A különvagyon értékén részletre vett autó. Bútorok felosztása, hogy történik? Részletek lent
Vettünk egy autót a különvagyonomból részletre. A házasság alatt kifizettem de a másik fél nem fizetett semmit belőle, nem dolgozott, nem keresett pénzt egyáltalán. Igényt tarthat-e valamire?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a megismerkedésünk előtt vásárolt bútoraim (tehát különvagyonból) közösek lesznek-e és ha igen hány év után?
Illetve ha bútort (pl konyhaszekrény) házasság alatt vásároltam de igazolni tudom, hogy különvagyonból akkor az az én különvagyonomnak számít?
Köszönöm a válaszokat.
Nem, nem Te fizetted házasság alatt!!! közösen fizettétek, hiába nem volt keresete, amit Te kerestél akkor is a fele Őt illeti, ezért közös a részletfizetés is. Magyarul a házasság alatt fizetett hitel felét kell megtérítened neki, már ha megakarod tartani a kocsit. Gondolom házassági szerződésed nincs amiben házasságkor lefektettétek, hogy kocsid viszed,a törlesztő fizeted saját magad.
A bútor a Tiéd, az nem lesz közös, hanem a házasság előtt mindennapos használati tárgy helyébe lépő mindennapos használati tárgy, az lesz 5 év múlva. Tehát ha van egy fél millát érő tv-d, mosógéped,bútor házasság előttről, akkor az nem lett közös 5 év után, azonban ha eladod és az árából vesztek egy olcsóbbat, na az 5 év után közös lesz.
Ügyvéd közreműködését javaslom elsősorban, de ha önállóan is tanulmányozni akarod a különvagyonra vonatkozó jogszabályt, megteheted, 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről: [link]
Idézem a kérdés alapján téged érdeklő paragrafust:
4:38. § [A házastárs különvagyona]
...
(3) Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!