Szabad -e közterületen haszon növényeket ültetni?
A tulajdonos (közterületen az önkormányzat vagy az állam) akkor ültethet bármit is a területén, ha az adott terület művelési ága azt lehetővé teszi, és ha egyéb jogszabály azt nem tiltja.
Az útmenti árkok általában önkormányzati tulajdonban vannak, de a helyi rendeletek gyakran előírják a szomszédos telkek tulajdonosai számára a terület rendben tartását és helyi rendeletek általában rögzítik, hogy ennek keretében mit szabad vagy nem szabad tenni.
Kedves Utolsó!
Az két dolog, hogy miért nem szólnak, mit tűrnek és mi az amihez jogod van. Ha meggyfákat ültettél és gondozod azokat, akkor ezzel a rád bízott közterület "rendben tartását végzed", de a meggyre mint termésre már nem tarthatsz igényt. Ha leszednéd és a piacon árusítanád joggal megbüntethetnének (már ha tudnák, hogy honnan származik).
Az önkormányzat aki a fák és a terület tulajdonosa, ha akarná körbeküldhetne közmunkásokat és leszüretelhetné az utcai fákat, majd segélyként kioszthatná a szegények között, vagy eladhatná, vagy főzhetne belőle kompótot. Teljesen mindegy, hogy a közterületre ki ültette, ki gondozta.
Az más kérdés, hogy mint a közterület gondozója leszedhetnéd a gyümölcsöt azzal az ürüggyel, hogy nem engedheted, hogy lehulljon, mert beszennyezné a járdát, aminek a tisztántartásáért te felelsz. Az ily módon leszedett meggyet megsemmisítheted komposztálással, elszállíthatod a zöldhulladékkal, vagy megsemmisítheted meggyleves főzése által is, ez már a te dolgod. DE önmagában a hasznosításra, haszonvételre nem vagy jogosult.
Önmagában a járókelők sem jogosultak az utcán termő gyümölcsöt leszedni és ehhez a telektulajdonos sem adhat engedélyt csak a közterület tulajdonosa. Az egy más kérdés, hogy a járókelő, ha akar ehet belőle, mert a jogszerűtlen cselekményének nincs társadalmi veszélyessége ezért nem üldözendő, mégha nem is jogszerű.
Nézd #4-es, én nem ennyire szőrszálhasogató módon értelmezem a jogszabályokat. #3-as vagyok. Az élni és élni hagyni az elvem és nem akarok én keresztbe tenni az önkormányzatnak sem.
Amikor már pirosodik a meggy, egy kis táblát is kiakasztok, hogy mivel permeteztem meg utoljára, mikor, és mikortól ehető. És a földről elérhető részt le is szedik az arrajárók, mert finom pándi üvegmeggy. De mindenki egészségére. A csak létráról elérhető részeken marad még elég nekem ahhoz, hogy befőzzem, vagy dzsemet készítsek.
Az csak egy dolog, hogy nekem kell kapálni a területet, és tisztán tartani, és a faleveleket összeszedni. De én egynyári virágokat is ültetek, hogy a kerítésen kívüli rész is összhangban legyen a kerítésen belüli gondozott kerttel. Soha nem fordult még meg a fejemben, hogy az önkormányzattól megkérdezzem, hogy beszállna-e az árába? Holott az újságokból én is értesülök arról, hogy a nagyobb városokban virágpalántát osztanak ingyen, hogy az utcai területeket díszítsék az emberek. Én ezt elvégzem a saját költségemen. És nem zavar az sem, ha egy suhanc a kedvesének elvisz pár szál rózsát az udvarláshoz a kerítésen kívüli virág-dzsumbujból. Vigye, és legyenek boldogok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!