Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért nem tartatják be a...

Miért nem tartatják be a földtörvényt, miért engedik, hogy külföldi multinacionális cégek strómanokon keresztül földet "béreljenek" és "vásároljanak" Magyarországon?

Figyelt kérdés

Állítólag köztudott, hogy 1990 óta ez megy és a résztvevők között van mindenféle politikai meggyőződésű ember.

Miért nem lehet pl. legalizálni a külföldi vállalatok magyarországi földbérlését, egy kitétellel, hogy nincs elővásárlási joguk?

Ha ez nem lehetséges, a hatóságok miért nem tartatják be a jelenlegi földtörvényt? Miért hagyják, hogy a strómanokon keresztül, egy alkalmas politikai fordulatot kihasználva, a törvények megváltozása után a magyar termőföld külföldi cégek tulajdonába kerüljön?

(A multik, már olyan szemtelenek, hogy hivatalos, nyilvánosan megadott céges mobillal strómanon keresztül hirdetnek apróhirdetésben, hogy földet bérelnének!)

Földönfutók leszünk a saját Hazánkban.

-Fidesz szavazó vagyok, nem vagyok párttag-

2017. szept. 16. 22:46
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
8.: Civil állampolgárként nem vagyok köteles feljelentést tenni, csak bizonyos esetekben (pl. életellenes bűncselekmények). 8., rosszul tudod a törvényt. Ha rendőr lennék, vagy hivatalos személy, akkor köteles lennék feljelentést tenni. De nem vagyok az.
2017. szept. 17. 10:53
 12/17 anonim ***** válasza:
Ma már külföldi jogi személyek is haszonbérelhetnek földet, sőt, külföldi földműves földet vásárolhat. A stróman a birtokmaximum kijátszása miatt kell.
2017. szept. 17. 16:44
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Mert hazánknak már nem kell a föld, csak az agyag. El tudod te képzelni, mennyi agyag kell mire ekkora köcsögök készülnek, mint akik most vannak a politika palettáján?
2017. szept. 17. 16:49
 14/17 A kérdező kommentje:

# 13.: Rákosihoz, Kádárhoz, Hornhoz, Gyurcsányhoz képest kisebbek. Talán látszik valami csökkenő tendencia, viszont az a bajuk, hogy bábok, sok esetben a nagyhatalmakat képviselik, nem magyar választópolgárokat.

Ezért nem akarnak az amerikai, vagy svájci multinacionális vállalatoknak ellentmondani.

2017. szept. 17. 22:08
 15/17 A kérdező kommentje:

# 12.: "Ma már külföldi jogi személyek is haszonbérelhetnek földet, sőt, külföldi földműves földet vásárolhat." -írtad

Értem, tehát 300 ha a maximum.

"Földhaszonbérlet külföldiek esetében

A termőföldről szóló törvény előírása között találunk információkat a földhaszonbérletre vonatkozóan. Termőföld bérletére kizárólag határozott időre köthetnek külföldiek szerződést. Külön megállapodás szerinte sincsen lehetőség úgynevezett örökhaszonbérleti jogviszony létesítésére. A jogalkotó ugyanakkor a haszonbérlők közötti esélyegyenlőség megteremtése érdekében maximalizálja a bérbe vehető földterület nagyságát, mégpedig 300 hektárban."

Külföldi magánszemélyekre.:

" Külföldiek ingatlanszerzését tehát engedélyezni kell a következő esetekben:

A tulajdonszerzés a kisajátításra vonatkozó törvények alapján történik.

A külföldi belföldi ingatlanját másik belföldire cseréli.

A tulajdonszerzéssel a közös tulajdon megszüntetése a cél.

A tulajdont szerző legalább öt éve hazánkban tartózkodik munkavégzési céllal.

Mindezek mellett fontos feltétel az is, hogy az ingatlanszerzés ne sértsen sem közérdeket, sem önkormányzati érdeket."

forrás: [link]

2017. szept. 17. 22:14
 16/17 A kérdező kommentje:

# 12.: De mégiscsak szabálytalan, a strómanok csak egyenként bérelnek 100-200 ha termőföldet és egy nagy cégnek 100 strómanja lehet... Ez már max. 30 000 ha...

A külföldi magánszemély földvásárlása, azért eléggé korlátozott.

2017. szept. 17. 22:18
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem állítottam, hogy strómanokon keresztül jogszerű 30 000 ha-t bortokolni. Csupán pontosítottam a külföldiekre vonatkozó szabályozást.
2017. szept. 18. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!