Felelősségre vonható-e mindenki "segítségnyújtás elmulasztása" miatt, aki elmegy egy földön fekvő ápolatlan ember mellett?
Szituáció (nem történt meg): metrókijáratnál egy ápolatlan részegnek/csövesnek látszó ember fekszik mozdulatlanul, szívinfarktust kapott és elveszítette az eszméletét.
10-20 perc eltelik és jó pár metró elmegy mire a biztonságiak megnézik, hogy mi a helyzet, és mire a mentők kiérnek már túl késő.
Az ember mellett 2-3000 ember elment sietett munkába, stb. meg különben is azt gondolták, hogy „biztos csöves”.
Kérdés: ez a 2-3000 elkövette-e kollektívan a Btk. 166 paragrafusa szerinti „segítségnyújtás elmulasztása” vétségéget, és mindannyian bebörtönözhetők-e 2 évre emiatt?
Kedves előttem válaszoló, azért ehhez nem kell három diploma, odamész és megkérdezed, hogy "hello, jól van?". Ha ez után gyanús, hogy gond van és mentőt hívsz, senki nem büntethet meg semmiért.
Elméletileg minden földön fetrengő emberhez kötelesek lennénk odamenni és megnézni, hogy segítségre szorul-e csak az a gond, hogy annyian vannak, hogy ha minden hajléktalanhoz odamennénk vizsgálgatni őket, sosem jutnánk el sehová fél napnál rövidebb idő alatt.
Szerintem nem nagyon lehet ismeretleneket felelősségre vonni. Mert már nem találják meg az ott elmenő 2-3000 embert.
Vagy a kamerával utánakeresnek, esetleg.
De már többször előfordult, hogy nem Mo-on szóltam -alvó- utcánélőnek, és hangosan kikérte magának, hogy hagyjam békén.
Szólnék Pesten is, de ha rendszeresen kikérnék maguknak, talán leszoknék róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!