Lehet valaki tulajdonos és haszonélvező is egy ingatlanban?
Minek válaszol olyan, akinek fogalma sincs, miről beszél!
Egy ugyanazon személy nem lehet ugyanannak az ingatlannak a tulajdonosa és haszonélvezője egyidejűleg.
A tulajdonos rendelkezik a tulajdonával (használja, alakítja, eladja, adót fizet utána, stb.). A tulajdonjog az elidegenítéssel (eladással, örökléssel, ajándékozással, stb.) szűnik meg.
A haszonélvező kizárólag az ingatlan hasznát élvezheti, nem alakíthat, nem adhat el, viszont a haszonélvezeti joga addig áll fenn, míg él, vagy önként lemond róla.
Ha tehát egy tulajdonos eladja azt az ingatlant, amelynek van egy haszonélvezője, akkor a tulajdonos új lesz, a haszonélvezet marad. Ez a lényege.
Haszonélvezet jellemzően akkor jön létre, ha meghal egy házastárs, a tulajdont örököseire hagyja írásban, ekkor az életben maradt házastárs haszonélvező lesz, kirakni nem lehet, elvenni tőle e jogát nem lehet. Megvásárolni lehet, ha az illető hajlandó rá (ekkor pénzért, vagy másért lemond a jogáról).
Lehet. Gondolj az öröklésre. Fel ház akkor, fele anyué. Egyikük meghal, részét a gyerekei öröklik, a túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezetet kap. Így lesz egyszerre tulajdonos és haszonélvező ugyanazon az ingatlanon.
Ha megveszi a gyerekek részét, a haszonélvezete megszűnik.
"Minek válaszol olyan, akinek fogalma sincs, miről beszél!"
Te nagyokos,törvény mondja ki,hogy megszűnik a haszonélvezet,ha a haszonélvező megszerzi a tulajdonjogot!!
Ptk. 5:154. §
"1) A haszonélvezet megszűnik a határozott időtartam lejártával, a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, továbbá ha a haszonélvező szerzi meg a dolog tulajdonjogát."
Te tulajdonképpen miről zagyváltál itt össze? Szerintem magad se tudod.Ha azt kérdezik megszűnik-e valami,miért nem a kérdésre válaszolsz?
Ez annyira szomorú, hogy emberek nem képesek ész érvekkel, kulturáltan megvitatni valamit, csak egymás sértegetésével.
Vad idegen emberek személyeskednek, sértegetnek, ahelyett, hogy alátámasztanák az érveiket - borzasztó, hogy nem tudunk vitatkozni, csak sértegetni :-(
Bocs, kérdező, csak kikívánkozott belőlem. A kérdésedre sajnos nem tudom a választ, de engem is érdekelt volna a válasz - épp ezért olvastam bele a kérdésbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!