Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A szomszed telken levo fa,...

A szomszed telken levo fa, sok zsaknyi falevelet hullat a mi udvarunkba. Nekunk kell osszetakaritani?

Figyelt kérdés
Es persze a telket elvalaszto sovenyt is nekem kell vagni, mert jobb oldalra van ultetve. Hol van itt az igazsag?

2017. okt. 30. 17:15
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%
Megsértettem anyudat? Hallott már mi? Akkor azért volt olyan büdös. :D
2017. nov. 1. 10:49
 12/12 anonim ***** válasza:

A falevelet nem neked kell eltakarítani. A szomszédnak kell átmenni és összeszedni, vagy neked kifizetnie a munkadíjat.

Valahol ezt olvastam is, bár lehet, hogy a régi PTK-ban volt konkrétan leírva...

Az új PTK-ban csak ezt írják szerintem:

"5:36. § [A tulajdonjog védelme]

(1) A tulajdonos követelheti a jogellenes beavatkozás vagy behatás megszüntetését és a jogalap nélküli birtokostól a dolog kiadását."

Vagyis, a levél áthullása egy jogellenes behatás.

Mivel hogy:

"5:21. § [A birtoklás joga]

A tulajdonost megilleti a birtoklás joga és a birtokvédelem."

Vagyis te mondod meg, hogy melyik falevél tartózkodhat a telkeden. A szomszédtól származó migráns falevelet nem kell befogadnod.

Tehát a szomszédra ez vonatkozik:

"5:23. § [A dolog használatának általános magánjogi korlátja]

A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné."

Azaz, neki lehet fája tetszőleges számú levéllel, de a fáról idegenbe szakadó leveleket nem hagyhatja sorsukra, mert az már a te zavarásodat kimeríti.

A másik dolog a sövény ügye.

Szomszédjogi törvény:

"4. §

(2) A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény fenntartásával járó költségek olyan arányban terhelik az ingatlanok tulajdonosait, amilyen arányban őket jogszabály vagy megállapodásuk annak létesítésére kötelezi. Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a fenntartás kérdéséről nem rendelkezik, a költségek őket a határolt földhosszúság arányában terhelik."

Namármost.

Azt rosszul szokták tudni az emberek általában, hogy a jobb oldali kerítést kell nekik csinálni. (Bár, ha jól tudom, 50 évvel ezelőtt tényleg így volt.)

Jelenleg az OTÉK ezt írja a 44.§ (7) bekezdésben:

"Kerítés létesítésének ELRENDELÉSE ESETÉN" kell a jobb oldali kerítést csinálni.

Elrendelni meg a Helyi Építési Szabályzat szokta. De nem feltétlenül! Egyes településeken el van rendelve, más településeken nincs elrendelve.

Aki nem hiszi, mindkét esetre talál példákat a guglival.

Szóval, hogy nálatok konkrétan kinek a munkája a sövény nyírása, arra választ csak a településed HÉSZ-ében találsz.

Vagy esetleg megállapodtatok a szomszéddal, hogy abban az esetben járul hozzá a sövényültetéshez, ha az idők végezetéig te fogod gondozni. Ha nem volt ilyen megállapodás, akkor keress rá a helyi HÉSZ-re, sok település felrakta a netre.

2017. nov. 1. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!