Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi van akkor, ha szerződés...

Mi van akkor, ha szerződés nélkül bérelek egy lakást és ki akarnak rakni? Többi lent.

Figyelt kérdés

A jogi része érdekel,nem az ,hogy milyen hülye vagyok.:)

Bérlek egy lakást ,az elején még volt szerződés ,aztán egy idő után már nem hosszabbítottuk meg mert csak (tényleg nem volt oka,csak a főbérlő nem eröltette ,meg énse).

Aztán most kitalálta ,hogy vissza akar költözni ,attól függetlenül ,hogy szóban megállapodtunk ,hogy 2 évig 100% hogy ittlehetek,de valószínű utána is.

Gondolom azért nem akarta a szerződést meghosszabbítani ,mert így nem adózik utána (javítsatok ki ha tévedek).

Na most kaptam konkrétan másfél hónapot ,amivel az a gond,hogy a mostani fizum nagyrészt elment (nem vártam ,hogy félre kell raknom ,nem tudtam hogy költözni kell) ,szóval másfél hónap múlva 1 fizetésből (160.000Ft) kellene megoldanom ,ami tekintve ,hogy a legtöbb helyen 2 havi lakbért kérnek elég nehézkes.

A főbérlő mit tud tenni ilyenkor?

Ha feljelent neki is baja lesz belőle ,mert ugye nem adózott/nem jelentett be. Neten olvasgattam és több helyen is írják,hogy van ,hogy 1-másfél évig húzódik az ügy és addig nem rakhatnak ki,akkor sem ha nem fizetek és utána is lehet,hogy kimondják,hogy van 3hónapom költözni,ez ígyvan? Ne értsetek félre ,nem pofátlan lakásfoglaló vagyok,de másfél hónap szerintem pofátlanúl kevés ,főleg úgy ,hogy nem ezt beszéltük meg.

Ha lehet csak értelmes,segítő jellegű válaszokat írjatok ,köszi

2018. ápr. 30. 09:31
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
100%

1. Csak a pontos fogalmak miatt: nem főbérlő, hanem tulajdonos.

(Főbérlő az, aki az általa _bérelt_ lakást vagy annak egy részét adja ki albérletbe.)

Te pedig bérlő voltál, nem albérlő.

2. A leírásodból nem világos a helyzet, hogy mióta bérelted a lakást, milyen időközönként újítottátok meg a szerződést, és mennyi időre szóltak a szerződések (nyilván határozott idejűek voltak). Ez "csak úgy" érdekelne...

3. Mivel jelenleg nincs élő szerződésed, a Lakástörvény szerint ún. "jogcím nélküli használó" vagy.

Ez NEM ugyanaz, mint az "önkényes lakásfoglaló", amit valaki írt. Jogilag két teljesen különböző kategória, és az "eljárás" is teljesen más az Lt. szerint.

4. A határozott idejű szerződés a határidő lejártakor ér véget, nincs külön felmondási idő.

--- Viszont mivel nyilvánvalóan a tulajdonos a saját érdekeit előtérbe helyezve írt ilyen szerződéseket, és megint nyilvánvalóan a saját érdekében nem hosszabbított írásban x ideje, holott az Lt. szerint bérleti szerződés kizárólag írásban jöhet létre, ezért számára is az lenne a legjobb megoldás, ha meg tudnátok egyezni a kiköltözés időpontjáról.

(Zárójelben: a határozatlan idejű szerződéseknél a rendkívüli felmondásnál - díjnemfizetés vagy egyéb probléma esetén - először van egy felszólítás, majd az abban megjelölt határidőt követően lehet csak a felmondást megírni, a mulasztást követő hónap végére, tehát ez is simán kijön kb. másfél hónapra.

A rendes felmondás idejét most hirtelen nem találtam a törvényben, de az biztos, hogy 30 nap már nagyon-nagyon régen volt; ha jól emlékszem, 2011-ben változott 90 napra. Elképzelhető, hogy azóta ismét volt változás. Bárhogy is, de ez téged nem érint, viszont esetleg tudsz rá hivatkozni, ill. a méltányosságra is, mert bár a szóbeli megállapodások sajnos sok gerinctelen embernek semmit nem jelentenek, de azért úgy lenne tisztességes, hogy ha már megszegte a szavát a tulaj, akkor legalább egy kicsit alkalmazkodjon ő is.)

5. Szintén tévesen írta itt valaki, hogy a rendőr ki fog dobni. Nem fog. Ugyanis a rendőrnek ez sem nem joga, sem nem kötelessége, egyáltalán nem is tartozik az ő hatáskörébe.

Ha a tulaj kihívja esetleg, akkor a rendőr a rendelkezésre álló dokumentumok és a szóbeli elmondásotok alapján tájékoztat titeket a jogi helyzetről (jó esetben, ha egyáltalán ismeri a szabályokat), de ennyi.

Karhatalommal kirakni kizárólag a végrehajtó tud, jogerős bírósági ítélet birtokában.

Ezt nem azért írom, hogy várd meg, csak hogy tudd.

Nem is érné meg megvárni a felmerülő költségek és egyéb kellemetlenségek miatt sem.

Tehát én azt javaslom, egyezzetek meg a tulajdonossal egy olyan időpontban, ami neked is megfelel (ha jól értem, pusztán két héttel szeretnél tovább maradni, ez nem olyan sok, hogy ne bírná ki); lehetőleg ezt a megállapodást rögzítsétek írásban, és két tanú előtt írjátok alá, ill. a két tanú is írja alá, innentől kezdve ez egy ún. "teljes bizonyító erejű magánokirat" lesz.

Te addigra keress másik lakást, és a kitűzött időpontban rendezzétek le az átadás-átvételt ott, ahol most laksz.

2018. máj. 1. 01:29
 22/23 A kérdező kommentje:
Koszi,ilyen jellegu valaszokat vartam (volna mindenkitol)
2018. máj. 1. 08:25
 23/23 Pipas Pisti válasza:

21-eshez: kilencven nap körül van a felmondási idő, pár megkötéssel. Így alapnak fogadjuk ezt el.

Mit tehetsz?

Szóbeli szerződés, vagy bármi egyéb szerződésnél is felmondhatják a szerződést (lakás)bérletnél. Persze kérdéses, hogy "A lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges." esetén mit lépnek majd, mert elvileg nincs érvényben a szóbeli, de ez elég kacifántos téma lesz, hiszen a bérbeadó tudtával laktál ott és ahhoz nem kell szerződés, hogy átengedje tulajdonát neked használatba...

A szóbeli szerződésnél szó áll szóval szemben, azaz a meglétét kell bizonyítani, ami elvileg nem lesz gond, mert ahogy írtad, lesznek tanúk, akik hallották a szerződés megkötését és hajlandóak tanúskodni. A gyakorlat az más lesz, mert nem biztos, hogy egy legkésőbb három hónap múlva kiköltöző bérlőt választják a jó szomszédság helyett... Megígérik, majd...

Azaz a 21-es és a fentiek fényében érdemes lenne mielőbb kiköltözni, mert küld egy felmondást, felszólítást stb. hogy legyél szíves 90 nap múlva... Ha ezt nem teszed, akkor elsétál egy ügyvédhez, majd ő megírja ugyanezt és elindul egy véget nem érő hercehurca, amiben ha vesztesz, akkor költségeid merülnek fel. Hidd el, volt erre példa, nem biztos, hogy jól jössz ki ebből.

Persze az is megoldás, hogy:

"25. § (1) Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet."

Majd:

"A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

Párszor, amikor nem vagy otthon odamegy, csenget, majd a szomszédokkal közli, hogy megint nem fizettél, ő itt van... Majd nem lesz elérhető... Majd megint meglátogat, ha nem vagy otthon... és megint sír a szomszédnak, hogy...

APEH: csak akkor fenyegesd meg, ha biztosan bele akarsz menni egy csúnya válásba. Lehet, hogy majd bírságolják, de az majdnem biztos, hogy ezután minden követ megmozgat, hogy amit lehet rád verjen: minden, a lakásban keletkezett kárt megpróbál behajtani rajtad, ha úgy raknak ki ((g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti;) akkor kérni fog minden elképzelhetőt, mert neki az nem kerül pénzébe, ha ötvenet sorol fel, de csak tízre bólint rá a bíróság - öt év múlva, persze kamatokkal...

Hozzáteszem, hogy van lehetősége besétálni az APEH-ez és megkérdezni, hogy jajj, nem tudtam, hogy a X ezer forintos bérleti díj után is adózni kell, mit tegyek... Régen úgy tudom nem kellett... Majd korrigálják a bevallását, befizeti a pótlékot is és... Mondjuk egy sokkal kisebb összegre.

Ha ez így nem elég menj el egy ügyvédhez és vele beszéld meg. Ha pedig nincs pénzed erre, akkor gondold át, hogy egy perben mennyi előrefizetett költséged lesz majd.

2018. máj. 1. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!