Nem lehetne törvényileg bevezetni, hogy ha valaki lop, akkor automatikusan feltételezzük, hogy máskor is lopott, és egyszerre automatikusan megtöbbszörözni a büntetését?
Nem, de tudtommal vannak olyan országok (vagy csak törvénytervezetek?) ahol ha 3-szor elkapnak sikkasztáson/lopáson akkor feltételezik, hogy te életszerűen ebből élsz meg és elkobozzák a teljes vagyonod.
A példád analógiája szerint ha valaki lop(ez felel meg az áramlopásnak) akkor az így okozott kárt a teljes népesség (ez felel meg a fogyasztóknak) kéne megfizesse. Szóval már a hasonlatod is sántít.
Nem lehetne.
Én komolyan nem értelek titeket. Sokan úgy gondolják, hogy nem büntetjük eléggé a bűnözőket. Én is így gondolom. De komolyan, miért nem lehet egyszerűen megemelni a büntetést? Miért van az, hogy minden alkalommal, amikor valaki emiatt panaszkodik, akkor valami nevetséges speciális büntetést talál fel? Miért nem lehet értelmes keretek között megreformálni valamit?
Milyen jó példa a BKV, hiszen pont a nyáron mondta ki a bíróság, hogy a például a 30 napon túl fizetendő pótdíj 32 ezer forint, már tisztességtelen.(Ez volt a tárgynak a pere, később lehet a többire is kimondják)
Amúgy akkor támogatom, ha mindent vagy semmi alapon vezetik be, azaz nem a csak a lopásnál, hanem mondjuk a Kresz-nél is így lenne. Azaz vegyük a jogosítványt egy egyszerű gyorshajtás miatt, mert feltételezzük, hogy nem először hajt gyorsan, így nem is kellene előéleti pontokat számolgatni.
A mondatom második felében említette, hogy akkor vonatkozzon mindenre. Kresz, gyilkosság, sikkasztás, korrupció stb.
Miért csak a lopásra akarod, hogy vonatkozzon?
Piros lámpán való áthajtás is ugyanúgy előfordulhat többször is.
HA valaki lop, a pénzbírság nem csak akkora összeg, amekkora értékű tárgyat lopott, hanem akár 10-szerese is lehet.
A büntetés már így is többszörözve van, a te szavaiddal élve.
Azzal én is egyet értenék, hogy komolyabb büntetés kellene, mondjuk lopásért én letöltendő börtönbüntetést adnék már elsőre is. A felfüggesztettet kivenném a Btk-ból, nem is létezne ez a fogalom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!