Busz maximális férőhely túllépése veszélyeztetésnek minősül?
Ha 5 helyett 6-an vagyunk a kocsiba, megbüntetnek.
Magánbuszon ha látszólag túl sokan vagyunk, megbüntetnek. (Sulinkat megbüntették anno egy kirandulás okán, kiégtem :D :)
Miért van az, hogy a távolsági buszoknál ez nem így van? Miért lehet 100 ember helyett 200-at simán felengedni? Napi szinten megtörténik a Szeged - Dóc vonalon reggel és 14:00-kor.
Ez nem veszélyeztetés? A rendőrnek nem lenne kötelessége megállítani a buszt, mint anno az iskolabuszt?
(Tudom hogy Indiában sokkal rosszabb, de azt is hogy pl Hollandiában meg sem áll a busz ha fúl sokan vannak rajta, 5perc múlva úgyis jön még1)
Nyílt közösségi közlekedésben nem lehet egészen pontosan megmondani, hogy mikor mekkora túlterhelés lesz. Előfordulhatnak váratlan esetek még kényelmesen kihasznált járatokon is, gondolom ezért sem gyakorlat a túlterhelt buszok büntetése.A másik az, hogy más a magánbusz, ahol előre lehet tudni, hogy hányan jönnek kirándulni, és annak függvényében kell megrendelni a szállítást. A magánbuszokon nincs állóhely, így egzaktul meghatározható, mennyien férnek föl rá, és annak mindnek ülnie kell. Távolsági v. városi buszon van biztonságosan használható állóhely, így a névleges befogadóképességhez képest nagyobb tömeg sem jelent balesetveszélyt.
Magyarországon nem jön 5 perc múlva a következő, így elég szívás, ha nem áll meg azoknak, akik lent várakoznak. Ha megállítaná a rendőr a túlpakolt buszt, akkor gondolom az volna a baj.
Mint mondtam, szinte mindennapos.
De amúgy is a kérdésnek kizárólag a jogi oldala érdekel.
"Távolsági v. városi buszon van biztonságosan használható állóhely, így a névleges befogadóképességhez képest nagyobb tömeg sem jelent balesetveszélyt."
Személyre pontosan megvan minden busznak határozva mennyi ülő, és mennyi állóhelye van, illetve ha van tolószékes, akkor az állóhely mennyivel kevesebb. A buszok 90%-nál ezt még csak ki sem kell keresni a netről, mert a busz első felében jól láthatóan ki van helyezve a felirat.
Amúgy lehet nem fogod elhinni, de hetente 1x legalább van egy ilyen helyzet, szépítés nélkül: https://www.youtube.com/watch?v=HdfKojA28ig
Tudom, hogy van ilyen helyzet, mivel én is szoktam busszal meg ilyesmivel utazni. Azt is tudom, hogy ki szokták rakni táblán a férőhelyek számát, de:
1. Ameddig nem tudjuk, hogy a férőhelyek korlátozásánál a biztonsági vagy a kényelmi szempontok jelentik a szűk keresztmetszetet, addig nem tudjuk azt sem, hogy van-e jogi alapja bármiféle szankcionálásnak. Ezzel szemben a kirándulóbuszon - és minden olyan járművön, ahol nincs állóhely kialakítva - egy fővel több ember beszállítása is veszélyeztetés.
2. Mint mondtam, Magyarországon nem életszerű, hogy a túlzsúfolt busz nem áll meg.
1. Ez hülyeség :) Ha meg van határozva mennyien lehetnek, akkor az meg van határozva. Benne van amúgy a buszok forgalmi engedélyében is. Ez teljesen úgy működik mint egy sima átlagos autó esetében.
Illetve engem továbbra is kizárólag csak a jogi oldal érdekel, nem vélemény.
A kérdést a KRESZ néven ismert 1./1975. KPM-BM együttes rendelet szabályozza. Ez az alábbit mondja ki:
"46. § (2) * Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel - a (4) és (5) bekezdésben említett esetet kivéve - legfeljebb a jármű hatósági engedélyében feltüntetett számú személyt szabad szállítani. A szállítható személyek számának meghatározásánál a vezetőt is figyelembe kell venni. Két 10 éven aluli gyermeket - ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata a 48. §-ban foglaltak alapján nem kötelező - egy személynek kell tekinteni"
Az említett (4) és (5) bekezdések nem a menetrend szerinti autóbuszokra vonatkoznak, így azokat most nem másolom ide. Vagyis ha a menetrend szerinti autóbuszon többen vannak, mint az engedélyezett, ott is ugyanúgy lehet büntetni, ugyanazon jogalappal, mint mikor az ötszemélyes autóból 6-an szálltok ki.
A rendőr meg is tehetné, hogy megállítja a buszt és megbünteti a sofőrt, de jellemzően nem foglalkoznak ilyenekkel. A bokorba rejtett traffipaxot automatára kapcsolják és csengeti is a pénzt az útépítés után indokolatlanul hónapokra kinn felejtett 30-as tábla mellett. Azt pedig egyszerűbb bevasalni a paraszton, mint az ilyen büntetést.
# 5
Köszi! Zöld ment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!