Házassági szerződés igen vagy nem?
A párom nemrég megkérte a kezem. Nem olyan rég óta vagyunk együtt, lassan egy éve.
Van egy kis lakásom, a nagymamámtól örököltem. A páromnak van egy fél lakása. Az apukájától örököltek
ketten a testvérével egy kisebb kertes házat és az anyukája haszonélvező benne. (Régen elváltak a szülei és így lett akkor meghatározva)
Sajnos az anyukája nem tudja beosztani a pénzt, ezért több tartozást is felhalmozott, amit pillanatnyilag a párom
fizetett ki úgy, hogy felvett hitelt.
Az én anyukám ragaszkodik a házassági szerződéshez. Egyszer beszéltünk erről a párommal, de neki ez nem tetszik.
Azóta nem feszegettem a témát.
Az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor, ha nem kötünk szerződést és pár év múlva elválunk?
Ha nincs szerződés, de tudom bizonyítani, hogy a házasság előtt mi volt az enyém és mi az ővé, az megmarad?
Ha a későbbiekben nem tudja fizetni a hitelt, mert pl még több hitel lenne vagy hasonló, akkor engem is terhelhetnek?
Mennyibe kerül egy ilyen szerződés? Mik a konkrét előnyei és ha van, mi a hátránya?
Válaszokat és segítséget előre is köszönöm.
Az anyukának nincs szinte semmije sem. A szülei évekkel az apukája halála előtt elváltak. Az apukájától örökölték ketten az ingatlant, ami egy kb 70 nm2-es ház, nagyjából ugyan ekkora kertel együtt. Az anyuka a váláskor haszonélvezeti jogot kapott, ami azóta is fenn áll.
Az anyuka nem tudja beosztani a pénzt. Nem azért mert az olyan kevés, hanem mert hülyeségeket vásárol. Sajnos rábeszélhető. TV shop, kirándulásos termék bemutató és egyéb meggyőzős kereskedelmi tevékenységek által. Ezek egyösszegű kiegyenlítésére vette fel a párom a hitelt.
Hogyan tudom azt elkerülni, hogy házasságkötés után a tudtomon kívül ne tudjon felvenni még több hitelt ilyen célra?
Nem a párommal vagyok bizalmatlan, sokkal inkább a leendő anyósommal. A párom rendszerint segíteni akar neki. Egyébként kedvelem a hölgyet, mert egy nagyon aranyos és kedves személy, de azt azért nem szeretném, hogy esetlegesen én finanszírozzam a kiadásait.
A párom vállalkozó. Van mikor jobban megy neki és volt olyan is mikor nem. Egyértelmű, hogy a párom támogatom a nehezebb időszakban is, de az már sok lenne, hogy az anyukáját is. Viszont, mikor jobban megy, alapnak gondolom, hogy támogassa az anyukáját a saját bevételéből. Én alkalmazott vagyok egy nagyvállalatnál. Nekem fix a havi bevételem.
Ezt megelőzően volt részem több jól induló de sajnos rosszul végződő kapcsolatban, ezért nincsen kizárva a válás lehetősége sem. Jelenleg szuperül működik, remélem, hogy így is marad, de ezt sajnos nem lehet előre tudni. Mint írtam, nem régóta vagyunk együtt.
Az anyukám szavára adok, mert mindig is jó kapcsolatban voltunk és segítettük egymást minden téren. Viszont a párom anyukájának a szavára sajnos abból a szempontból nem lehet számítani, hogy nem halmoz fel több adósságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!