Álláskeresési járadékkal kapcsolatban engem hátrányosan érintő jogszabályi ellentmondást találtam. Mit tehetnék?
2016 december 31-én megszűnt a munkaviszonyom, kaptam végkielégítést decemberben. 2017 január 1 és 2017 szeptember 30 között munkaviszonyban álltam egy másik munkáltatóval, 2017 október 1-től pedig álláskereső lettem.
Az álláskeresési járadékom megállapításánál van az ellentmondás, ugyanis első munkáltató kiállított egy igazolást a "34/2009. (XII. 30.) SZMM rendelet az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólapról" alapján amely a munkaviszony megszűnését megelőző 4 naptári negyedévről szól és így nem tartalmazza a végkielégítés összegét. Ez alapján állapították meg a járadék összegét.
Azonban az "1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról" 26. paragrafusa az álláskeresővé válást megelőző 4 naptári negyedévet említi, amely viszont tartalmazza a végkielégítést.
Úgy gondolom, hogy mivel a végkielégítés után is fizették a munkaerő piaci járulékot, ezért azt is figyelembe kellene venni az álláskeresési járadék kiszámításánál.
A munkaügyi központ csak egy rendelet végrehajtója, a volt munkáltatóm szintén egy rendeletet hajt végre, tehát ők nem tudnak ezen változtatni. Engem viszont a rendelet a törvénnyel ellentétben megkárosít nettó 60 ezer forinttal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!