Egyenesági rokonok közötti ingatlan ajándékozás illetékmentes?
1/3 tulajdonrész lett ajándékozva szülő által gyereknek, természetesen ügyvéd által, a földhivatali bejegyzést az ügyvéd intézte.
Most akkor ez illetékmentes, vagy nem?
Nem nagyon értem az ehhez tartozó leírást:
Jelenleg az egyenes ági rokonok között, (szülő-gyermek) illetve örökbe fogadó-örökbe fogadott között és a házastársak között az ajándékozás illetékmentes.
Az ajándékozási illeték tárgya: a) ingatlan ajándékozása, b) ingó ajándékozása, c) vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.
Az ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Az ilyen ajándékozást főszabályként az állami adóhatósághoz 30 napon belül be kell jelenteni.
Az ajándékozási illeték általános mértéke a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.
A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az ajándékozási illeték mértéke 9 %.
Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.
Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozása esetén az egyébként járó ajándékozási illeték felét kell megfizetni.
Igen, köszönöm, ez már biztos, hogy ingyenes, de nem is ezt akartam valójában kérdezni, hanem, hogy ha 5 éven belül továbbadom az ajándékozott ingatlant, kell-e adót fizetnem utána. Erre is már rájöttem, kell sajnos, 25%-nak a 15%-át.
Úgyhogy most vissza az egész, remélem van ilyen visszamondó szerződés is. Nem tudom, ehhez kell-e ügyvéd megint?
A szerződéseket a felek – közös megegyezéssel – felbonthatják. Ügyvéd közreműködése szükséges.
Ilyen esetben az eredeti állapot áll helyre, mintha szerződés létre sem jött volna. Természetesen a felek egymással elszámolni tartoznak. Az illeték visszaigényelhető. A visszaigényléshez az adóhatóság weboldaláról letölthető a nyomtatvány .
Köszönöm, illeték nem volt, csak földhivatali bejegyzés, meg az ügyvédi díj.
Most megint kéri az ügyvédi díjat, meg a földhivatali bejegyzést az ügyvéd, bár akkor világosan mondtam neki, hogy nemsokára eladnánk a házat, és erről nekem nem szólt, hogy lesz utána adófizetési kötelezettség, ha 5 éven belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!