Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkahelyi kötelező étkezés?

Munkahelyi kötelező étkezés?

Figyelt kérdés
A kérdésem az lenne, hogy megteheti-e a munkáltatóm, hogy kötelező jelleggel PÉNZÉRT biztosít nekem reggelit? Tehát ha igénybe veszem ha nem minden hónapban levon 4000 ft-ot a fizetésemből, 200 ft-ot minden napra. Jogszerű-e ez így?

2017. nov. 21. 22:42
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem ez nálatok a cafateria? Nem kaptatok korábban étkezési utalványt , amit ez váltott?
2017. nov. 25. 22:56
 12/18 anonim ***** válasza:
74%

# 10

Ha valamit nem tudsz, az még nem ok arra, hogy lepontozz.

4/1985. (I. 19.) PM számú rendelet előírta, hogy az étkeztetéssel közvetlenül összefüggő munkakörökben kötelező volt igénybe venni az étkezést.

Ez nem csak a szakácsokra meg hasonlókra vonatkozott, hanem pl. az ételkiosztást felügyelő óvónénikre is. (Az volt a cél, hogy ne egyék el az ételt a gyerekek elől.)

Ezt a rendeletet a 126/1995. (X. 18.) kormányrendelet

hatályon kívül helyezte.

Utána az önkormányzatok helyi rendeletekben írták elő a kötelező étkezést, de ezt az Alkotmánybíróság a 19/2000. (VI. 16.) AB határozatában alkotmányellenesnek minősítette.

Ahogy kovpet írja, a kérdező kérje, hogy adják írásba, hogy kötelező az étkezés, utána ezzel már el lehet indulni.

Hogy pont merre, ahhoz tudni kellene, hogy milyen cég milyen dolgozójáról van szó.

2017. nov. 26. 06:54
 13/18 A kérdező kommentje:

Húsgyárban dolgozom. 6000 Ft-os utalvány jár minden dolgozónak, amit a gyár (cég) saját boltjaiban lehet beváltani.

Ezen kívül vonják a 4000Ft-ot mindenkitől, étkezés (reggeli) címszó alatt.

De gyakorlatilag így semmi értelme bármilyen egyéb juttatásnak, ha úgyis elveszik a dolgozótól kötelező étkezés miatt.

2017. nov. 28. 13:46
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Ja, mert amúgy nem laknál be húskészítményekkel minden nap, ha nem adnának reggelit? (Gondolom, így is...)

Én is dolgoztam húsüzemben, nálunk csak az ebéd volt kötelező. Tilos volt az étkezőn kívül kajálni, de természetesen állandóan a bent szerzett szalámikat, gépsonkákat, tepertőt, stb. zabáltuk. Még a kenyér is ingyen volt, mert a kolléga a konyhás nénit kezelgette szabadidejében. :) Ehhez képest, mai áron, a 200 Ft elhanyagolható, még ha nem is adnának érte semmit.

Ha köteleznék a céget a kötelező étkeztetés megszüntetésére, akkor szerintem megszüntetnék az étkezési utalványt ennek fejében.

De a kérdésre válaszolva, ezek szerint nem állami/önkormányzati cégről van szó.

Ha nálam kicsit képzettebb embertől szeretnél választ, akkor itt megteheted, akár személyesen, akár névtelen e-mailben:

[link]

2017. nov. 29. 08:29
 15/18 A kérdező kommentje:
"Ja, mert amúgy nem laknál be húskészítményekkel minden nap, ha nem adnának reggelit?" Irodán vagyok jórészt, néha kell az üzembe mennem (kb napi 1-2 órát). Szóval nem, nem "lakok be a húskészítményekkel".
2017. nov. 30. 13:22
 16/18 anonim ***** válasza:
33%

Napi 1-2 óra alatt azért táncsak sikerül jóllaknod? :)

Én csak heti félórát jártam anno az üzemben, mégis minden nap jóllaktam.

Na, persze, nem ott az üzemben, hanem a saját irodámban.

Ha lesz némi kapcsolatod a későbbiekben, akkor te se otthonról viszed majd a kaját.

2017. dec. 1. 15:41
 17/18 anonim ***** válasza:
50%

Ez az idő bőven elég.

Mondjuk nem is csodálom, hogy egy húsüzemben feltételezik, hogy esztek is. Lehet, hogy 1000 emberből 1 nem - na, ő a kivétel.

2017. dec. 1. 20:50
 18/18 A kérdező kommentje:
Azt hiszem a kérdést nem sikerült megérteni. Nem arról van szó, hogy a dolgozók megeszik a húskészítményeket amiket gyárt az üzem. Hanem arról ,hogy minden nap ad a gyár reggeli néven kaját. Pl.: parizert meg hasonlókat. De ez a reggeli pénzbe kerül, amit automatikusan vonnak MINDEN dolgozó béréből. Ez 200FT naponta. Senki nem kérdezte meg, hogy az adott dolgozó (pl.: én) akar-e részesülni ebből a reggeliből vagy sem, hanem automatikusan csak levonják a bérből, ráadásul előzetesen senki nem tett említést sem erről, pontosabban igen, csak nem úgy, hogy kötelező lenne fizetni ezt. A másik probléma ezzel az, hogy egyébként szigorúan nézik, azt, hogy ki mit visz be vagy ki az üzemből, és történetesen ezt a reggelit nem lehet kivinni. Tehát még azt a lehetőséget is elveszik az embertől, hogy hazavigye. Azt meg túlzás hinni hogy bárki is megeszik fél kiló szalámit amit adnak (talán túlzás a fél kiló de nem egy adagot kap az ember). Ha most vki eszik 4-5 zsemlét és mindegyikbe rak 2-3 szeletet (ami azért elég durva) 80%-a még így is megmarad a kajának. 200Ft-ot meg nem ér meg az a 6-8 szelet szalámi szerintem. És egyébként az üzemből nem igen lehet csak úgy elhozni bármit is, se az irodai (főként nekik nem) se az üzemi dolgozóknak, mert eléggé figyelik őket.
2017. dec. 3. 22:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!