Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet vörös csillagot hordani?

Lehet vörös csillagot hordani?

Figyelt kérdés

Nagyapám a példaképem. Soha nem volt hithű kommunista, belépett a TSZ-be és a pártba is mert az '50-es években aki nem tette meg, azt elvitték a környékükről "kuláknak" bélyegezve.

Viszont nagyon sok mindent tett a családjáért, munkatársaiért és az évek alatt nagyon sok elismerést kapott. Arra gondoltam, hogy a tőle örökölt "kiváló" kitűzőt rárakom az egyenruhámra ( díszruha, nem katonai-mentős-tűzoltó-rendőr, stb, sima kohász gruben ).

A probléma az, hogy ezeken az elismeréseken kivétel nélkül rajta van a vörös csillag. Ami viszont illegális, önkényuralmi jelkép.

A kérdésem az lenne, hogy ezek a jelvények, kitűzők viselése KÖZTERÜLETEN, egyenruhában, milyen következményekkel járna? Lehet vörös csillagot hordani?

2018. dec. 25. 15:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
95%

335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

– Büntető törvénykönyv

Persze az oké ha tiszteled a nagyapád és helyes is de nem lehetne pl egy fotó róla a tárcádban?

2018. dec. 25. 15:45
 2/12 anonim ***** válasza:
17%
Lehet.
2018. dec. 25. 15:56
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Amennyiben Nagyapád a példaképed, elképzelheted, hogy mivel meghurcolták, kuláknak bélyegezték volna, fenyegették, nem örülne a bitorolt szimbólum látványán rajtad. Az ötágú csillag a Pythagoreusok szimbóluma volt, onnan bitorolták jogtalanul. Emlékét őrizd a szívedben, példaerejű életét.
2018. dec. 25. 15:57
 4/12 A kérdező kommentje:

"nem örülne a bitorolt szimbólum látványán rajtad."

Ő világ életében büszke volt arra, amit elért. Nem azért, mert kommunista volt, hanem mert kiérdemelte, elismerték amit tett.

1# tehát azért ha rajtam van a kitűző, elzárhatnak? Ez azért szerintem nevetséges... Persze, részben megértem hogy miért, de ez egy kiváló dolgozó és ehhez hasonló jelvények, nem pedig a kommunizmust éltetem.

2018. dec. 25. 16:09
 5/12 anonim ***** válasza:
14%
Mért zárhatnának már el? Nem értem honnan veszed ezt a marhaságot.
2018. dec. 25. 16:35
 6/12 A kérdező kommentje:

"Mért zárhatnának már el? Nem értem honnan veszed ezt a marhaságot."

Az egyes írta, idézem:

"335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő."

2018. dec. 25. 16:37
 7/12 anonim ***** válasza:
67%

Tényleg az a kitűző a legmegfelelőbb jelkép amivel nagyapádra utalhatsz? Ráadásul úgy, hogy nem volt kommunista?

Egyébként meg trollkérdés...

2018. dec. 25. 17:22
 8/12 A kérdező kommentje:

[link]

Egy KTP, egy kiváló lövész és egy kiváló dolgozó kitűzőről van szó. Nem troll kérdés. Magamról nem mutatok képet de a kohász gruben így néz ki:

[link]

[link]

Jól látható, hogy személyes kitűzőkkel, foltokkal díszítik. Ellenben én nem kértem hogy ezt bárki kérdőjelezze meg.

A kérdés csupán a törvényi háttérre vonatkozott: lehet-e vörös csillagot viselni.

2018. dec. 25. 18:13
 9/12 anonim ***** válasza:
Emlékszem hogy volt nálunk egy bácsika aki a rendszerváltást követően elég súlyosan megzakkant és az lett a mániája hogy nap mint nap a párt egyenruhájában és az összes létező kommunista érdemrendjével együtt kiállt az úttestre forgalmat irányítani :-D Végül elvitték a rendőrök és azóta se látta senki.
2018. dec. 25. 20:20
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Egy kitűző önmagában még nem lenne annyira feltűnő, csak ha peches vagy, akkor hívna valaki rád rendőrt. De ha azt még megspékeled egy olyan öltözékkel, ami vonzza is a szemet, jelentősen megnöveled az esélyét, hogy bevisznek, és az nem egy túl kellemes dolog... Az én tanácsom: ne csináld! Meg hát gondolj azokra is (illetve leszármazottaikra), akiket az átkos rendszer tett tönkre, és ezért senkit sem látnak szívesen vörös csillagban vonulni az utcán.
2018. dec. 25. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!