megérdemli, hogy ül."

Megengedsz egy kérdést, Kérdező? Születésed óta egy pincébe vagy bezárva, úgy, hogy egyetlen kapcsolatod a külvilággal a számítógép, ami előtt ülsz?

2010. júl. 1. 14:54
 30/35 A kérdező kommentje:
Képzeld nem, viszont van a családban rendőr, így azért van belelátásom az igazságszolgáltatásba.
2010. júl. 1. 15:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!