Elveszíthetem így az örökölt ingatlant?
Arról van szó, hogy nagyszülő után örököltem egy ingatlant rajtam kívül még kettő rokonommal. Ez a két rokon nem nézi jó szemmel hogy én is örökös vagyok. Próbálnak alám tenni. Szóval az egyik még fél évet ott lakott miután a mamám elhunyt. Olyan mocskot hagyott maga után hogy az leírhatatlan pl: a járólapon 2cm sár van stb... Rá tették a kezüket az ott lévő értékekre, pl tűzifa meg amiből pénz van. És elvárják hogy járjak oda 50 km ről a területet gondozni es a kutyákat etetni. Az egyik rokon a közelbe lakik eddig ő csinálta de kaptam egy üzenetet hogy rajtam a sor. Ha nem csinálok semmit már mint nem nyirok füvet stb lehet belőle bajom?
Köszönöm a válaszokat?
Hogy kivédd a piszkálódásukat, bízz meg valakit, aki nyírja a füvet és eteti a kutyákat, persze pénzért.
Bár jobban tennéd, ha a szerencsétlen kutyákat nem ott kínoznátok egy üres háznál - gondolom megkötve, ami törvénytelen - hanem bevinnéd őket egy menhelyre, adva nekik egy esélyt, hogy normális gazdával, normális életük legyen és egy gonddal kevesebb!
A házat meg adjátok el, ha a többiek nem akarják, akkor indíts "Közös tulajdon megszüntetése" iránti pert.
Menj le egyszer és keress olyan embert aki az utiköltségednek megfelelő pénzért hajlandó helyetted megcsinálni amit kell. Pl. egy közeli idősebb férfit, akinek a nyugdíja mellett jól jön pár ezer forint is és tisztességgel meg is csinálja a feladatot. Megengedheted neki, hogy cserébe használja a kertet pl. veteményesnek ha akarja vagy van gyümölcsfa, akkor neki adhatod a termését, stb. A kutyák kajája viszont plussz pénz lesz.
vagy keressetek bérlőt a házba, ha másképpen nem megy, akkor csak azért cserébe, hogy gondozza a házat, fizeti a számlákat amiket muszáj akkor is fizetni ha nem lakik benne senki, őrzi és eteti a kutyákat saját pénzből.
Addíg, amíg vevőt nem találtok a házra. Mert ha sokág üresen áll akkor teljesen elveszti az értékét és előbb utóbb szétlopják még a tetőt, ablakokat is, mint egyik ismerősömék utcájában az őrizetlenül hagyott örökségnél.
Nagyon-nagyon sürgősen lépned kell, nem is értem, eddig miért nem csináltál semmit, csak tűrted fél évig, hogy kihasználjanak...
Mielőbb menj ügyvédhez - ha nincs rá pénzed, a családsegítőknél szokott lenni díjmentesen tanácsadás; írjatok egy felszólító levelet a két rokonnak, hogy a kézhezvételtől számított 8 napon belül nyilatkozzanak, hogy meg akarják-e venni a te részedet; ha igen, akkor jelöljék meg a reális vételárat (azaz a normál piaci árnak megfelelőt); ha pedig nem, akkor azonnali hatállyal indítsátok meg közösen az eladást.
Amennyiben erre a levélre nem reagálnak a megadott határidőn belül, vagy ha nevetséges árat kínálnak, akkor HALADÉKTALANUL indítsd meg a pert a bíróságon osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránt. (Az ügyvéd megint jól jön.) A bírósági költségeket meg kell előlegezned (kivéve, ha mentességet kapsz), de a per végén három felé fog menni minden költség, tehát a 2/3 részét visszakapod. Az ítélet pedig tartalmazni fogja a megjelölt határidőn belüli értékesítési kötelezettséget, tehát a rokonok nem tehetnek ez ellen semmit.
Szintén az ügyvéd fog tudni segíteni abban, hogy hogyan legyen megfogalmazva valami olyasmi, hogy tekintettel arra, hogy az egyik rokon 6 hónapon át kizárólagosan használta a közös tulajdonú ingatlant, és ezért semmilyen pénzbeli ellenszolgáltatást nem kaptál, továbbá az ingatlanban lévő ingóságokat is értékesítették, cserébe ELVÁROD, hogy az ingatlan értékesítéséig ő gondozza a területet a rád eső időben, és etesse a kutyákat is. Lehet akár egy vázlatos kalkulációt is készíteni, hogy a piacot figyelembe véve mennyi lett volna a fizetendő bérleti díj a fél év alatt (piaci átlagár - 33%, mivel ugye 1/3 rész az övé), és ennek az összegnek a felét most "ledolgozhatja"...
Hogy hirdethetsz egy házat, amihez kulcsod sincs??? Hogy tudod így megmutatni?
Amíg nem adnak kulcsot, én nem csinálnék semmit ott.
Úgy látom, hogy sajnos nagyon nem vagy tisztában a jogaiddal. Meg azzal se, hogy nincs ilyen, hogy "ők kikötnek valamit". MINDEN, de minden KIZÁRÓLAG közös megegyezéssel működhet.
Olyan sincs, hogy nincs kulcsod. Ugyanolyan tulajdonos vagy, mint ők, teljesen irreleváns, hogy ki lakott ott és ki nem. Az ingatlan egy része a tiéd, tehát be KELL tudnod jutni oda bármikor, a többi tulajdonostárs közreműködése nélkül is.
A másik meg, hogy elvileg az neked is kényelmesebb, ha nem te mutogatod, minden alkalommal 100 km-t utazva. Viszont így könnyen átverhetnek - pl. az érdeklődőt lebeszélik a vételi szándékról, vagy összebeszélnek vele, hogy neked alacsonyabb összeget mondanak vételi ajánlatként, és a vevő nekik zsebbe fizet még valamennyit.
Szóval a legjobb lenne egy ingatlanost megbízni az eladással. Én alapból "ingatlanos-ellenes" vagyok, a saját lakásomat is magam adtam el, viszont a te helyzeted más. Egy környékbeli ingatlanosnak könnyebb akár naponta odaszaladni, meg ők sok helyen is hirdetik stb. Kapjon kulcsot, ezt valahogy úgy kellene tálalni a rokonoknak, hogy "ezt így szokták". (B variáció, amikor az ingatlanos minden esetben felhívja a tulajt időpont-egyeztetésre, és a tulaj engedi be az ingatlanost meg az érdeklődőt a házba - csakhogy ez macerásabb.)
És alaposan körül kell nézni, melyik cég milyen feltételekkel és mennyi díjért szolgáltat; és nem szabad kizárólagos szerződést kötni egyikkel sem.
Szóval én a helyedben most UTOLJÁRA megpróbálnék velük normálisan tárgyalni, ÜGYVÉDI segítséggel - mert annak azért már súlya van, ha egy ügyvéd hívja fel őket, vagy egy ügyvéd irodájában ültök le egyeztetni, vagy egy ügyvéd pecsétjével és aláírásával ellátott levelet kapnak...
Az ügyvédek egy része is nagy hóhányó egyébként, meg kb. aranyáron dolgoznak, de ha alaposan körülnézel még most a hétvégén a neten vagy ismerősöktől érdeklődsz (vagy akár a gyakorin), akkor remélhetőleg találsz egy olyat, aki jó szakember is, és nem is túl drága. Vagy próbálkozhatsz az ingyenessel is, amit említettem.
Azt írtad, hogy korábban az egyikük lakott ott a házban fél évig és hogy mindketten ott laknak a közelben most is.
TE értesítsd az állatvédőket, de azonnal, hogy ŐK magára hagytak egy kutyát egy üres házban - az egyik ott hagyta miután fél évig lakott vele egy házban, vagyis a sajátjának tekintette, hiszen ha nem így lett volna, akkor nem gondoskodik róla, a másik meg tudja, hogy az első nem eteti, de még sem megy oda - pedig megtehetni, hisz közel van hozzá - és nem ad neki enni.
TE jelentsd őket valamelyik állatvédő szervezetnél, mert ŐK azok akiket fel kell jelenti egy kutya éheztetéséért, magára hagyásáért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!