Nyilvános helyen egy torta arcba nyomásáért jogilag mire számíthat az illető?
Nálunk ez a garázdaság, ha ketten csináljátok akkor csoportosan elkövetett.
Ha pl. politikussal csinálod, és mondjuk úgy arcon vág, hogy eltörik az orrod, ő nem kap semmit a mentelmi joga miatt, illetve amíg fel nem mentik. Te viszont mész az előzetesbe.
Amíg nem jön valami nálam nagyobb jogtudós, addig elégedj meg az én válaszommal...
Ez garázdaságnak számít (az ilyen "jolly joker", tehát ha a köznyugalmat valami kirívó magatartással megzavarod, akkor garázdaság.)
Ha erőszak is történik, akkor bűncselekmény, ami 2-5 évig tartó szabadságvesztéssel jár. (De egy csomószor csak felfüggesztettet ítélnek meg.)
Ha nincs erőszak (egy torta arcba nyomása nem tudom mennyire számít erőszaknak), akkor szabálysértés...
Szabálysértésért pénzbírság, közmunka, 1-60 napos elzárás, vagy sima figyelmeztetés jár.
Ez így nem valami konkrét. Sok múlik azon hogy kinek milyen kedve van aznap, mennyire működsz együtt a hatósággal, milyen az előéleted...
Ezt nem értem honnan szedték az előttem szólók, a Btk. 339. §-a szerint a garázdaság alapesete 2 évig, a minősített esetei 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendőek.
Garázdaság megállapításához 3 feltétel együttes teljesítése szükséges:
Kihívó közösségellenesség: vagyis az elkövető cselekvőségének nyíltan semmibe kell vennie a társadalmi együttélés szabályait.
Erőszakosság: további magyarázatot szerintem nem igényel
Megbotránkozás vagy riadalom keltésére való alkalmasság: na itt csücskös a dolog. Merthogy ha bár közterületen is történik az ilyen, de egy elhagyatott részen, ahol kizárt vagy rendkívül alacsony az esélye annak, hogy valaki erről tudomást szerezzen, bukik a tényállásszerűség (a garázdaság immateriális bűncselekmény, nem szükséges hogy ténylegesen megriadjon valaki egy garázda cselekménytől, elég ha az alkalmas arra). Másrészt van egy BH korábbról, amikor a bíróság azt mondta, hogy bár erőszakos volt a cselekmény, olyan csekély fokú, hogy csak szabálysértésnek vették, Szabstv. 170. §. Szerintem is inkább egyébként ez lenne a helyes megítélése egy ilyennek, de ha felbosszantod a bírót lehet gondol kettőt és azt mondja hogy nem, ez mégsem fér bele, mivel a garázdaság szabálysértési és büntetőjogi alakzata között nem eléggé tisztázottak a határvonalak. A politikussal vigyázni, mert amilyen hosszú a kezük, hamar hivatalos személy elleni erőszak vagy annak kísérlete lesz a vád, és az nem ilyen 2-3 éves nevetséges bűncselekmény. Remélem segítettem.
4-es, előzőnek pedig:
"Ha nincs erőszak (egy torta arcba nyomása nem tudom mennyire számít erőszaknak)..."
Btk. 459. § (1) bekezdés 4. pont: "erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására;"
Btk. 459. § (1) bekezdés 11. pont:
Hivatalos személy:
a) a köztársasági elnök,
b) az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és a Magyarországon megválasztott európai parlamenti képviselő,
(...)
d) a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár, a helyettes államtitkár és a kormánymegbízott,
(...)
i) a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati képviselő-testület tagja,
(...)
k)az Alkotmánybíróságnál, a Köztársasági Elnök Hivatalánál, az Országgyűlés Hivatalánál, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál, a Magyar Nemzeti Banknál, az Állami Számvevőszéknél, bíróságnál, ügyészségnél, minisztériumnál, autonóm államigazgatási szervnél, kormányhivatalnál, központi hivatalnál, önálló szabályozó szervnél, rendvédelmi szervnél, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, az Országgyűlési Őrségnél, fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál, önkormányzati igazgatási szervnél, megyei intézményfenntartó központnál vagy köztestületnél közhatalmi feladatot ellátó vagy szolgálatot teljesítő személy, akinek a tevékenysége a szerv rendeltetésszerű működéséhez tartozik,
Na ha ez nem öleli fel az összes politikust, én tökön lövöm magam.
Na igen, és ez támadó jellegű lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!