Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Busz maximális férőhely...

Busz maximális férőhely túllépése veszélyeztetésnek minősül?

Figyelt kérdés

Ha 5 helyett 6-an vagyunk a kocsiba, megbüntetnek.

Magánbuszon ha látszólag túl sokan vagyunk, megbüntetnek. (Sulinkat megbüntették anno egy kirandulás okán, kiégtem :D :)

Miért van az, hogy a távolsági buszoknál ez nem így van? Miért lehet 100 ember helyett 200-at simán felengedni? Napi szinten megtörténik a Szeged - Dóc vonalon reggel és 14:00-kor.

Ez nem veszélyeztetés? A rendőrnek nem lenne kötelessége megállítani a buszt, mint anno az iskolabuszt?

(Tudom hogy Indiában sokkal rosszabb, de azt is hogy pl Hollandiában meg sem áll a busz ha fúl sokan vannak rajta, 5perc múlva úgyis jön még1)

2018. okt. 9. 15:29
 1/6 anonim ***** válasza:
51%

Nyílt közösségi közlekedésben nem lehet egészen pontosan megmondani, hogy mikor mekkora túlterhelés lesz. Előfordulhatnak váratlan esetek még kényelmesen kihasznált járatokon is, gondolom ezért sem gyakorlat a túlterhelt buszok büntetése.A másik az, hogy más a magánbusz, ahol előre lehet tudni, hogy hányan jönnek kirándulni, és annak függvényében kell megrendelni a szállítást. A magánbuszokon nincs állóhely, így egzaktul meghatározható, mennyien férnek föl rá, és annak mindnek ülnie kell. Távolsági v. városi buszon van biztonságosan használható állóhely, így a névleges befogadóképességhez képest nagyobb tömeg sem jelent balesetveszélyt.

Magyarországon nem jön 5 perc múlva a következő, így elég szívás, ha nem áll meg azoknak, akik lent várakoznak. Ha megállítaná a rendőr a túlpakolt buszt, akkor gondolom az volna a baj.

2018. okt. 9. 16:25
 2/6 A kérdező kommentje:

Mint mondtam, szinte mindennapos.

De amúgy is a kérdésnek kizárólag a jogi oldala érdekel.

"Távolsági v. városi buszon van biztonságosan használható állóhely, így a névleges befogadóképességhez képest nagyobb tömeg sem jelent balesetveszélyt."

Személyre pontosan megvan minden busznak határozva mennyi ülő, és mennyi állóhelye van, illetve ha van tolószékes, akkor az állóhely mennyivel kevesebb. A buszok 90%-nál ezt még csak ki sem kell keresni a netről, mert a busz első felében jól láthatóan ki van helyezve a felirat.

Amúgy lehet nem fogod elhinni, de hetente 1x legalább van egy ilyen helyzet, szépítés nélkül: https://www.youtube.com/watch?v=HdfKojA28ig

2018. okt. 9. 18:11
 3/6 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy van ilyen helyzet, mivel én is szoktam busszal meg ilyesmivel utazni. Azt is tudom, hogy ki szokták rakni táblán a férőhelyek számát, de:

1. Ameddig nem tudjuk, hogy a férőhelyek korlátozásánál a biztonsági vagy a kényelmi szempontok jelentik a szűk keresztmetszetet, addig nem tudjuk azt sem, hogy van-e jogi alapja bármiféle szankcionálásnak. Ezzel szemben a kirándulóbuszon - és minden olyan járművön, ahol nincs állóhely kialakítva - egy fővel több ember beszállítása is veszélyeztetés.

2. Mint mondtam, Magyarországon nem életszerű, hogy a túlzsúfolt busz nem áll meg.

2018. okt. 10. 07:59
 4/6 A kérdező kommentje:

1. Ez hülyeség :) Ha meg van határozva mennyien lehetnek, akkor az meg van határozva. Benne van amúgy a buszok forgalmi engedélyében is. Ez teljesen úgy működik mint egy sima átlagos autó esetében.

Illetve engem továbbra is kizárólag csak a jogi oldal érdekel, nem vélemény.

2018. okt. 10. 16:35
 5/6 anonim ***** válasza:

A kérdést a KRESZ néven ismert 1./1975. KPM-BM együttes rendelet szabályozza. Ez az alábbit mondja ki:

"46. § (2) * Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel - a (4) és (5) bekezdésben említett esetet kivéve - legfeljebb a jármű hatósági engedélyében feltüntetett számú személyt szabad szállítani. A szállítható személyek számának meghatározásánál a vezetőt is figyelembe kell venni. Két 10 éven aluli gyermeket - ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata a 48. §-ban foglaltak alapján nem kötelező - egy személynek kell tekinteni"

Az említett (4) és (5) bekezdések nem a menetrend szerinti autóbuszokra vonatkoznak, így azokat most nem másolom ide. Vagyis ha a menetrend szerinti autóbuszon többen vannak, mint az engedélyezett, ott is ugyanúgy lehet büntetni, ugyanazon jogalappal, mint mikor az ötszemélyes autóból 6-an szálltok ki.

A rendőr meg is tehetné, hogy megállítja a buszt és megbünteti a sofőrt, de jellemzően nem foglalkoznak ilyenekkel. A bokorba rejtett traffipaxot automatára kapcsolják és csengeti is a pénzt az útépítés után indokolatlanul hónapokra kinn felejtett 30-as tábla mellett. Azt pedig egyszerűbb bevasalni a paraszton, mint az ilyen büntetést.

2018. okt. 11. 17:55
 6/6 A kérdező kommentje:

# 5

Köszi! Zöld ment.

2018. okt. 11. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!