Ha 58 éves férfi vagyok, megvan a 40 év munkaviszonyom, mehetek nyugdíjba, ha a dokinál azt mondom hogy nőnek érzem magam, vagy 18 évesen nyilatkoztak így?
Végülis lehetek leszbikus nő is mindenféle nővé operálás nélkül :)
Úgy hallottam elég lazán kezeli a törvény csak elméletileg érdekelne a dolog, a neten nem találtam választ.
Nem poénkodtam velük, csak kíváncsi voltam hogy van e itt jogi kiskapu, amivel meg lehetne trollkodni a nők40et (mint amikor pár faluban hun és avar kisebbségi önkormányzat alakult, mert az volt az üzlet)
Amire csak azért gondolok így, mert Magyarországon a férfiak átlag életkora sajnos pár évvel kevesebb mint a nőké, amire válaszul a nyugdíjrendszer korábban engedi nyugdíjba ... a nőket.
ha meg akarod trollkodni a nők 40-et, egyszerű: szülj pár gyereket, maradj velük otthon GYES-en és akkor ennyivel kevesebb időt kell munkával töltened a nyugdíjkorhatárodig!
# 15/15
Kérdezőnek nem az a problémája, hogy a nőknek a gyes idejét is beszámítják a 40 évbe, hanem hogy a férfiak hiába dolgoznak 40 évet, mégsem mehetnek nyugdíjba. Ehhez a gyerekszülésnek nem sok köze van, hiszen azokra a nőkre is érvényes, akik nem szültek.
Én úgy tudtam hogy nőknél, férfiaknál egyezik a korhatár.
o_O mennyi a különbség hogy ez a kérdés megszületett???
Áh utánanéztem, lol erről nem is hallottam még...
Tehát míg egy férfi legkorábban 65 éves korában mehet nyugdíjba, adott feltételek mellett egy nő akár 58 (vagy akár kevesebb??? Ha pl 16 évesen már dolgozott) évesen is. Na pasztmek #MAGYARORSZÁG
Mivel ez a különbség férfi és nő között a nyugdíjazásban azóta létezik, hogy van lehetősége a férfiaknak és a nőknek is nugdíjba menni, ráadásul ma sokkal kisebb közöttük a korkülönbség, mint régen és rengeteg országban ugyanez van, így ez csupán annyit jelent, hogy te vagy tudatlan a témában.
A különbségnek oka volt és van is. A társadalomban végzett tevékenységeik és a férfi-nő köztti alapvető különbségek miatt alakult így.
Nem azért mennek korábban nyugdíjba a nők, mert nem tudnának tovább dolgozni, hanem éppen ellenkezőleg, a nők a munkájuk mellett általában a család más feladatait is párhuzamosan végzik. Nem csak a háztartást, gyereknevelést, de az idős szülők és az unokák gondozását, segítését is. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak nem csinálnak semmit belőle, hanem hogy alapvetően a nők végzik.
A férfiak és nők agyában pedig alapvető a különbség, hogy mitől érzik magukat hasznosnak vagyis mi az ami életben tartja őket idősebb korukban is, amikor már nem szaporodnak és nem kell a saját gyerekeiket nevelniük. Itt most nem az egyénekre gondolok, hanem általánosságben. A nők fontosabbnak érzik (szintén általában) a másféle tevékenységüket, pl a családjuk gondozását, mint a munkájukat, idősebb korban, mint a férfiak. Ezért amikor egy nő nyugdíjba megy, akkor (általában) még intenzívebben foglalkozik a számára fontosabb dolgokkal, többet segít az unokáknl, tudja gondozniaz idős szülőt stb. Ezzel szemben egy férfinak (szintén általánosságban) a munkája végzése ad értéket az életének. A nyugdíjazásával ez az érték csökken (a saját agyában), szinte feleslegesnek tartja magát. Ezért van, hogy nagyon sokan csak kevéssel élik túl a nyugdíjazásukat. Amelyik férfi túllép ezen az időszakon az nagyobb valószínűséggel él meg hosszú életet. És ismétlem, nem minden egyénnél, nem tudatosan, hanem pszichésen történnek ilyesmik. Mielőtt valaki belekötne, ettől még az egészségi problémát, stb. mind fontosak, jelentősek és igazak, csak ez is ott van a pakliban.
A nők40 program lényege nem az, hogy a férfiak hátrányba kerüljenek, mert ilyen szempontból már abban voltak korábban is a magasabb korban történő nyugdíjazással. Hanem hogy a társadalom számára jelenleg nagyobb gondot és több költséget okozó feladatokat el tudják végezni. Az a nő aki 40 év munkaviszony után nyugdíjba tud menni 60 éves kora körül, még eléggé aktív a korábban már emített feladatok végzéséhez. Az unokát nem kell pénzért bébiszitterre bízni vagy betegen oviba vinni, netán a szüleinek táppénzen maradni vele otthon - ott a nagyi. Az idős szülőt, rokont nem kell (az államnak) sok pénzbe kerülő ápolónőnek gondoznia vagy kórházban, otthonban ellátni, hanem tud neki segíteni.
Mivel most cél az, hogy több gyerek szülessen, de a nők se veszítsék el a munkájukat, dolgozhassanak ha akarnak, ezért ehhez igazították a lehetséges nagymamák helyzetét kicsit. Ahogyan az tény, hogy egyre több az idős ember ésőke is el kell látni, amíg lehet, addig élhessenek családdal vagy egyedül, gyakori segítséggel. Ebben is egy lehetséges lépés ez a program.
Mindkettővel a társadalom jelenlegi érdekeit szolgálják és adóforintokat takarítanak meg. Amiket neked sem kell befizetned.
Majd ha olyan sok gyerek lesz, hogy a túlnépesedés fog fenyegetni minket vagy annyi nő akar majd a kisgyerekeivel inkább otthon lenni, hogy nincs szükség a nagymamák segítségére, hanem inkább arra, hogy dolgozzanak, akkor majd megint alakítanak a szabályokon és nem lesz nők40.
Ahogyan ha a mostani generációk férfi tagja egyenjogúak lesznek és nem csak "segítenek" a háztartásban meg a gyereknevelésben, a család eltartása is tényleg közös lesz meg a háztartás, gyereknevelés, gondozás is, akkor majd a nők is ugyanannyi idősen fognak nyugdíjba menni - ugyanolyan soká.
TakácsZs, de ezzel az a baj, hogy azt, hogy ki végez házimunkát, a pároknak kellene eldönteniük, nem a kormánynak kellene bebetonozni a törvénybe. Ha én a párommal egyenlő arányban végzem az otthoni teendőket, de a kormány eldönti, hogy márpedig ez az én dolgom és előre kifizet érte a korábbi nyugdíjjal, akkor elméletben a párom mondhatná, hogy mostantól az én dolgom, hiszen meg vagyok jutalmazva érte. Persze nem mondja, de így meg igazságtalan vele a helyzet. Apám munkája is stresszesebb, mint anyámé, mégis később mehetett nyugdíjba, pedig a stressz miatt kórházban is volt.
Az meg büdös nagy általánosítás, hogy csak a férfiaknak ad a munkájuk értéket az életének, csak egy nő ezt kevésbé meri hangoztatni, mert rögtön "karrierista" lesz (ezt a szót férfiakra miért nem szokás mondani?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!