Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Be perelhetem a busztársoságot...

Be perelhetem a busztársoságot? Részeg buszsofőr.

Figyelt kérdés

Egyik ismerősöm mondta hogy kb 1 hónapja az egyik busz sofőr esténként mikor ő van a busszal iszik az elején még nem sokat de a napokban olyan történt hogy az utolsó járattal jött haza amin ez a részeg buszsofőr van, a sofőr már tudja kb hogy kik jönnek a busszal, mikor fel szállt érezte a pia szagot, mikor elindult a busz nagy gázzal, hirtelen fék, egyszer jobbra aztán balra ment hirtelen vette a kanyart,egyszer ha nem szól neki akkor le mennek volna az útról rokon azt mondta hogy valaki a buszon hívta is a rendőröket pont az őrs is kb 3 km re volt és erre fel vette a rendőr az utas mondta is mi van és azt mondta a zsaru hogy majd ha a busz átér a másik megyébe szólnak azoknak de nem tudom mi volt de 2 nap múlva a busz sofőr ugyan úgy jött mindenki csodálkozott mert egy részeg embernek a jogsiját el szokták venni mivel még utasokat is veszélyeztet ezért azt hiszem 2-5 évet is kaphat.

Ugye már többen is szóltak a busztársoságnak hogy a sofőr iszik, még a kollégái is de a busztársoság nem tesz semmit, ezért úgy döntött a rokon hogy be akarják perelni a többi utassal együtt a társaságot mert nem érdekli őket, azt viszont én sem értem miért nem jöttek ki a rendőrök,azt is mondta hogy legközelebb is hívni fogják a rendőröket és felvételt fognak csinálni róla

A válaszokat előre is köszönjük!

#busz #részeg #buszsofőr #Részeg buszsofőr #busztársoság
2017. okt. 4. 04:20
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, megoldódott a probléma.
2017. okt. 14. 12:15
 12/17 anonim ***** válasza:

A néhány hozzászólónak, aki kiröhögte, kioktatta a kérdezőt, mondván, hogy hallomás alapján akar perelni:

Javaslok nekik egy kis szövegértelmezési gyakorlást.

"ezért úgy döntött a rokon hogy be akarják perelni a többi utassal együtt a társaságot mert nem érdekli őket"

Ebben az esetben sok hibás van szerintem, és igyekszem lépésről lépésre végigjárni, bár nem vagyok jogász, csak a józan paraszti ész embere.

Hibázik a rendőrség a bejelentéskor, hiszen mulasztást követ el azzal, hogy lerázza a bejelentőt. Egyetlen mentsége akkor lehet a diszpécsernek, ha azzal kalkulál, hogy mire a pillanatnyilag illetékes rendőrautó megállíthatná a buszt, az már a másik megyébe érne, és ő csak a megyehatárig mehet, ez így rendben van, DE akkor nem ezzel kell lezárnia a dolgot, hanem azzal, hogy köszöni a bejelentést, sajnos a buszt ebben a megyében már nem tudják elérni, de értesítik a másik megye rendőrkapitányságát, hogy küldjenek ki azonnal egy járőrt, amelyik megállítja a buszt, és szondáztatja a sofőrt. Ha nem tudja megállítani akárhol út közben, akkor tegyék meg a végállomásra beérkezéskor. A részeg sofőrnek is oda kell majd menni kiszámítható időben.

Megjegyzem: az utasok is tudják, hogy mikor hova fog érkezni a busz, a bejelentést tehetik úgy is. (Amikor hívod a 112-t (utasként) , kérdezik, hogy hol van az eset, te nem azt mondod, hogy ott, ahol éppen vagy, hanem azt, hogy úton vagy x megyében az autópályán, és z városba (végállomás) tart a busz, az ottani kapitányságon szeretnél bejelentést tenni, ha nem tudják útközben megállítani a buszt. Esetleg többen is tehetnek bejelentést, egyik az egyik kapitányságon, amiből talán nem lesz semmi, másik a másikon, amiből nagyobb eséllyel.

Tudni kell, hogy a 112-es diszpécserek nem egy 160- iq-s lények, talán nem is áll a rendelkezésükre normális internet, munkahelyen nem is biztos, hogy díjaznák nagyon, és nem is ez a közvetlen feladatuk, bár azért kérdezhetnének, de mondom, hogy lükék, ezért kérdés nélkül is kell mondani: A busz rendszámát, színét, netán típusát, járatszámát, hogy menetrend szerint melyik megállóba mikor érkezik, beleértve a végállomást is, hogy oda mikor érkezik. A bejelentést azzal kell kezdeni, hogy xy vagyok, és tájékoztatom, hogy a bejelentésről én is hangfelvételt készítek. És készíts is!!! (Így garantálom, hogy egyből más lesz a diszpécser hozzáállása!)

Mondd azt is, hogy a szabálytalan vezetésről videofelvételt is készít az utastársad, amit esetleges szabálysértési eljárásnál és feljelentés során is bizonyítékként kívántok felhasználni, de a mivel visszatérő esetről van szó, amiben bejelentés ellenére sem történt előrelépés, az internetre is feltöltitek, és valamelyik tévécsatornához is fordultok az üggyel. ("Véletlenül" megjegyezném, hogy valószínűleg ez a bejelentés is belehallatszik a videóba.)

Innentől szerintem minden megadott állomáson a megadott időben ott fog állni egy járőrautó, egészen addig, amíg el nem kapják a buszt. :D

(Ha többen hívjátok egyszerre azonos ügyben a 112-t akkor két külön diszpécserrel beszéltek, és az egyiknél kérhetitek a végállomáson illetékes rendőrkapitányság kapcsolását)

Azt tudni kell, hogy a bejelentőnek meg kell várni a hatóságot, vagyis ez esetben bizony az jelentse úgy, hogy a végállomásnál várják be a buszt, aki a végállomásig megy, nem száll le korábban!

Amit még mondanék a telefonban a diszpécsernek, hogy a bejelentés mellett feljelentést is szeretnék tenni ismeretlen tettes ellen a btk 236-238§-a értelmében, azzal a súlyosbító körülménnyel, hogy az elkövető tömegközlekedési járművet vezet. Szükség esetén pedig ügyészséghez fogtok fordulni a rendőrségi eljárás elmaradása esetén a mulasztás kivizsgálása miatt.

[link]

Ha GPS koordinátákat mondtok a diszpécsernek, és megmondjátok, hogy bármikor hívhat, a pillanatnyi pontos koordinátáért, akkor még arra se hivatkozhat, hogy nem tudja, hogy hol vagytok.

Ennyit a rendőrségről.

Ha ők eljárnak, akkor a VOLÁN már nem tud tenni ellene, nem tehet mást, kirúgják.

Jelen esetben utólagosan a VOLÁN-nal szemben azért nem nagyon lehet eljárni, mert a) nem köteles alapesetben szerintem naponta/körönként szondáztatni, bár megteheti. Viszont azt nem fogadhatják el több tanú egybehangzó kijelentése esetén sem, hogy szerintetek részeg volt - ez nem bizonyítékerejű, csak vélelem. (Alkoholszag? - Ja hát kiloccsant a ruhámra egy utas bora? Hülye vezetés? Szórakoztatni akartam az utasokat, de belátom, rossz tréfa volt, bocsánat. De nem mentem át a záróvonalon, nem léptem túl a sebességhatárt, stb. szóval még csak KRESZT sem sértettem, ráadásul végig ura voltam a busznak!)

Amennyiben van a végállomáson valami forgalmi ügyeletes, vagy mittoménmi, akkor lehet mondani, hogy beszélni akartok vele, hívják ki. Egy embert lehet, hogy lepattintanak és mivel nincs tanú, ez könnyen előfordulhat. két ember esetén már nem merik ezt megtenni, főleg, ha előkerül egy telefon, amivel ismételten kéritek, és mondjátok, hogy akkor majd több anyag lesz a tévének, és többet magyarázkodhat a VOLÁN szóvivője az RTL Klubnak. Ha végre kijön, akkor fel kell szólítani, hogy szondáztassa meg, mert erős a gyanú, hogy ez a sofőr ittas állapotban vezet most is, és korábbi alkalmakon is, és az ügyben már sajtóhoz fogtok fordulni, jókora videóanyaggal.

Írásban is tehettek panaszt asszem ott, éjszaka, ebben az esetben már csak egyféle képpen úszhatja meg a dolgot az illető: ha az ügyeletes tiszt kockáztat és összejátszik vele: szondáztat, csak nem a részeg sofőrt, hanem egy józan embert, és a jegyzőkönyvet úgy írja, hogy a szondáztatás megtörtént, és minden rendben.

A szondáztatást nem kötelesek előttetek végezni, az eredményről sem tájékoztatni azonnal, csak egy hivatalos levelet kaptok szerintem, hogy köszönik a bejelentést, kivizsgálták az ügyet minden rendben - vagy éppen az észrevétel jogos, a sofőrnek azonnali hatállyal felmondtunk. (A tévéhez addig nem fordulnék, amíg a levél nem jön meg. Asszem legkésőbb 30 nap a kivizsgálási eredmény tájékoztatási határidő. Viszont valós lakcímet kell megadni levélcímnek.)

De mondom, ez akkor érdekes, ha a rendőrség nem érkezik ki. Ha kiérkezik, akkor párhuzamosan is mehet az ügy. Amúgy többször is be lehet telefonálni, csak hát nem biztos, hogy a sofőr megvárja a rendőrséget, ha sokat késnek.

Nem vagyok 100%-ig biztos benne, de azt hiszem, hogy: bűncselekmény gyanúja esetén bárki feltartoztathatja az elkövetőt a rendőrség megérkezéséig. Erről a diszpécsert/rendőrt tájékoztatni kell, de kérdezz meg előtte valaki illetékest általában, hogy hogy is van ez, mert lehet, hogy az illető rendőr nem akar kimenni, jegyzőkönyvezni, stb. ezért azt mondja, hogy nem teheted, és engedd el. Az a tiszta, ha megmondod a rendőrnek, a sofőrnek és a forgalmi tisztnek, egyéb tanúknak, hogy mit csinálsz, milyen törvényre hivatkozva teszed ezt.

Nagyon légy óvatos: a buszsofőr közfeladatot ellátó személy, így ha erőszakot alkalmaznak vele szemben, az sokkal súlyosabb bűn, mintha akárkivel tennéd, tehát csak lefogni szabad(?), verni nem. És mondani kell folyamatosan, hogy a rendőrség már ki van hívva bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt tartod vissza. Itt már azt is mondhatod, ha nagyon erősködik, hogy jogod és állampolgári kötelességed végzed (valóban fel kell jelenteni, tanúskodni kell törvény szerint a tudomásra jutó dolgokat, bizonyítékot meg kell őrizni...) Önvédelemhez viszont jogod van, de nem üthetsz elsőként! Jobb, ha erről az egészről is készül videó, de nagyon fontos az erős önkontroll. (Legjobb, ha rá tudtok kattintani egy bilincset, és a perec másik fele az egyik visszatartón van. Az meg csak leül. Szerintem ilyen esetben már a másik volános is kihívja a rendőrséget, de annál jobb! Arra már ugrani fognak. A járőrnek el kell mondani mindent, de tényleg töltsetek fel a youtubera mindent, mert a bizonyítékokat lefoglalják és "törlölödhetnek véletlenül".

Nagyon félelmetesen hangzik, amit írtam, de ez csak a legrosszabb opció. Ha két-három embert látnak a végállomáson, és rtl-klubbbal fenyegetnek, akkor nem mernek szórakozni. Ugyanez a diszpécserre is vonatkozik, szerintem nem kerül sor a végkifejletre, de ha mégis, akkor sem szabad hagyni, mert egyszer tényleg sokkal nagyobb baj lehet, és lehet hogy utólag azt gondolnátok, hogy inkább három elrontott éjszaka, mint 8 ember halála!

2017. okt. 14. 21:04
 13/17 anonim ***** válasza:

Ja! És persze, beperelheted a VOLÁN-t, hiszen a VOLÁNNAL vagy szerződéses jogviszonyban, ha utas vagy. A jegy maga a szerződés, szóval őrizd meg!

Pert viszont csak akkor nyerhetsz biztosan, ha tudsz bizonyítani. Pl. jegyzőkönyvmásolat, értesítések, stb.

Akkor is beperelheted, ha azt írják, hogy eljártak az ügyben, és kirúgták. (Polgári per - jogod van a biztonságos utazáshoz tömegközlekedési járművön, de ez egy nagyon laikus megközelítés, lehet még vesézni.) Minimum a jegy árát térítik meg, főleg perközösség esetén - ha mindenkinek van jegye - de lehet nagyobb összeg is valami kártérítésre hivatkozva. (ijedelem, mittomén, de lehet, hogy ez badarság.)

A sofőrt egyébként szerintem nem csak a kresz megsértése miatt, (pl. videón látható hirtelen fékezés, záróvonal szabálytalan keresztezése... miatt lehet felnyomni) hanem talán garázdaság miatt is.

[link]

(ezt is lehet mondani a 112 diszpécserének!)

Ha nagyon összekaparnám az agyamat, akkor lehet, hogy még más is eszembe jutna, de hulla vagyok.

2017. okt. 14. 21:17
 14/17 anonim ***** válasza:
Ja 112.-n nem lehet feljelentést tenni, erről ne is álmodj, csak BEjelentést vélelmezhetően ittas/bódult állapotú tömeggépjármű vezetésről és garázdaságról. Ha értetlenkedik a diszpécser, kapcsolt rendőr, hogy milyen garázdaság, akkor meg kell mondani, hogy ne vicceljen már az összes utasnak halálfélelme van, de rá vannak kényszerülve, hogy az utolsó busszal hazamenjenek, különben rég üres lenne a busz!
2017. okt. 14. 21:22
 15/17 anonim ***** válasza:

Még egy dolog: a vélelmezhető szó lehet hogy nem is kell. Lehet, hogy erre hivatkozva hanyagolják: vélelmezés tehát nem tény. "majd mennek, ha biztos lesz - vér folyik"...

Azért írtam, mert a hatóság félrevezetése bűncselekmény, és a rágalmazás sem valami fényes dolog, de amiért meggondoltam magam, és kihagynám: a hatóság félrevezetése és a rágalmazás is csak akkor valósul meg, ha azt rosszhiszeműen követtétek el, de ti meggyőződésetek szerint jóhiszeműen cselekedtek az állampolgári kötelességnek eleget téve. Szondáztatni, drogtesztelni meg nyilván nem tudjátok, és nincs is jogotok, szóval nem a ti dolgotok.

Sajna nem tudom, hogy hol lehet bilincset venni. A személyi szabadság korlátozásának arányosnak kell lenni azonban. Visszatartani visszatarthatjátok, de nem úgy, hogy földön fekszik és semmije se mozdulhat. Persze ha ellenáll, agresszív, akkor figyelmeztetés után be lehet keményíteni, hogy a komolyabb erőszak és sérülések megelőzése miatt mindenkinek ez az érdeke.

Ha vezetés közben tudtok olyan videót készíteni, amin iszik valamiből, az nagyon jó lenne, mert talán a rendőrség megvizsgálja, hogy mi is volt az üvegben, de lehet, hogy az tiszta tea/víz, és korábban ivott alkoholt, vagy fogyasztott drogot.

2017. okt. 14. 21:41
 16/17 anonim ***** válasza:

Opsz, a 11-est most olvastam csak. Azért ha vannak felvételek, stb. végigjátszanám, amit lehet. (garázdaságot mindenképp, de jó lenne, ha valamiből kiderül hogy valóban piás volt, mert ha így van, akkor valóban elveszik a jogsit, eltiltják sztem.)

Különben lehet, hogy elsimítják a problémát azzal, hogy másik járatra teszik át, és más utasok nyugalmát, biztonságát veszélyezteti.

2017. okt. 14. 21:49
 17/17 anonim ***** válasza:

Rendőrségen ismeretlen tettes elleni feljelentés a fentiek miatt.

De pontos adatokkal: mikor, hol ilyenek, hogy azonosíthatják be... mert könnyű lesz kifogást találniuk, hogy "jaj, nem tudunk nyomozni, mert nincs rendszám, reménytelen, fel se vehetem a jegyzőkönyvet így. legalábbis nincs értelme. Ha már elintéződött az ügy, akkor tessék megnyugodni, kérem, és nézze a Dallast otthon!"

Mert ha meg kell emelni a seggüket akkor az farizomlázas lesz, de a statisztikájukat meg rontják a felderítetlen bejelentett bűncselekmények. Ezért próbálják lebeszélni az embert. Amennyiben korábban történt az ügyben rendőrségi eljárás, akkor arra hivatkozni kell. Tanúk felsorolása is fontos: név, lakcím melyik tanú mikor...

2017. okt. 14. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!