Milyen feltételekre van szükség, hogy valakit becsületsértés miatt feljelenthessek?
Elsősorban a bizonyíthatóság a legfontosabb feltétel.
Ha írásban tette, akkor nincs gond, ha szóban, akkor kell kettő - a bíróság számára elfogadott - indifferens tanú.
" akkor kell kettő - a bíróság számára elfogadott - indifferens tanú."
LOL.
Miért nem mindjárt hat?
Egy tanú elég a bizonyításhoz (egyéb híján), még akkor is, ha a tanú rokon, barát, ismerős.
A törvényeket nem én hozom.
A kérdésre válaszoltam, amit gyakorlatban megtapasztaltam.
Tudod a törvényeket meghozták és nem aszerint megy az ítélkezés, hogy te azt a saját szemszögedből igazságosnak tartod, vagy sem.
Fordíts a dolgon és akkor meg fogod érteni, hogy miért van ez így!
A te variációd szerint téged Gipsz Jakab beperel becsületsértésért és hozza a feleségét, aki állítja, hogy megtörtént, akkor te, ha megfeszülsz sem fogod tudni bizonyítani az ellenkezőjét és elítélnek.
Ebben az esetben te lennél a legjobban felháborodva és jogosan.
"A törvényeket nem én hozom."
Mindannyiunk óriási szerencséjére! :))
"Tudod a törvényeket meghozták és nem aszerint megy az ítélkezés, hogy te azt a saját szemszögedből igazságosnak tartod, vagy sem."
Örülök, hogy ezt a korábban itt elejtett szövegemet ilyen állhatatosan propagálod, de még jobb volna, ha a tartalmát meg is értenéd. Mert sajnos most is éppen ennek ellenében teszel, amikor butaságokat szajkózol.
"A te variációd szerint téged Gipsz Jakab beperel becsületsértésért és hozza a feleségét, aki állítja, hogy megtörtént, akkor te, ha megfeszülsz sem fogod tudni bizonyítani az ellenkezőjét és elítélnek."
Nem az én variációm szerint, hanem azért, mert a hatályos magyar jog nem köti a bizonyítást a tanúk számához, sem azok sértetthez fűződő esetleges viszonyához.
Ellenben a jog a tanút, büntetés terhe mellett igazmondásra kötelezi és bizony még egy kezdő bíró is van olyan agyafúrt, hogy egy-egy tanút keresztkérdésekkel kirázzon a bugyijából, emellett létezik szembesítés is és nem utolsó sorban a bíró a bizonyítékokat, így a tanúvallomást is maga mérlegeli, tehát egy tanúvallomáűs nem jelent feltétlenül elitélhetőséget is, ahogy azt te állítod, helytelenül.
"A kérdésre válaszoltam, amit gyakorlatban megtapasztaltam."
Te a gyakorlatban semmi ilyesmit nem tapasztaltál, amit állítasz, az egyszerűen blöff, igazságtartalom nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!