Lehet vörös csillagot hordani?
Nagyapám a példaképem. Soha nem volt hithű kommunista, belépett a TSZ-be és a pártba is mert az '50-es években aki nem tette meg, azt elvitték a környékükről "kuláknak" bélyegezve.
Viszont nagyon sok mindent tett a családjáért, munkatársaiért és az évek alatt nagyon sok elismerést kapott. Arra gondoltam, hogy a tőle örökölt "kiváló" kitűzőt rárakom az egyenruhámra ( díszruha, nem katonai-mentős-tűzoltó-rendőr, stb, sima kohász gruben ).
A probléma az, hogy ezeken az elismeréseken kivétel nélkül rajta van a vörös csillag. Ami viszont illegális, önkényuralmi jelkép.
A kérdésem az lenne, hogy ezek a jelvények, kitűzők viselése KÖZTERÜLETEN, egyenruhában, milyen következményekkel járna? Lehet vörös csillagot hordani?
335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.
”
– Büntető törvénykönyv
Persze az oké ha tiszteled a nagyapád és helyes is de nem lehetne pl egy fotó róla a tárcádban?
"nem örülne a bitorolt szimbólum látványán rajtad."
Ő világ életében büszke volt arra, amit elért. Nem azért, mert kommunista volt, hanem mert kiérdemelte, elismerték amit tett.
1# tehát azért ha rajtam van a kitűző, elzárhatnak? Ez azért szerintem nevetséges... Persze, részben megértem hogy miért, de ez egy kiváló dolgozó és ehhez hasonló jelvények, nem pedig a kommunizmust éltetem.
"Mért zárhatnának már el? Nem értem honnan veszed ezt a marhaságot."
Az egyes írta, idézem:
"335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő."
Tényleg az a kitűző a legmegfelelőbb jelkép amivel nagyapádra utalhatsz? Ráadásul úgy, hogy nem volt kommunista?
Egyébként meg trollkérdés...
Egy KTP, egy kiváló lövész és egy kiváló dolgozó kitűzőről van szó. Nem troll kérdés. Magamról nem mutatok képet de a kohász gruben így néz ki:
Jól látható, hogy személyes kitűzőkkel, foltokkal díszítik. Ellenben én nem kértem hogy ezt bárki kérdőjelezze meg.
A kérdés csupán a törvényi háttérre vonatkozott: lehet-e vörös csillagot viselni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!