Ha valakiről egy nyomozás során kiderül, hogy bűncselekményt követett el, mennyi idő után történik meg a gyanúsítotti beidézés?
Csak mert egy olyan dologért akarnak elővenni, aminek az elévülése alapesetben 2015-ben megtörtént. 2012-ben tudtomon kívül követtem el bűncselekményt, mert olyan valamiben vettem részt, ami nem volt legális. A régi BTK szerint az elévülés az adott cselekmény büntetési tételének felső határa VAGY legalább 3 év. A 2013.07 után történt bűncselekményeknél az új BTK szerinti "legalább öt év" játszik. Szóval annó csináltam egy hülyeséget, aminek a felső határa két év börtön, azaz 3 év alatt elévült. Az elévülés 2015 végén következett be elvileg. De én most január 26.-ra lettem beidézve. A nyomozás 2014 decemberében kezdődött, az illető terhére, aki vitte a dolgot. Jó kérdés, hogy az Én nevem mikor került elő. Mert a törvény szerint csak akkor szakad meg az elévülési idő, ha az "Elévülést félbeszakító hatással csak azok a büntetőeljárási cselekmények rendelkeznek, amelyek elrendelésére, illetve foganatosítására az elkövető által létrehozott bűncselekmény miatt kerül sor. Ebben a körben a ténybeli alapnak van meghatározó szerepe, vagyis csak az olyan eljárási cselekmény szakítja félbe az elévülést, amelynek ténybeli alapja azonos az utóbb vád tárgyává tett cselekmény ténybeli alapjával."
Szóval 2014-ben XY ellen indult nyomozás, esetében ott már az 5 év kezdődött újra, de mivel esetemben "d) Kizárólag azok a büntetőeljárási cselekmények szakítják félbe az elévülést, amelyek érdemi jellegűek, azaz az eljárás előbbrevitelét célozzák (BH 1974.233.). A jogalkalmazói gyakorlat ilyennek minősíti a nyomozás elrendelését, a gyanúsítotti kihallgatásra szóló idézés kibocsátását"
Azért kérdezem, mert ha az én nevem csak mostanában (azaz 2016 után került elő) akkor én itt már hivatkozhatok az elévülésre. Náléam az idézés szakítja / szakítaná meg az elévülést. Ügyvéddel beszéltem, de kicsit sokat kérne.
Az a baj, hogy a munkámhoz büntetett előélet a feltétel, 2 éve átestem egy C típusú átvilágításon is, gond nélkül.
Lemaradt, mi is az a dolog:
Vaterán rendeltem kéz alól egy laptopot, a hirdető írta is, hogy tele van programokkal, ami azt jelentette, hogy közel 350 ezer forint értékű illegális szoftver volt rajta.
Én persze egyből nyomtam rá a Format C:-t mert linuxos csávó vagyok, de ezt az egy eladó notit találtam abból a típusból, amit kerestem. Mára már nincs meg, szóval ha akarnák se tudnák lefoglalni.
Miért lett gyanúsítás? Mert a levelezésünkben leírta, hogy tört szoftverek de lesz*rja mert ezzel a fél országot le lehetne csukni, én meg írtam, hogy engem nem zavar, küldöm a pénzt rá.
Igen a 350 ezer forint érték a régi btk. szerint nagyobb vagyoni kárt okozott, 3 év böri maxxal, de a 3 év játszik itt is. Az új BTK szerint 500 ft feletti kárnál van 3 év börtön, az alatt max 2.
Ez nem feltétlenül van így.
Simán lehet érdemi nyomozási cselekmény ellened úgy is, hogy Te arról hivatalosan nem is tudsz, ami viszont megszakította az elévülést.
Nem, mert megszakadhat az elévülés.
Más kérdés, hogy csak olyan érdemi nyomozási cselekmények szakítják meg,amik a büntetőügy előbbre vitelét szolgálják.
Ezekről nem is biztos, hogy tudsz, amíg nem érint Téged közvetlenül.
A technikai intézkedések (pl. egyesítés, elkülönítés) azok nem szakítanak meg semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!