Támadó kutya ellen jogilag lehet valamit tenni?
Van egy kutya ami mindenkire rátámad mikor sétáltatják. Szájkosár természetesen nincs. Ma rám támadt de még időben elhúztam a lában? A feljelentéshez meg kell hogy harapjon vagy elég a szándék? Már mint a gazdáját jelenteném fel...
Előre is köszönöm
9: Aha, jogi úton. Jogi úton mindenki csak le fog rázni, akkor senkinek se lesz ez a hatásköre, mindig a másé lesz. Senki nem akar ilyesmikkel foglalkozni.
Nálunk is van félkóbor kutya a faluba, nem lép fel emberek ellen támadólag (erre hivatkozva nem akar cselekedni a helyi önkormányzat), de mániája, hogy éjszakánként fel-alá járkál a faluban és minden kutyával direkt összebalhézik kerítésen keresztül. Tavasszal én voltam már az 51., aki hivatalos lakossági panaszt tett a kutya ellen. Leírom megint: 51. Betűvel is leírom, hogy érthető legyen: ötvenegyedik. Ennyit a jogi útról, úgy, hogy azóta is érkeztek tömegével a kutyára panaszok.
Gazdájával hiába beszél bárki, tojik rá, kerítéstől kezdve minden megcsináltak volna már neki, de nem hajlandó belemenni semmibe.
Egyetlen egy alkalommal szólították már fel szóban, azt is azért, mert a kutya miatt az óvodásokat szállító busznak satufékeznie kellett.
Ennyit a jogi útról.
Te egy olyan kutya ellenes fickó lehetsz és nem éppen egy állat barát.
A kutyák megérzik, ha az embereknek rosszindulatú, gonosz, sunyi gondolataik vannak irányukban. Nos, azokat önvédelemből támadják.
Engem miért nem támadnak meg a kutyák? Pedig naponta legalább 15-20 kutyával találkozom. Még csak a gyanúját sem látom rajtuk, hogy támadó szándékuk lenne.
Nem szabad összekeverni az elméleti megoldásokat és a gyakorlatot.
Az első lépés mindenképpen a dolog helyes megítélése. Erre én nem vállalkozom, mert nem elegendőek az itt közölt ismeretek a körülményekről.
A második lépés mindenképpen a tulajdonossal való megbeszélés. Ha nem vezet eredményre, az is sokféle tud lenni.
Ezután több dolog is szóba jöhet, a körülményektől függően. Lehet szokásokat változtatni. Lehet jogi útra terelni. Normális esetben ez eredményes ha indokolt, itt azonban nincs normális eset. Véletlenül összejöhet, azonban nálunk a fő elv e téren, hogy nincs törvényesség, pontosabban az embertől és nem a körülménytől függ az eljárás. Van további megfontolás is, akár - indokolt esetben - a kényszerintézkedés. Csak arra jobban kell figyelni.
Egy kutya rohan feléd kiálts "HAÍ"t megfog torpanni, mert összeugrasztja a gyomrát.
Ha több kutya támadása várható; szavald a
"Hon szan gosza"
Ettől lenyugszanak. Kutyák megértik, hogy egy ősfarkas falkavezérének a rokona vagy. Bántódásod nem esik. Fontos, ne nézz el, tartsd a szemkontaktust a legelszántabb kutyával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!