Ha kétértelmű egy elsőfokú ítélet akkor mit lehet tenni?
Figyelt kérdés
bírói hibának tűnik,mert az indoklás értelmes de maga az ítélet része kétértelmű,ilyenkor mit tehetünk?fellebbezésen kivül...mert arra már nincsen keret hogy a béna bíró miatt megint több 10ezer ft-ot fizessek2010. máj. 26. 14:57
1/8 anonim válasza:
szerintem az ügyszámra hivatkozással kell írni egy levelet a Kollégiumvezetőnek (Polgári, Büntető vagy Közigazgatási attól függ, milyen ügy volt) és kérni kell a rendelkező rész kijavítását, illetve pontosítását.
2/8 A kérdező kommentje:
és ha az ügyvédünknek köszönhetően kicsúsztunk a 15 nap fellebbezési határidőből?
2010. máj. 26. 15:19
3/8 anonim válasza:
akárkinek a hibájából történt a fellebbezési határidő elmulasztása, ilyenkor a törvény lehetőséget ad igazolási kérelem előterjesztésére természetesen alapos indokolással. Sokszor nem elég pl. egy orvosi igazolás, hiszen az ügyvédnek kötelessége gondoskodni a helyettesítéséről ilyen esetekben is, de volt már rá példa, hogy sikerült.
Ha a bíróság helyt ad az igazolási kérelemnek, megküldi ezt a határozatot azzal, hogy 15 napon belül be kell nyújtani a fellebbezést.
4/8 A kérdező kommentje:
úgy értettem hogy az ügyvédünk cseszett szólni hogy nem jó az ítéletünk(mi konkrétan még nem is láttuk csak a mai napon)szóval ma tudtuk meg hogy hibás az itélet de a fellebbezési határidő tegnap letelt.
2010. máj. 26. 17:05
5/8 A kérdező kommentje:
igazából nem fellebbezni szeretnénk hanem előterjeszteni hogy értelmezze a bíró az ítéletet mert mást ír az indoklásban és mást az ítéletben.
2010. máj. 26. 17:06
6/8 anonim válasza:
ezért írtam, hogy erre van lehetőség mindenféle illetékfizetés nélkül, és hatásosabb, ha nem közvetlenül a bírónak van címezve a levél, hanem a felettesének, azaz a kollégiumvezetőnek, de lehet akár az elnökhöz is levelet írni, amelynek a tárgya: panasz. Erre meghatározott időn belül köteles a bíróság válaszolni és az ilyeneket előrébb is veszik, nem túl gyakori a joggyakorlatban. Szépen meg kell írni, hogy a hozzá beosztott bíró ellentmondásos ítéletet hozott, ezért kérnéd a kijavítást és a magyarázatot. Kötelesek tájékoztatni rövid időn belül.
7/8 anonim válasza:
-jogerős ítélet nem nagyon változtatnak meg bíróságok
-bántja öntudatos bírák lelkét az
-biztos, hogy ütközik a rendelkező rész és az indokolás?
-a rendelkező rész (a döntés maga) a lényeg! azt nem hiszem, hogy elírta volna a bíró
-milyen ügyszakban született az itélet?
8/8 anonim válasza:
milyen az a 2 értelmű ítélet? ha bebizonyítod szerintem a cnn is lehozza a hírekbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!