Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosan követelhetnek rajtam...

Jogosan követelhetnek rajtam közműtartozást, ha időközben a lakás már többször tulajdonost váltott?

Figyelt kérdés

10 éve eladtam egy örökölt lakást, ami azóta többször tulajdonost váltott, viszont a közmű átíratás elfelejtődött, ezért az még mindig az elhunyt nevén volt. Ezt abból tudtam meg, hogy nem fizetett be számlákat az egyik új tulajdonos, a követelést eladták egy cégnek, ami engem keresett meg azzal, hogy még mindig az elhunyt örökhagyó nevén van a közmű, ezért nekem kell helytállnom a tartozásért.

Szerintetek ez jogos, hogy több tulajdonosváltás után engem keresnek meg, és nem azt, akié a tulajdoni lap szerint volt az ingatlan akkor, amikor a tartozást csinálták?

2018. szept. 10. 07:00
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Tök mindegy, kié a lakás/ház, a szolgáltatónak az előfizetővel van szerződése, rajta kell keresnie a közműdíjat. A követelés jogos, ki kell fizetni.
2018. szept. 10. 09:55
 12/20 anonim ***** válasza:
Azért az minimum furcsa, hogy a kérdező tulajdonosváltása számít, a többi meg nem. Ez így nincs rendben.
2018. szept. 10. 12:24
 13/20 anonim ***** válasza:

Ahogy a többiek már írták, a közműnek az elhunyttal van szerződése azóta is és te vagy az örököse. Neked kellett volna a közműcégektől szerződésmódosítással elbúcsúzni.

Az egyetlen amit tehetsz, hogy bemész ezekhez a közműcégekhez és elmondod, hogy a szerződő fél már halott és te a lakást eladtad. Megpróbálkozhatsz azzal, hogy az eladás után keletkezett közmű tartozásokat próbálják meg ráterhelni az ingatlanra, a szerződéseket pedig a halálozásra tekintettel vegyék érvénytelennek.

De nem hiszem, hogy sikerülni fog, mert a szolgáltató elvégezte a dolgát és most csak az érdekli, hogy az árát megkapja.

A felelősséged nem vitatható, az a kérdés neked mennyit kell belőle kifizetned. A tulajdonosokkal kell egyezkedned, hogy fizessék ki amivel tartoznak. Ehhez az első lépés az, ha odamész és közlöd velük, hogy ha nem fizetnek, akkor azonnali hatállyal felmondod a szerződéseket a közműcégekkel és ők ott maradnak áram víz és a többi nélkül. Mivel az elhunyt nevében neked lett volna feladatod a szerződéseket átíratni az új tulajra, ahhoz is jogod van, hogy felmondd.

Amíg veled pereskedik a közmű cég vagy téged kajtat a behajtó, addig neked meg az új tulajjal kell tenned ugyanezt.

A tartozás jelenleg a neveden van, hiszen könnyen előfordulhatott volna az a helyzet is, hogy a lakást ugyan eladod, de továbbra is te vagy benne bérlőként vagy haszonélvezőként és akkor te veszed igénybe a szolgáltatásokat, neked is kell fizetned - vagyis az adósság is lehetne a tied.

2018. szept. 10. 12:36
 14/20 A kérdező kommentje:
Arra nem gondoltam, hogy én keressem meg az új tulajokat, bár valószínűleg felesleges lenne, mert gondolom kaptak több felszólítást is arra a címre, és nem fizettek, ezután adták el a követelést egy behajtónak.
2018. szept. 10. 15:17
 15/20 anonim ***** válasza:
Az új tulajodonosok nem kaptak felszólítást, mert a közmüvek nem is tudják, kik ök, hanem a meghalt rokon nevére jöttek felszólítások, amiket nem fizetett ki (mert nem él már), az új tulajdonosok meg nem bonthatják fel a nem nekik szóló leveleket, föleg, mivel fogalmuk sincs, kinek szólnak ha ök töled vették az ingatlant.
2018. szept. 10. 19:46
 16/20 A kérdező kommentje:

Nehéz elképzelni, hogy az új tulajdonosok nem bontották volna fel a címükre érkező számlaleveleket, egyszer sem voltak kíváncsiak az évek alatt arra, hogy mennyi a fogyasztásuk. Ha pedig felbontották, akkor látták tartozást is, mert ilyenkor plusz csekket is szoktak mellékelni a számlalevélhez.

A tartozás nem olyan jelentős, vagyis nem arról van szó, hogy évekig nem fizették, valaki fizette a számlákat.

2018. szept. 10. 20:21
 17/20 anonim ***** válasza:

Ha nem olyan jelentős a tartozás akkor fogd kézen a mostani tulajdonost, mond neki, hogy felezitek a tartozást ha azonnal megy veled a közművesekhez és átírjátok a szerződéseket az ő nevére.

persze csak ha az alatt az idő alatt keletkezett a tartozás amikor már övék volt a lakás.

Akkor is ez a legolcsóbb megoldás számodra ha pillanatnyilag sok pénz és nem is érzed jogosnak.

de gyorsan kell lépned, mert mi van ha az új lakó észbe kap és ezentúl nem fizeti be a számlákat, mondván majd úgyis veled fognak pereskedni a tartozásért, mint most?

keresd meg őket, ajánlj alkut, felezzétek a tartozást és szabadulj meg a közműszámláktól.

Vinned kell a halotti anyakönyvi kivonatot is meg amit az örökléskor kaptál az örökségedről hivatalos iratot, esetleg a tulajdoni lapot az eladás utánról ha meg van, mert másképpen nem tudsz elintézni semmit.

2018. szept. 11. 00:27
 18/20 anonim ***** válasza:

"Nehéz elképzelni, hogy az új tulajdonosok nem bontották volna fel a címükre érkező számlaleveleket, egyszer sem voltak kíváncsiak az évek alatt arra, hogy mennyi a fogyasztásuk. Ha pedig felbontották, akkor látták tartozást is, mert ilyenkor plusz csekket is szoktak mellékelni a számlalevélhez."

Ha engem Kiss Pistának hívnak, és Tóth Jancsinak jönnek levelekm azt NEM BONTHATOM FEL semmi esetben sem!

AZT próbáld már felfogni, hogy ha te (vagy esetleg a meghal rokon) vagy a közmüveknél a felhasználó, akkor a közmü NEKI küld számlát és NEM ANNAK, aki éppen a lakásban lakik, máscsak azért sem, mert erröl nem is tudnak ott.

2018. szept. 11. 07:28
 19/20 anonim ***** válasza:
És én még azt hittem, nekem nehéz a felfogásom...
2018. szept. 18. 12:46
 20/20 anonim ***** válasza:

Most olvastam a kérdést, de látom, hogy régi. Nem olvastam végig a válaszokat, tehát lehet, hogy lesznek ismétlések.

1. Kötelességed bejelenteni a tulajdonos elhalálozását, de nem így tettél, ezzel tévedésbe ejtetted a szolgáltatót, ennek viselni kell a következményét. Ők azt hitték, hogy az elhunyt továbbra is él, és ő a fogyasztó, csak nem fizet, felhalmozott egy halom adósságot.

2. A szolgáltató a követelést átadta egy behajtócégnek, az meg behajtja a tartozást az örökösön.

3. Te annyit tehetsz, hogy polgári perben követeled a kártérítést a valódi fogyasztóktól.

2019. dec. 27. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!