Szolgalmi jog elbitorlás megszüntetése lehetséges?
Sziasztok
4 éve vettem a házamat, de sajnos a szomszéddal a viszony nem jó irányba halad.
A házam kb 30 éve épült, akkor adta el a szomszédom az építési telket az előző tulajoknak. Az ő vízórája maradt ezen az oldalon, abban az aknában van az én órám is.
A szomszédnál valamilyen csőtörés, vagy egyéb probléma miatt 100 e Ft feletti vízszámla keletkezett. Óvatosan meggyanúsított vízlopással. Rendszeresen a távollétünkben átjár, és ellenőrizgeti a vízórát. Többször arra jöttünk, haza hogy idegenek csoportja van az udvarunkon. Mivel részemről lopás nem történt, ezért eddig nem zavart, de most új szintre lépett a paranoiája, és amikor átjár a házához közel eső bokrokat nyesegeti. Mind ezt akkor, amikor nem tartózkodunk otthon. A tudtunk és belegyezésünk nélkül.
Szeretném a helyzetemet tisztán látni, és lehetőleg tisztába tenni a helyzetet.
Bejárkálhat a magánterületemre az óráját ellenőrizni?
Megtilthatom számára a bejárást?
Hogy lehet szétválasztani ezt a dolgot?
Ha jól értem, ő elbitorlással szolgalmi jogot szerzett, hiszen több mint 15 éve ez az állapot. Bejegyezve nincs a tulajdonlapra (de 15 év után nem is kell)
Kötelezhetem ezen szolgalmi jog megszüntetésére?
Nem szeretnék idegenekkel találkozni az udvaromon, és ha már ilyen a viszony, akkor lehetőleg beengedni sem szeretném.
"(2) Elbirtoklással szerzi meg a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tíz éven át nem tiltakozott. Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra. "
Mi az a szívességből engedett jog? Gyakorlatilag ha nincs papír és nincs bejegyezés, akkor az szívességből engedett, vagy nem?
Ha nincs bejegyezve a tulajdoni lapra, akkor nincs is. Viszont bejegyeztetheti a szomszéd, szükség esetén bíróságilag. (Nem 10 év, hanem 15 év után, de ez is megvan.)
Ha valami nincs, akkor megszüntetni sem lehet.
De ha kitiltanád a szomszédot, akkor első dolga lenne elindítani a bejegyzés iránti eljárást.
Ha ott van a vízórája, akkor kitiltani nem lehet, meglévő szolgalmi jogot se venné el tőle a bíróság. Viszont a vízóra ellenőrzésén kívül az égvilágon semmit nem tehet nálad, egy fűszálat se görbíthet el.
Azt nem tudom, mi a szívességi használat, én olyasmire tippelek, hogy amit nem lenne kötelező engedned. Pl. ha a telke a párhuzamos utcában van, vagy oda van rendes kijárata, de a te udvarodon keresztüljár, mert így átvágva nem kell körbe mennie reggelente a buszhoz, akkor az szívességi használat.
De a vízóra ellenőrzését eltűrni nem szívesség, hanem kötelező.
Nem lehetne rávenni, hogy csináljon saját vízóraaknát? Esetleg, ha fizetnéd a felét?
Ha nem is más nyomvonalon, de a tiéden keresztül egy megbonthatatlan kötéssel menne át, és neki a kerítés mellett lenne saját órája.
Nem kerülne többe, mint a pereskedés. Egy ügyvédi felszólító levél, hogy tartózkodjon a bozótnyirkálástól, 20 E Ft körül lenne.
Tehát jól értem jöhet amikor akar vízórát ellenőrizni? Tehát akár naponta többször is.
Akkor azzal nem vagyok jó nyomon, hogy a szolgáltató ellenőrizheti, de Ő nem?
Lehet, hogy tudsz valamit, amit én nem, de szerintem az a logikus, hogy a tulajdonos leolvashatja a saját vízóráját. Téged is zavarna, ha rá se nézhetnél soha, nem?
Napi többször nem mehet át, mivel a PTK 5:23. § szerint:
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná.
Hogy mennyi nézegetés a szükséges, és mennyi a szükségtelen, ezen lehet vitatkozni, de hogy a napi egy is szükségtelenül sok, az vitán felüli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!