8cm feletti életlen, hegyetlen kést közterületen használni lehet?
Nemrégiben vettem egy gyakorló pillangókést. Még mielőtt akárki is ebből indulna ki, szeretném, ha eltekintenénk ettől a ténytől.
Olvastam jogszabályzatban, hogy 8cm feletti pengével, illetve 8cm-nél hosszabb szúróhosszal rendelkező szúró/vágó fegyver (kés) viselése büntethető.
Amiről szerintem nem szól, az az, hogy ha a pengénél egy vajazókés jobban vág és kerekített a teteje; azaz egy vajazókésről van szó, azt ruházaton egyszeres csomagolásban viselni szabad-e. A másik kérdés, hogy elővenni szabályos-e.
Más tészta, hogy az én esetemben egy "pillangókésről" beszélünk, de ez inkább egy "pillangó-vajazókés," bár a ugyanúgy "pörgethető." A jogszabály szerint dobócsillag, íj, számszeríj, STB. (STB!) ugyanúgy illegális közterületen. A kérdésem a következő: a pillangókés mechanizmusa ilyennek felel meg? A kanadai törvények szerint a gravitációs kések csoportjába tartozik, ami szerintem nagyon hasonló a magyar jogszabály ezen pontjához.
A jogszabály [175/2003. (X. 28.) Korm. r.] egyértelműen fogalmaz:
Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes
eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint
közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.
Szóval más jogszabály kifejezett engedélye nélkül tilos, ja.
Ha mégis van nálad, az szabálysértés, itt a rendelkezés:
Szabálysértési törvény 198. §
(1) Aki a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklására, szállítására, forgalmazására vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
Arányosnak egy elkobzás és pénzbírságot tartanék. Szóval óvatosan.
"A kanadai törvények szerint a gravitációs kések csoportjába tartozik"
Dehogy, az a franciakés lesz.
Egy életlen és hegyetlen késnek nincs sem vágóéle sem szúróhossza, tehát nincs miről beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!