Ha taxit veszek igénybe, de a megérkezéskor nem tudok, vagy nem akarok fizetni, akkor joga van-e a taxisnak erővel visszatartani?
10-es, egyébként meg igen.
Ha én szemtanúja vagyok annak, hogy valaki pl meglop egy idős embert az utcán, és módom van rá (fizikailag, lélekjelenlét stb.) akkor nem csak jogom van, hanem állampolgári kötelezettségem is lehetőség szerint visszatartani az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig. Nyilván olyan határokon belül, hogy saját magam és mások testi épségét ne veszélyeztessem, illetve az elkövetvel szemben is úgy léphetek föl, hogy utána még ne nekem legyen jogilag bajom belőle. Természetesen objekaz elbírálás, nyilván ha egy megtermett kölköt lenyomok a járdára, mert egy idős ember ellen elkövetett valamit, akkor nagy valószínűséggel a rendőr csak annyit fog nekem mondani, hogy "köszönjük a közreműködést", az elkövetőnek pedig hogy "pofád lapos".
Azt viszont nem tudom, hogy ha pl engem a taxiban nem akarnak kifizetni (jó eséllyel valami 1000-2000 ft közötti összegről lesz szó), akkor megéri-e nekem vergődni vele, vagy szimplán ráb@$zok egyet a kormányra, és "kik*rv@anyázok" az ablakon. Nyilván, ha teszem azt 25 napot dolgozom egy hónapban, minden nap lelép 2000 Ft, akkor az nekem havi szinten 50 ezer kiesés, de szerencsére ilyen féreg elég ritkán ül taxiba (aki már megtette, és fel is ismertem szerencsére, azt a következő próbálkozásánál elküldtem a jó édes anyjába, nem engedtem beszállni)
*"Természetesen objektív az elbírálás"
Valamiért néha nem veszi a betűket :(
"akkor nem csak jogom van, hanem állampolgári kötelezettségem is lehetőség szerint visszatartani az elkövetőt a rendőrség kiérkezéséig"
Ez konkrétan nem igaz.
Maximum erkölcsi kötelesség lehet, jogilag nem vagy köteles sem beavatkozni. Tanúskodni kötelességed, azt hiszem.
Ilyet találtam:
"(8) A tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt bárki visszatarthatja, köteles azonban
őt a rendőrségnek haladéktalanul átadni."
2012. évi II. törvény, 60. Szabálysértési őrizet
valami ilyesmit akartam írni, lehet rosszul fogalmaztam.
De őszintén, tudnál aludni, ha nem avatkoztál közbe, de tudod, hogy fülön tudtad volna csípni az embert kicsit nagyobb lélekjelenléttel vagy esetleg egy kis kockáztatással?
Nyilván jobb kimaradni a hülyeségből, de vannak helyzetek, amikor "lépni kell". Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!