Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hivatalosan átiratkoztam...

Hivatalosan átiratkoztam apukámhoz lakcímileg, egyéb okokból. Ha visszairatkozom anyukámhoz, apukám kötelezhető "újra" a tartásdíj fizetésére?

Figyelt kérdés

Egyetemi tanulmányaim miatt idén szeptemberben apukámékhoz iratkoztam. Ebből kifolyólag apukám nem fizetett tovább anyukámnak tartásdíjat (bár előtte se igazán...), úgy egyeztünk meg, hogy majd nekem küld pénzt. Hát ez elmaradt. Tekintve, hogy tudom, mennyit keresnek és tekintve, hogy én ezért elesek bizonyos egyetemi támogatásoktól, amikre egyébként RÁSZORULNÉK, szeretnék visszairatkozni anyukámhoz. Ilyen esetben apukám kötelezhető lenne a tartásdíj fizetésére? Vagy ez a "költözködésemmel" elveszett?

Köszi előre is.

2018. máj. 20. 16:02
 1/5 anonim válasza:

Szia!

A törvényes képviselői/ eltartói jogcímen melyik szülőd van, attól függ és nem attól, hogy hova jelentkezel be állandóra.

Egyébként szerintem igen, kelleni fog, amennyiben összeegyeztetik állandó lakcímmel az eltartói jogi státuszt.

2018. máj. 20. 16:16
 2/5 anonim ***** válasza:

Elvileg egyetemistaként már nem is lenne anyukád jogosult a gyerektartást a egyébként sem. Ha apukád kérné a megszüntetését, meg is kapná.

Te kérhetsz azonban rokontartást a tanulmányaidra hivatkozva.

2018. máj. 20. 16:46
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Nem és ne mások vérének szívásából akarj megélni, hanem menj el dolgozni!
2018. máj. 20. 16:55
 4/5 A kérdező kommentje:

Drága Kedves Utolsó!

Megírtam egy nagyon hosszú levelet, amiben elmagyarázom, pontosan mi is történik a családunkban, miért van erre szükségem és miért érzem jogosnak a döntésemet. De rájöttem, hogy felesleges mit mondok, mert így is anélkül formáltál rólam véleményt, hogy kérdeztem volna és anélkül, hogy ismernél, így gondolom nem segít a helyzeten a magyarázatom. Kívánom, hogy soha ne kelljen se neked, se a szeretteidnek olyan módon nevelkedned, mint nekem. Még annyit hozzáfűznék, hogy anyukám válláról szeretném levenni a terheket, nem a sajátomról.

Ölellek ezerszer, remélem sohasem fut össze az utunk.

A többieknek köszönöm.

2018. máj. 20. 17:36
 5/5 anonim ***** válasza:

A kérdés az, hogy korábban miért nem fizetett apád gyerektartást?

Nincs miből fizetnie vagy nem akart?

Miért nem próbáltátok meg behajtatni rajta az elmaradt gyerektartást?

Ha a törvényes rendelkezés szerint neki kellene gyerektartást fizetnie de ezt nem tette akkor ezt utólag is lehetne kérni tőle - de csak hivatalosan.

Ha tudod, hogy nem tudott fietni, akkor tárgytalan a dolog.

De ha lenne miből, akkor ezt először vele beszéld meg, ha nem sikerül, akkor a hatósághoz kell érte fordulni.

A lakcímed nem számít, a gyerektartást annak kell fizetnie akit a bíróság erre kötelezett. Az lehet, hogy szóbeli megegyezés alapján a hozzá költözéssel elfogadtátok mindannyian, hogy nem fizet gyerektartást - mert az, hogy neked adja oda, az majdnem ezt jelenti - akkor ezzel az idővel már nem tudsz mit kezdeni.

A visszaköltözéssel ez a szóbeli megállapodás is érvényét veszti. Azonban ahogy előbb valaki már jelezte, az egyetemi tanulmányaid alatt már nem feltétlenül köteles a gyerektartás fizetésére, ez is hivatalos úton érhető el ha nem dolgozol.

Nézzétek át az ide vonatkozó jogszabályt, hogyan rendelkezik a gyermektartás fizetéséről egyetemi tanulmányok alattmés tegyétek meg a hivatalos lépéseket.

2018. máj. 20. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!