Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a véleményetek a szilveszte...

Mi a véleményetek a szilveszteri tűzijáték körüli hisztiről? Tiltanátok-e teljesen a lakossági pirotechnika-használatot?

Figyelt kérdés

Megértem mindkét, oldalt. DE. Most jöjjön egy személyes élmény: Szomszéd csaj a legnagyobb szószólója itt a településen a tűzijátékok betiltásának. Neki 1 éve kóborolt el a kutyája szilveszterkor, de szerencsére megkerült. DE:

Bazi nagy családi ház, udvarral, helyiségekkel. Az meg sem fordult a fejében, hogy talán be kéne engedni a lakásba, tárolóhelyiségbe, garázsba esetleg a szerencsétlen rettegő németjuhászt. Idén szilveszterkor figyeltem, ki sem dugta az orrát, a kutya az udvaron reszketett, rohangált, nem volt neki sem enni, sem innivalója. Számtalanszor előfordult, hogy megyek hátra a kertbe és nekem nyüszít a kutya, hogy nincs vize és üres a kajatál is. Mikor ezeket szóvá tettem a szomszédnak, egyből jött azzal, hogy reggel kap enni inni, ossza be. És lakásba meg Ő be nem engedi, kutyának az udvarban a helye.

Szóval szerintem a károgók szálljanak magukba egy kicsit, nagy részük egész évben le sem sz_rja az állítólagos kedvencét, annyit sem tesznek meg, hogy a tűzijáték idejére beengedjék a lakásba, legyenek ott vele, hogy ne féljen.

Én inkább a meglévő szabályok jobb betartatása és a petárdaárusok sittre vágása mellett foglalok állást. A lakosságnak is kijár, hogy évente egyszer kicsit pirózzon a legális eszközökkel, normálisan betartva a szabályokat. A hülyék akik lerobbantják a saját újukat, azt a jelenleg is illegális petárdával teszik. Hülyeség ellen meg nem véd semmilyen törvény.

2019. jan. 10. 13:41
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
37%

Nincs semmi gond ezzel, a vadászkutyák is először félnek a zajoktól, de miután hozzászoktatják őket, nem félnek a puskalövéstől sem, erre minden kutya képes, tedd te is így.

Amiért neked nem tetszik, ne rontsd el másnak a szórakozását.

2019. jan. 10. 19:48
 12/21 anonim ***** válasza:
33%
Van 3 kutyám. Nekem nem azzal van a bajom hogy be kell engedni a kutyát, mert amikor akar bejöhet. Hanem azzal, hogy az emberek át se gondolják, hogy ezzel mennyire szennyezik a levegőt.
2019. jan. 10. 21:35
 13/21 anonim ***** válasza:
28%

A ti bu ziskodásotok következményei ezek:

- Állatok sérülnek meg, tűnnek el, válnak áldozattá.

- Emberek sérülnek meg, jobbára olyanok, akik nem tüzijátékoznak.

- Anyagi kárt okoztok, felgyújtjátok, megrongáljátok mások tulajdonát, aztán eltűntök gyorsan a felelősségrevonás elől.

- Ráijesztetek másokra, félelmet keltetek másokban, ebből sportot csináltok, kócsag f.rgek.

- Nem vagytok tekintettel betegre, öregre, gyermekre, nem ritkán részegen élitek ki a kisszerűségetekből eredő traumáitokat, jellemzően mások kárára.

2019. jan. 11. 12:49
 14/21 anonim ***** válasza:
61%

Engem most mindkét oldal utálni fog. :D

Szóval igen, az állattartóknak is megvan a maguk felelőssége - minimum biztonságos helyre rakni ideiglenesen az állatot, ahonnan nem tud félelmében kiszökni. És ne legyen már kifogás az, hogy "de hát nem szoktuk beengedni", mert egyszer-kétszer igazán lehet kivételt tenni. Legalább a pincébe, garázsba, kazánházba stb., ezek híján az előszobába.

Idén kb. 6-800 kutya szökött el szilveszterkor - ez egy nagyon magas szám, és többségében a felelőtlen gazdák hibája is. Kb. 40%-ukat sikerült később hazavinni. (Mármint a kutyákat, nem a gazdákat.) A többiről nem tudok, de azt igen, hogy 30 kutya meghalt, ők már soha nem fognak hazamenni. :(

Viszont...

1. NEM csak a kinti kutyáknál lehet probléma, hogy félnek. Rengeteg benti kutyáról lehetett olvasni az elmúlt időszakban, akik végigrettegték azt a fél napot.

2. NEM igaz, hogy mindegyik kutya meg tudja szokni az efféle zajokat.

Nekem az előző kutyám szó szerint remegett, még nyugtató ellenére is. A mostani kutyám bent teljesen jól elvolt, és még kint is voltunk sétálni este, de eléggé félt, és nem volt hajlandó pisilni. A szomszéd házban egy idősebb kutya tavaly szilveszter után több napig nem volt hajlandó lemenni, úgy vitte le kézben a gazdája.

3. A petárdák és tűzijátékok zaja teljesen más, mint a mennydörgés - utóbbitól is sok állat fél, de ez nem hivatkozási alap.

4. NEM csak kutyák léteznek - nagyon sok más HÁZIÁLLAT is fél, plusz a VADÁLLATOK is. A legszemléletesebb példa most Tata, ahol betiltották a tűzijátékot - persze voltak, akik megszegték a szabályt, de korántsem volt olyan zaj, mint az eddigi években. Az eredmény: míg tavaly január 1-jén konkrétan 0, azaz nulla darab vadlúd maradt a tatai tónál az éjszakai durrogás miatt, addig idén újévkor 13 ezren maradtak ott, a december 31-én számolt 23 ezerből, tehát kb. 60%-a maradt a vadludaknak.

És ez csak egyetlen hely, egyetlen madárfajta - országszerte állatok MILLIÓI rettegnek és menekülnek.

5. NEM számít hogy "az újévi zajkeltés nagyon régi hagyomány" - egyrészt, mert a durrogtatók többségének erről halvány fogalma sincs, tehát nem hagyományőrzés miatt csinálja; másrészt mert egy rakás más hagyományt sem tartunk már általában. Vagy esetleg van valaki, aki tud mondjuk 10 településnél többet mondani a 3200-ból, ahol még szokásban van a Gergely-járás? :D

A húsvéti locsolkodás sem olyan népszerű már, pünkösdi királyt se sok helyen választanak, májusfát sem állítunk...

A hagyományok egy része elvész, és újak keletkeznek. De ismétlem: a többség nem hagyománytiszteletből zajong, nem szellemeket űz most sem.

Zajongani tényleg lehet mással is - régen a papírtrombita volt a divat szilveszter környékén, évtizedeken át azzal dudáltak, de bármi más is megtenné, ami kisebb zajt okoz. Fényjátékot pedig kiválóan lehet például drónokkal is csinálni.

Szóval összességében én ellene vagyok - pedig amúgy szeretem nézni a tűzijátékot, de ilyen áron nem kell, részemről le tudok mondani róla.

2019. jan. 13. 20:09
 15/21 vyrob ***** válasza:
59%
Én inkább a meglévő szabályok jobb betartatása és a petárdaárusok sittre vágása mellett foglalok állást. Ugye tudod hogy 2000 éve van petárda is sehól máshól nem illegális a használata ne démonizáld PLS!!!!
2019. febr. 1. 23:35
 16/21 vyrob ***** válasza:
36%

A ti bu ziskodásotok következményei ezek? Tipikus barom!!

- Állatok sérülnek meg, tűnnek el, válnak áldozattá. Sokan meg kutyatámadásoktól sérülnek mindig,Rengeteg autó ki nyir állatokat tiltsuk be? Apropó villám és a vadászok is károsak :)

- Emberek sérülnek meg, jobbára olyanok, akik nem tüzijátékoznak.

- Anyagi kárt okoztok, felgyújtjátok, megrongáljátok mások tulajdonát, aztán eltűntök gyorsan a felelősségrevonás elől? MINTHA EZT MÁSSAL NEM LEHETNE MEGTENNI XD Hidd már hogy aki rongálni akar az bármivel tud!!

- Ráijesztetek másokra, félelmet keltetek másokban, ebből sportot csináltok, kócsag f.rgek. ? megy az általánosítás ezerrel amikor barmok vagyunk hozzá :)

- Nem vagytok tekintettel betegre, öregre, gyermekre, nem ritkán részegen élitek ki a kisszerűségetekből eredő traumáitokat, jellemzően mások kárára. ? Értem ezentúl a mennydörgést tiltsuk be nővérem gyereke 2 órát nyűszögött a rohadt villámlás meg dörgés miatt hól lehet aláírni hogy tiltsák be ??

2019. febr. 1. 23:40
 17/21 vyrob ***** válasza:
46%

Idén kb. 6-800 kutya szökött el szilveszterkor - ez egy nagyon magas szám, és többségében a felelőtlen gazdák hibája is. Kb. 40%-ukat sikerült később hazavinni. (Mármint a kutyákat, nem a gazdákat.) A többiről nem tudok, de azt igen, hogy 30 kutya meghalt, ők már soha nem fognak hazamenni. :( EZ NEM A PETÁRDÁZÓK HIBÁJA HANEM A HÜLYE KUTYÁSOKÉ OLVASTAM OLYAN ESETEKET HOGY ELMENTEK SZILVESZTEREZNI ADDIG OTTHAGYTÁK A KUTYÁT LÁNCON ÉS MIRE HAZAJÖTTEK FELAKASZTOTTA MAGÁT!! Hát hülye az ilyen kutyás ? NA NÁ HOGY AZ!!

1. NEM csak a kinti kutyáknál lehet probléma, hogy félnek. Rengeteg benti kutyáról lehetett olvasni az elmúlt időszakban, akik végigrettegték azt a fél napot? LESZAROM!! Én a kutyatámadásoktól rettegek mikor barátom anyjának ártatlanúl szétharapta a szomszéd rohadt döge a lábát ,Kiszökött és szétharapta több hónapig volt kórházban szóval magasról leszarom túl élik ezt a napot!!

3. A petárdák és tűzijátékok zaja teljesen más, mint a mennydörgés - utóbbitól is sok állat fél, de ez nem hivatkozási alap? Persze hogy más ezerszer olyan hangos mint a petárda és a haverom kutyája attól jobban fél szóval szintén nem releváns amit mondasz!!

NEM csak kutyák léteznek - nagyon sok más HÁZIÁLLAT is fél, plusz a VADÁLLATOK is. A legszemléletesebb példa most Tata, ahol betiltották a tűzijátékot - persze voltak, akik megszegték a szabályt, de korántsem volt olyan zaj, mint az eddigi években. Az eredmény: míg tavaly január 1-jén konkrétan 0, azaz nulla darab vadlúd maradt a tatai tónál az éjszakai durrogás miatt, addig idén újévkor 13 ezren maradtak ott, a december 31-én számolt 23 ezerből, tehát kb. 60%-a maradt a vadludaknak? Vadállatok pls azoknak a vadászók puskája jobban árt ezt most mondom!! De érdekes az állatvédők vadászokat nem cseszegetik mitől félnek hát ott a nemes cél ja hogy az nem petárda érthető érthető ;) Hallod tata mellett haladtunk át január 6 kán egy fia vadlúd nem volt azon a tavon egy darabot sem láttam szóval pls ne hazudjunk okés Ezt az állatvédőknek mondanám főleg !

És ez csak egyetlen hely, egyetlen madárfajta - országszerte állatok MILLIÓI rettegnek és menekülnek.? Majd akkor beszéljél nekem ha ilyen hasonlóan ki mész tüntetni a vágohidakhoz ami mellett a petárdák durranása isteni ajándék mert a vágóhidakon az élet a semminél is kevesebbet ér!! Vagy majd ha szépen egy két vadász klubbot is bezáratsz szépen!!

5. NEM számít hogy "az újévi zajkeltés nagyon régi hagyomány" - egyrészt, mert a durrogtatók többségének erről halvány fogalma sincs, tehát nem hagyományőrzés miatt csinálja; másrészt mert egy rakás más hagyományt sem tartunk már általában. Vagy esetleg van valaki, aki tud mondjuk 10 településnél többet mondani a 3200-ból, ahol még szokásban van a Gergely-járás? :D A KUTYÁK PANELBAN TARTÁSI HAGYOMÁNYÁRÓL IS AKKOR MONDJUNK LE ÁLLATKÍNZÁS HANGOS ÉS JÓ SOK EMBERT IDEGESIT AZ ÉV BÁRMELY NAPJÁN ELŐBB ERRŐL MONDJUNK LE UTÁNA JÖHET A PETÁRDA!!

Zajongani tényleg lehet mással is - régen a papírtrombita volt a divat szilveszter környékén, évtizedeken át azzal dudáltak, de bármi más is megtenné, ami kisebb zajt okoz. Fényjátékot pedig kiválóan lehet például drónokkal is csinálni? A papir trombiták vuvuzella kürtök is rohadt hangosak akkor előbb utóbb azokat is betiltatnák akik a petárda ellen vannak mondván őket az is idegeli hangosnak hangos értelme szintén nincs mitől is jobb akkor mint a petárda ha este 6 reggel 6 ig fújhatják azt is??

Szóval összességében én ellene vagyok - pedig amúgy szeretem nézni a tűzijátékot, de ilyen áron nem kell, részemről le tudok mondani róla. Én nem mondok le róla lehet állatvédőnek lenni de akkor semmi húst nem fogyasztasz ezentúl meg szépen kimész a vágóhidakra is tüntetni és nem csak a saját kutyám nyomorával foglalkozol!!

2019. febr. 2. 00:07
 18/21 anonim válasza:
64%

"Mi a véleményetek a szilveszteri tűzijáték körüli hisztiről?"

Az hogy ez tisztán csak a média által gerjesztett mesterséges hisztéria. Erre az a bizonyíték, hogy rajtunk kivül bármelyik országban az emberek, állatok gond nélkül elvannak a petárdákkal, rakétákkal, bármilyen pirotechnikával. Átmegyünk a határon és Szlovákiában már senki sem hisztériázik. Pedig külföldön is szeretik az állatokat, ott is vannak barmok, idioták, és még is normálisan kezelik a dolgot, nem csinálnak belőlle világvégét minden szilveszterkor.

A hülyéket meg bármi ellen lehet ok nélkül is lázítani. Ha holnaptól a bulvármédia a kutyatámadások miatt a kutyák ellen hergelné az embereket, hazug eltulzott, félrevezető riportokkal, akkor a petárdák miatt hisztériázok a kutyák betiltását, és a gazdáik bebörtönzését követelnék.(régebben meg a boszorkányokat üldözték volna)

NINCS VALÓS PROBLÉMA CSAK HISZTÉRIA KELTÉS VAN.

2020. jan. 8. 10:41
 19/21 anonim ***** válasza:
35%

Edd meg a "bizonyítékodat", 18-as. :P

Tessék, olvasgassál külföldről:

[link]

Ez meg egy szlovákiai magyar oldal, ha már pont azt emelted ki:

[link]

2020. júl. 1. 23:14
 20/21 anonim ***** válasza:
33%

Nekem nincs háziállatom, valószínű nem is lesz, mert nem akarok.

DE: ezerféle kulturált időtöltést lehet találni, bulizni is lehet normálisan, minek kell ehhez tüzijáték? Gyerekkorban egy darabig jó volt, hogy azta, jaj de szép, húúúú, de utána már kinő az ember az ilyen hülyeségekből.

Mellesleg a vadon élő állatvilágnak sem jó. Most Tatán nagy nehezen elérték, hogy ne legyen tüzijáték, mert vadludak ezrei tanyáznak ott, és ott durrogtatni marhára nem jó.

Mi lenne, ha az állatvilágot sem érdekelné, mi zavarja az embereket, mi nem, és a galambok sorozatban a fejedre tojnának?

Elismerésem, hogy a szomszéd lányból általánosítottál. Egyébként tényleg nem való a kutya be a házba, a kertben a helye, ha van. De szerinted valószínűleg mindenki éhezteti a kutyáját, aki szerint a kertbe való.

Mellesleg meg megsüketül az ember az ilyen marhaságoktól. Régen szilveszterkor egy zárt helyen valami ökör felrobbantott egy petárdát. Utána egy kis ideig gyengébben hallottam. Utólag bánom, hogy nem vertem be egyet annak a hülyének. De ha az utcán mész, ott is robbanthatnak melletted. Egyszer az ablakunk alá dobtak petárdát, még jó, hogy nem az ablakot dobták be, jó büdös is lett bent (lakótelepi lakás).

Tehát a petárdázók, tüzijátékozók átlag intelligenciája nem túl nagy, nem igazán érdekli őket, csak hogy jól érezzék magukat. Hogy hova dobják a petárdát és hol robban fel, nem érdekli őket, idétlen hülyegyerek a többség, és őket inkább vissza kéne fogni.

Ezeken a hagyományokon, hogy a szellemek elriasztása, nem tudom, mit kell ápolni. Semmi értelme nem volt sosem, légből kapott dolog. Egyy beteg ember hiedelme, hogy elkezd durrogtatni, és majd a szellemek megijednek és odébb állnak, és más beteg emberek ezt elhitték és ők is csinálják, és ez lett a nagy hagyomány, hát gratulálok. Érdemesebb lenne az értelmes hagyományokat próbálni meg ápolni. Ennyivel csapjunk hatalmas zajt minden nap, szellemek nem lesznek sehol és hú de jó lesz.

2020. szept. 11. 19:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!